DATÜB Genel Sekreteri Uçar, Iskanli Göç Edilecek Ahiska Türkleriyle Görüstü

Dünya Ahiska Türkleri Birligi (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar ve beraberindeki heyet, geçici konaklama merkezine yerlestirilen Ahiska Türkleriyle bir araya gelerek Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in karariyla Bitlis’in Ahlat ilçesine yerlestirilecek olan ailelerle görüstü.

DATÜB Genel Sekreteri Uçar, Iskanli Göç Edilecek Ahiska Türkleriyle Görüstü
Ukrayna’da devam eden savasta ülkede mahsur kalan Ahiska Türklerinin tahliyesi 10 Mayis Sali günü itibariyle Herson kentinden Elazig’a baslamisti. Bu çerçevede Elazig’a gelen Ahiska Türkleri sehir merkezine bagli Asagidemirtas Geçici Konaklama Merkezine yerlestirilmisti. Geçici Konaklama Merkezinde bulunan Ahiskali Türklerini ziyaret eden DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar ve beraberindeki heyet, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kararlastirilan Içisleri Bakani Süleyman Soylu tarafindan açiklanan Ahiska Türklerine verilen vatandaslik ve uzun dönem ikamet izninden dolayi ilk etapta Bitlis’in Ahlat ilçesine gidecek olan ailelerle sohbet ederek sürecin nasil gelisecegi hakkinda bilgiler verdi.

Ilk etapta 200 aile Ahlat’a yerlestirilecek

Iki gündür Dünya Ahiska Türkleri Birligi heyeti olarak Elazig’da bulunduklarini belirten Uçar, "Genel Baskanimiz Ziyatdin Kassanov’un talimatlariyla geldik. Elazig’a ilk etapta Ukrayna’nin Herson bölgesinden bin 400’e yakin insanimiz gelmisti. Daha sonra da Bursa, Eskisehir, Edirne, Kirklareli ve Tekirdag illerinde yurtlarda kalan Ahiska Türklerinin hepsi buraya getirildi ve diger tüm sehirlerdeki Ahiska Türkleri Elazig’da bulunan bu konteyner kente geldi. Cumhurbaskanimizin karariyla bin Ahiska Türkü aileyi iskanli göçle Türkiye’de iskan etmesi karari verildi.

Bu çerçevede aileleri ziyaret etmek ve bunlarin ilk etabinda Ahlat’a iskanli göçlere yapilacak konutlarla ilgili hem halkimizi burada bilgilendirme amaçli geldik heyet olarak. Insallah kisa yakin dönemde ilk etapta 200 aile Ahlat ilçesine iskanli göçle yerlestirilecek. Ahlat’ta ilgili detayli bilgi verip ilk etapta oraya gidecek ailelerle görüstük. Ayni zamanda burada yapilan çalismalari gördük. Bu güzel çalismalari hem halkimizla paylastik hem de bunlari görerek burada güzel bir ortamin olustuguna sahit olduk. Bizim buraya gelmemizin amaci buydu. Artik iskanli göçle Ukrayna’nin Herson kentinden gelen Ahiskali Türkler yerlestirilecek yerlerle alakali detayli bilgilendirdik. Ayni zamanda oraya ilk etapta gidecek ailelerle de görüsme yaptik. Diger sehirden gelen ailelerinde de buraya yerlestirilmesine sahit olduk. Devletimiz var olsun Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere emegi olan herkese tesekkür ediyoruz. Allah devletimize zeval vermesin" dedi.

Kaynak: İHA