Mersin'de Asiri Sicaklarda Alinmasi Gereken Önlemler Anlatildi

İçel Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi Baskanligi tarafindan, Kadin Sagligi Danisma Merkezi’nden faydalanan kadinlara "Asiri sicaklarda alinmasi gereken önlemler" konulu egitim verildi.

Mersin'de Asiri Sicaklarda Alinmasi Gereken Önlemler Anlatildi
Mezitli ilçesinde yer alan Kadin Sagligi Danisma Merkezi’ndeki egitim, Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi Baskanligi Halk Sagligi ve Denetim Sube Müdür Vekili Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat Bakir tarafindan verildi.

Egitim çerçevesinde, asiri sicaklarin insan vücudunda "sicak çarpmasi" denilen su ve tuz kaybi sonrasinda görülen agir hastaliklara ve yükselen vücut isisi ile de beyin ve diger hayati organlarda hasara yol açabilecegi konusunda bilgiler verildi.

Doktor Bakir, yas almis bireyler, çocuklar ve kronik rahatsizligi olan bireylerin sicaktan en çok etkilenen gruplar oldugu bilgisini verdi ve asiri sicaklardan korunma tedbirlerini anlatti.

Çok sicak olan 10.00 ile 14.00 saatleri arasinda mümkünse disari çikilmamasi gerektigini söyleyen Bakir, açik renkli, hafif, bol ve siki dokunmus kumaslardan yapilan giysilerin tercih edilmesi, sapka ve günes gözlügü takarak disari çikilmasi gerektigini söyledi.

Disarida çalismasi gerekenlerin de mümkün oldugunca günes altinda korunmasiz kalmamasi gerektigini sözlerine ekleyen Bakir, asiri hareketlerden kaçinmaya ve sik sik tuz içeren sulu gidalar almaya da dikkat edilmesi gerektigini ifade etti.

Spor yapmak için sabah ve aksam saatlerinin tercih edilmesi gerektigini, her 1 saatlik spor için de en az 2-3 bardak sivi alinmasi gerektiginin altini çizen Bakir, risk altindaki bireylerin günes ve sicak çarpmasi tehlikesine karsin günde en az 2 kez izlenmesi gerektigini belirtti.

Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlarin kapali ve park etmis araçlarda kesinlikle birakilmamasi gerektigini vurgulayan Bakir, kapali alanlarin iyi havalandirilmasi gerektigini, günes gören pencerelerin perde gibi günesliklerle gölgelendirilmesini ve vücut isisinin yükselmemesi için sik dus alinmasi gerektigini de söyledi.

Bakir, bireylerin dus alamayacaklari durumlarda da ayaklar, eller, yüz ve enseyi soguk suyla islatmalari gerektigini aktardi.

"Her gün en az 2-2,5 litre sivi tüketilmeli"

Beslenme ve sivi alimi konusunda da kadinlara detayli bilgiler veren Bakir, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sivi tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Mide kramplarina neden olabilecegi için çok soguk ve buzlu içeceklerin tercih edilmemesi gerektigini söyleyen Bakir, yagli ve kizartilmis besinlerden de kaçinilmasi gerektiginin bilgisini verdi. Bakir, vücut direncini artirmak ve yeterli miktarda vitamin ile mineral alinimini saglamak için de bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektigini, disarida ve açikta satilan yiyeceklerin tüketiminden kaçinilmasi gerektigini ifade ederken, et, yumurta, süt, balik gibi çabuk bozulma riski olan besinlerin de açikta bekletilmemesi gerektiginin altini çizdi.

"Sicak çarpmasina dikkat"

Sicak çarpmasi konularinda da detayli bilgiler veren Bakir; sicak, kuru, soluk ve morumsu cilt, halsizlik, bitkinlik, terlemede azalma, çarpinti ve hizli nefes alma, bulanti, kusma, ishal gibi sindirim sistemi yakinmalari, yüksek vücut sicakligi, bas agrisi, kas kramplari, uyuklama, anlamsiz konusma, çevreyi taniyamama, sersemlik hali, kasilma, bayilma ve bayginlik ile bilinç kaybi, koma durumlarinin bir kaçinin olmasi durumunda sicak çarpmasindan süphelenilmesi gerektiginin bilgisini verdi. Asiri sicaklara bagli olusan durumlarda ilk müdahale konusunda da serin bir yerde istirahate alinan hastanin giysilerinin gevsetilip, bacaklarinin yükseltilip, islak havlu veya bezle serinletmeye çalisilmasi gerektigini ifade eden Bakir, sicak çarpmasi yasayan kisiye bol miktarda sivi verilip, özellikle de tuzlu ayran içirilmesi gerektigini dile getirdi. Bakir, kisinin kliniginde düzelme olmazsa veya kisinin durumu stabil degilse hastaneye götürülmesi gerektigini de sözlerine ekledi.

Bakir, sunumunun ardindan kadinlarin sorularina da tek tek yanit verdi.

Kadin Sagligi ve Danisma Merkezi’nden faydalanan kadinlar da merkezden duyduklari memnuniyeti ifade ederek, tesekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA