Ailesiyle Sahilde Eglenirken Dalgalara Kapilan Sahis, Nefes Kesen Operasyonla Kurtarildi

Kastamonu’nun Cide ilçesinde Ugurlu köyünde ikamet eden sahis, ailesiyle birlikte sahilde eglendigi sirada dalgalara kapildi. Tüm çabalarina ragmen kiyiya bir daha çikamayan sahis, Denizkonak Balikçi Barinaginda bulunan bot ile nefes kesen operasyon sonucu kurtarildi. Sahsin kurtarilma ani anbean güvenlik kamerasina yansirken, su yutan ve halsiz düsen sahis, hastaneye kaldirildi.

Ailesiyle Sahilde Eglenirken Dalgalara Kapilan Sahis, Nefes Kesen Operasyonla Kurtarildi
Istanbul’dan tatil için Kastamonu’nun Cide ilçesine bagli Ugurlu köyüne gelen Osman Demirtas, iki çocugu ve esi ile birlikte serinlemek için sahile geldi. Denizin dalgali olmasi sebebiyle denize girmekten vazgeçen Osman Demirtas, ailesiyle birlikte kiyida eglendigi sirada bir anlik dalginlik sonucu dalgalara kapildi. Tüm çabasina ragmen dalgalardan kurtulamayan Osman Demirtas, yaklasik 300 metre kayaliklara dogru sürüklendi. Esinin ihbariyla olay yerine jandarma ve saglik görevlileri sevk edildi. Bu sirada Osman Demirtas’in yakinlari, AK Parti 26. Dönem Kastamonu Milletvekili ve isadami Murat Demir’i arayarak yardim talebinde bulundu. Murat Demir’de, o bölgeye yakin bir alanda Denizkonak Balikçi Barinaginda kendisine ait botunun oldugunu belirterek, Osman Demirtas’in o bot ile kurtarilabilecegini söyledi.

Bunun üzerine bölge sakinlerinden Özkan Gün ve Enes Aslan, botu alarak kayaliklarda dalgalarla mücadele eden Osman Demirtas’in yanina kadar giderek güvenlik bir sekilde bota binmesini sagladilar ve Balikçi Barinagina geri döndüler. Çok fazla su yutan, halsiz ve bitkin düsen Osman Demirtas, kiyida yapilan ilk müdahalesinin ardindan Cide Devlet Hastanesine kaldirilarak tedavi altina alindi.

Dev dalgalarla mücadele eden Osman Demirtas’in kurtarilma ani ise, Sehit Onur Ensan Ayanoglu Balikçi Barinagi’nin güvenlik kamerasina anbean yansidi.

“Sahilde ailesiyle eglenirken dalgalara kapilip gözden kayboluyor”

AK Parti 26. Dönem Kastamonu Milletvekili ve isadami Murat Demir, “Osman Demirtas, ayni zamanda benim akrabam oluyor kendisi. Birkaç gün önce çocuklari ile birlikte Cide’nin Ugurlu köyüne geliyor. Iki gündür Karadeniz’de lodos esiyor, firtina var. Olayin oldugu günde 4-5 metreyi bulan dalgalar olustu. Bunlarda ailecek denize gidiyorlar, deniz kiyisinda dalgalar bir sekilde Osman Demirtas’i çekiyor. Bir yere tutunamiyor, engel olamiyor. Daha sonra dalgalar bir hayli sürüklüyor denizde. Kiyidan yaklasik 200-300 metre kadar sürüklüyor. Hemen 112 Acil Çagri Merkezini aramislar, jandarma ve ambulans olay yerine geliyor. Bu sirada tabii Osman Demirtas gözden kayboluyor. Panik ile amcasi beni aradi Osman’i kurtar diye. Bende sasirdim, Osman ama hangi Osman. Birden algilayamadim. Biranda elim ayagim tutuldu, ne yapacagimi bilemedim. Baya sasirdim ama hemen kendimi toparladim, Amasra Sahil Güvenlik Komutanligini aradim. Sag olsun oradaki arkadaslar hemen harekete geçti ama bana gelen bilgide botun bu hava sartlarinda Cide’nin Denizkonak köyüne kadar gelmesi yaklasik 1 saati bulur denildi. Amasra, bir hayli uzak 25-30 mil uzaklikta bulunuyor” dedi.

