Sadr Grubu'nun Lideri Mukteda Sadr Açiklamasi 'Yesil Bölge Isgalden Kurtarildi'

Irak’ta Sadr Grubu’nun Sii Lideri Mukteda Sadr, destekçilerinin Irak parlamentosunu isgal etmesini Yesil Bölge’nin isgalden kurtarilmasi olarak nitelendirdi.

Sadr Grubu'nun Lideri Mukteda Sadr Açiklamasi 'Yesil Bölge Isgalden Kurtarildi'


Irak’in baskenti Bagdat’taki Yesil Bölge’de yer alan Irak parlamentosu dünden bu yana Sadr Grubu’nun destekçileri tarafindan isgal altinda tutuluyor. Sadr Grubu’nun Sii Lideri Mukteda Sadr sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, destekçilerinin Irak parlamentosunu basmasini Yesil Bölge’nin isgalden kurtarilmasi olarak nitelendirdi. Destekçilerinin parlamentoyu basmasini kendiliginden yapilan barisçil devrim oldugunu aktaran Sadr, bunun terör, yolsuzluk, zulüm ve isgal atesinden kurtulmak için altin bir firsat oldugunu belirtti.



Söz konusu hareketin Irak’in isgal edildigi günden bu yana Irak’in üzerine tünemis karanlik, yolsuzluk, münferit yönetim ve mezhepçilige son vermek için bir firsat oldugunu söyleyen Sadr, “Siyasi rejimin kökünü, anayasayi ve derin devlet kazandigi sürece nezih ve adil sayilan seçimleri degistirmek için harika bir firsat” dedi.

Açiklamasinda Irak halkina hitap eden Sadr, “Reform, demokrasi, yasa, bagimsizlik ve silahin devletten baska kimsenin elinde bulunmasini istemeyen özgür Irak halki, hepiniz bir dönemeçten geçiyorsunuz ve hepiniz sorumlusununuz, ya ümmetler arasinda yüce bir Irak ya da yolsuzlarla, açgözlülerin hüküm sürdügü ve dis ellerin saga sola savurdugu bir Irak seçin” ifadelerini kullandi.

Sadr destekçilerinden zincirli gösteri

Sadr destekçileri, parlamento binasinda düzenledikleri gösteride davullar çalarak agit yakti ve kendilerine ellerindeki zincirlerle vurdu. Bazi protestocular ise parlamento içerisinde sigara, meyve suyu, kavun ve karpuz satmaya çalisti.

Sadr yanlilari, bu hafta ikinci kez meclisi basti

Sadr disindaki tüm Sii taraflari çatisi altinda toplayan ve eski Basbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulundugu Iran destekli Koordinasyon Grubu’nun, Muhammed Siya el-Sudani’yi basbakan adayi göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kisi, 27 Temmuz’da da Yesil Bölge’ye girerek parlamentoyu basmisti.
Kaynak: İHA