Elektrikli Sarj Istasyon Agi ZES, EPDK'dan Sarj Agi Isletmeci Lisansini Aldi

Elektrikli araç sarj istasyonu agi ZES (Zorlu Energy Solutions), EPDK tarafindan su ana kadar sarj agi isletmeci lisansi verilen sayili sirketler arasinda yerini aldi.

Elektrikli Sarj Istasyon Agi ZES, EPDK'dan Sarj Agi Isletmeci Lisansini Aldi


Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik hedefleri dogrultusunda sehirlerde karbon salimini azaltmak amaciyla hayata geçirdigi öncelikli yatirimlardan biri olan elektrikli araç sarj istasyonu agi ZES’in sarj agi isletmeci lisansini almak üzere yaptigi basvuru, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan onaylandi. Sarj Hizmeti Yönetmeligi kapsaminda; Türkiye’de sarj agi isletmeci lisansi verilen sayili sirketler arasinda yer alan Zorlu Enerji sirketi ZES Dijital Ticaret A.S. kendi elektrikli araç sarj istasyonlarini kurmanin yaninda 49 yil süreyle ülke genelinde sarj agi isletmeciliginde faaliyet gösterebilecek.

Sarj agi isletmeci lisansi, pazar yatirimlarini hizlandiracak

ZES, sifir emisyonlu kesintisiz ulasim için bin 100’ü askin lokasyonda bin 900’e yakin istasyonda hizmet verirken, her geçen gün elektrikli sarj istasyonu sayisini artirmaya devam ediyor. Konu ile ilgili degerlendirmede bulunan Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü Inanç Salman, “Atilan bu adimi her seyden önce pazarin saglikli bir sekilde büyümesi için önemli buluyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin yaptigi açiklamaya göre geçtigimiz yil özel sektör tarafindan yapilan yatirimlarla birlikte Türkiye’de toplam sarj ünitesi sayisinin 3 bini buldugunu görüyoruz. Bu lisanslama ile önümüzdeki süreçte elektrikli araç pazarinda ciddi bir ivmelenme baslayacagi öngörülüyor. Biz de EPDK’dan aldigimiz sarj agi isletmeciligi lisansimiz ile kendi sarj istasyonlarimizi kurmanin yaninda sertifika vererek alt operatörlük sürecini de devreye alabilecek imkana sahip oluyoruz. EPDK’dan lisans almak isteyen firmalara tüm kosullari saglayan KVKK uyumlu kendi platformumuzun kullanim lisansini vererek müsterilerine hizmet vermelerini saglamayi planliyoruz’’ seklinde konustu.



“Yurtdisinda emin adimlarla ilerliyoruz”

ZES ile gelecegin yasam tarzinda basrole oturacak akilli sehirler ve araçlar alaninda çalismalarini sürdürdüklerini belirten Salman, ‘enerjiyi dijitallestirerek yöneten’ bir marka olma hedefiyle yazilim alaninda da büyüyeceklerini vurgulayarak söyle konustu: “Türkiye’de yürüttügümüz elektrikli araç sarj istasyonu satisi, kurulumu ve isletmesini kapsayan faaliyetlerimizi ve bu konudaki projelerimizi Avrupa Birligi ve çevre ülkelere de tasidik. Bugüne kadar Hirvatistan, Hollanda, Ingiltere, Israil, Italya, Karadag, Polonya ve Yunanistan’da sirketlerimizin kurulumunu tamamladik. Orta ve uzun vadeli projeksiyonumuzda, Avrupa’nin tamamina yayilmis ve belli bir pazar büyüklügüne sahip elektrikli araç sarj istasyonu operatörü olmak var.”

Yapilan açiklamaya göre sirket, sürdürülebilir gelecegin en önemli sacayaklarindan biri olan elektrikli araçlara sagladigi elektrigi yenilenebilir enerji kaynaklarina dayandirdigini ’Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikasi’ (I-REC) ile belgelendiriyor. Sektöründe öncü olan ZES, elektrikli araç ekosisteminin gelismesi için bölge cografyasinda çalismalarini sürdürüyor.
Kaynak: İHA