Rüsumat Ile Tarihe Yolculuk

Ordu Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimina bir süre önce baslanan, Kurtulus Savasi’nin önemli destanlarinin yer aldigi ve bu kahramanliklarin gelecek kusaklara aktarilmasi adina çalismalarinda sona gelinen Rüsumat No:4 Gemi ve Müzesi, açilis için gün sayiyor. Kentin essiz sahili ile bütünlesecek olan gemi, tüm ayrintilariyla görüntülendi.

Rüsumat Ile Tarihe Yolculuk
2019 yilinda göreve basladiginda Rüsumat No:4 Gemisi’nin kahramanlik destanini gelecek kusaklara aktarmak için çalisma yapacaklarinin sözünü veren Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, bu sözünü yerine getirdi. Kurtulus Savasi’nin önemli destanlari yer alan Rüsumat No: 4 Gemisi’nin tarihi destanini yasatmak ve gelecek kusaklara aktarmak amaciyla bir süre önce baslayan çalismalarda sona gelindi.

Kisa süre içerinde ziyarete açilacak

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hamidiye Kruvazörü ile Ordu’ya gelisi esnasinda karaya ayak bastigi yer olan Altinordu sahili Ayisigi Meydani’nda tarihi kaynaklardan yararlanilarak birebir ayni ölçülerde insa edilen Rüsumat No:4 Gemisi ve bünyesinde yer alacak olan müze kisa süre içerisinde ziyarete açilacak.

Kurulacak müze insanlari tarihe götürecek

Bundan 101 yil önce kiyiya yanastigi alana insa edilen, çalismalarinin neredeyse tam anlamiyla bittigi alanda, denizcilik tarihine geçen Rüsumat No:4 Gemi ve Müzesi, ziyarete açildiginda misafirlerini geçmisteki kahramanlik destanlarina götürecek. Müze içerisinde yer alan gerçek boyutlu askerler, mühimmat, pusula, dürbün ve denizcilikte önemli olan, birebir ölçülerde aslina uygun yapilan, dönemin izlerini tasiyacak olan esyalar vatandaslara sergilenecek. Ordu’nun essiz sahili ile bütünlesecek olan ve bölgenin turizm potansiyelini de arttiracak olan gemi ve müze, ayni zamanda deniz manzarasi ile de dikkat çekecek.

Dünya denizcilik tarihinde gerçek bir efsane

Kurtulus Savasi için cepheye mühimmat tasiyan gemileri yakalamaya çalisirken Karadeniz’de devriye gezen düsman gemilerini atlatan Rüsumat No:4, Batum’dan yükledigi iki top ve 350 sandik cephaneyi Inebolu’ya yetistirme çabasindaydi. Düsman gemilerinden kurtulan Rüsumat 17 Agustos’ta Ordu’ya vardi. Silahlarin her an yakalanma tehlikesine karsi Ordulular tarihe geçen ilginç bir dayanisma örnegi sergiledi. Önce gemide bulunan silahlar takalarin yan yana getirilmesiyle köprü olusturularak halkin dayanismasi ile gemiden alinarak bir depoya götürüldü. Silahlarin bosaltilmasinin ardindan Rüsumat batirildi. Ordu’ya gelen düsman gemileri batan bir geminin islevini kaybettigini düsünerek geri çekildi. Düsman gemilerinin gitmesinin ardindan Ordulular yine tarihi bir dayanisma ile gemiyi yüzdürdü. Motoru yenilendi. Depodaki silahlar yine takalarin yan yana getirilmesiyle iskele yapilarak yeniden gemiye yüklendi. Rüsumat, Ordu’dan hareket ederek Inebolu limanina ulastirdi.

Ordu halki ile Rüsumat No:4 Gemisi, tarihteki destanlar arasinda

Ordu halki ve Rüsumat No:4 Gemisi, Kurtulus Savasi ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlik destanlarindan biri olarak anilarda yerini aldi. Ordu halkinin bundan 101 yil önce sergiledigi ve savasin seyrini degistiren destanlar, Ordu sahilinde yeniden canlanacak.

Gemi tüm ayrintilariyla görüntülendi

Rüsumat No:4 Gemisi, dron ile havadan görüntülendi. Geminin içi de objektiflere yansidi. Tüm ayrintilariyla görüntülenen geminin kiyiya yanastigi yer ile Ordu sahilinin uyumu dikkat çekiyor. Gemi ve müzede hazirliklarin yüzde 99 oraninda tamamlandigi, kisa süre içerisinde ziyarete açilacagi ögrenildi.
Kaynak: İHA