Ardahan'da Kelebeklerin 'Ölüm Uçusu' Basladi

Ardahan’da kelebekler, her yil tekrarlanan ve "ölüm uçusu" olarak bilinen son uçuslarini gerçeklestirmek için bu yil da kanat çirpmaya basladi.

Ardahan'da Kelebeklerin 'Ölüm Uçusu' Basladi
Kentte çogunlukla Kura Nehri kiyisinda toplanan ve bir gün süren kisa ömürleri yüzünden "bir günlükler" ya da "Mayis sinegi" olarak da adlandirilan beyaz renkli kelebekler, özellikle havanin kararmasiyla Ardahan Köprüsü ile Ardahan Kalesi'nin alt kismindaki aydinlatma lambalarinin etrafini sarmaya basliyor. Gece saatlerine kadar toplanmayi sürdüren kelebeklerin sayisi dakikalar içinde yüz binlere ulasiyor. Nehrin yüzeyinden köprüye dogru adeta kar yagisi gibi sürü halinde gelen kelebekler, köprü üstünde topluca yaklasik yarim saat uçtuktan sonra ölüm uçusuyla hayatini noktaliyor. Kelebeklerin yaklasik iki gün önce baslayan ve her gün artarak süren ölüm uçuslari devam ediyor.

Ölüme gidiyorlarsa bir sebebi olmali diyen Gülsen Bulga, ’’Bu sehrin bi büyüsü olmali bizim bilmedigimiz. Hem dolunay, hem kelebekler. Ölüme gidiyorlarsa bir sebebi olmali’’ dedi.

Kelebeklerin üreme alani

Dünyaya geldikten hemen sonra aydinlatma lambalarinin etrafinda toplanip çiftlesen kelebeklerden erkek olanlari, buradaki ölüm uçusuyla kisa ömürlerine veda ediyor. Bir tanesi yaklasik 8 bin yumurta birakan disi kelebekler ise çiftlesme sonrasi yakindaki Kura Nehri ya da berrak suya dalip yumurtalarini birakarak hayatini kaybediyor. Nehirdeki yumurtalardan bir sonraki yil dünyaya gelen kelebekler ise her yil ölüm uçusunu yapip ayni döngüyü sürdürüyor.
Kaynak: İHA