Kendisi tarafindan yaptirilmasini sagladigi Sehit Onur Ensan Ayanoglu Balikçi Barinagi’nda kameralarin oldugunu söyleyen Murat Demir, “Kameralara bakip kooperatif baskanini aradim. Kameradan görüyorum, benim orada botum var, hemen o botu alin kurtarin dedim. Çünkü Osman Demirtas’in her geçen saniye lehine isliyordu. Yüzme biliyordu ama bir noktadan sonra direnci düserse bir daha da bulamayabilirdik. Her taraf kayalik, büyük kayaliklar var kiyida. Iki tane küçük çocugu var, ailesi deniz kenarinda, yakinlari yigilmis deniz kenarina. Bir o ariyor, bir baskasi ariyor, bende hangisine cevap verecegimi sasirdim. Kooperatif Baskanini aradim ve botu alip Osman Demirtas’i kurtar dedim. O da ben su anda findik toplamadayim, uzak yerdeyim dedi.

Amasra’dan botun gelmesi 1 saati geçebilir, çaresizlik var ortada. Insan sunu istiyor, kanatlarin olsa da keske Istanbul’dan uçup Balikçi Barinagina konabilsen. Botu kullanip ta Osman’i kurtarabilsen. Telefon konusmalarimizda çocugu denizde gördük diye söylediler. Hala tutunmaya çalisiyor dediler. Bizim kooperatifimizin isletmecisi var Enes Aslan kardesimiz. Yine Barinakta küçük bir botu bulunan Özkan Gün abimiz vardi. Özkan, botu ben kullanabilirim dedi.

Hemen çalistir o zaman kurtarin Osman’i dedim. Botu nasil kullanacagini, nasil çalistirilacagini anlattiktan sonra yakitini da kontrol ettikten sonra limandan çiktilar. Bende barinagin güvenlik kamerasiyla anbean takip ediyorum yasananlari. O kadar büyük dalgalar olmasina ragmen botu kullanan Özkan Gün abimiz ile ona eslik eden Enes Aslan kardesimiz, 5 dakikada Osman’in bulundugu alana vardilar. O sirada bende tarif ediyorum, botta can yeleginin oldugunu anlatiyorum, nasil kullanilacagini söylüyorum. Kayaliklara yaklasmayin diyorum, sizi de alip götürebilir dalgalar. Sag olsun arkadaslar dikkatli bir sekilde azgin dalgalarin arasinda kontrollü bir sekilde can simitlerine ulasip denizden Osman’i kurtardilar. Belki de 10 dakika daha geç kalsaydik simdi Osman’i denizde aramaya koyulmustuk, Allah korudu. Burasi Karadeniz, dalgali olur. Bu dalgalarda çok kisi kayboldu, Karadeniz aldigini kolay kolay geri vermiyor. Allah’in izniyle orada büyük bir mücadele verdi arkadaslar, büyük bir cesaret örnegi gösterdiler. Botu ilk defa kullanmasina ragmen Özkan ve Enes, dev dalgalarin arasindan Osman’i çekip aldilar ve Denizkonak Balikçi Barinagina getirdiler. Ambulans ve jandarma ekipleri kiyida bekliyordu. Buradaki ilk müdahaleden sonra Osman, Cide Devlet Hastanesine kaldirildi. Suanda saglik durumu gayet iyi. Çocuklarinin yaninda” diye konustu.



“Balikçi Barinaginin yapilmasi için çok mücadele verdim”

Cide Denizkonak Balikçi Barinaginin bölgeye yapilmasi için çok mücadele ettigini anlatan Murat Demir, söyle konustu: “Allah nasip etti ve bizlerde girisimlerimiz sonucu o barinagi oraya yaptirdik. Bugün ne kadar önemli oldugunu bir kez daha gördük. Çünkü ben, o bölgeyi bu kötü hava sartlarindan dolayi anlata anlata zor zar yaptirmistim. Bugün amacimiza ulastik ve bir canin kurtarilmasina vesile olduk. Kendime bir tane de bot almistim. Anahtarini da kooperatife birakiyordum. Bir durum oldugunda arkadaslar çalistirip kullanabilsinler diye birakiyordum. Ben, Amasra’daki Sahil Güvenlik Komutanligina da anlatmistim, herhangi bir sekilde kurtarma operasyonlarinda botu kullanabileceklerini söylemistim. Her türlü hava sartlarina uygun, kaliteli, bu tür dalgalarda yolda birakmayacak bir bot. Böyle ciddi bir olay karsisinda Allah’ta yardim etti ve Osman kardesimizi kurtardik. Olayin en basindan sonuna kadar bizzat kameralarla takip ettim. Bu sefer Karadeniz’i biz yendik. O yüzden lütfen dalgali havalarda denize girmeyin. Karadeniz’in hiç ama hiç sakasi olmaz”
Kaynak: İHA