Çocukluktan Itibaren Günese Maruz Kalmak Cilt Kanseri Için Ciddi Bir Risk Faktörü

Diyarbakir’da Memorial Hastanesinde görevli Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Dr. Hamza Aktas, “Çocukluktan itibaren uzun süre günese maruziyetler bir kümülatif doz olusturur ve ileriki yaslarda bizim için ciddi bir risk faktörü meydana gelir. O yüzden çocukluktan itibaren günesten çok iyi korunmak gerekiyor” dedi.

Çocukluktan Itibaren Günese Maruz Kalmak Cilt Kanseri Için Ciddi Bir Risk Faktörü
Basta Güneydogu Anadolu bölgesi olmak üzere Diyarbakir’da da hava sicakliklari her geçen gün etkisini artirmaya devam ediyor. Vatandaslar kimisi tarlada çalisirken, kimisi de denize girerek günes isinlarina maruz kaliyor. Memorial Hastanesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Dr. Hamza Aktas, günes isinlarina maruz kalmakta korunmanin en etkili yolu günes kremi kullanmaya vurgu yaparken, çocukluktan itibaren günes isinlarina maruz kalmanin ileri yaslarda ciddi risk faktörü olduguna dikkat çekip uyarilarda bulundu.

Cilt kanserinin deride bulunan hücrelerin asiri çogalmasiyla karakterize olan tümörler oldugunu açiklayan Uzman Dr. Hamza Aktas, deride en sik karsilastiklari cilt kanserlerinin bazal hücreli karsinomlar, skuamöz hücreli karsinomlar ve malim melanomlar oldugunu ifade etti.

Daha nadir karsilastiklari kanser türlerinin de oldugunu aktaran Dr. Aktas, “Ama bu saydigim üçü bizim için en önemli olan kanser türleridir. Bunlar içerisinde hayati en önemli tehdit eden malim melanom. Deriye rengini veren melanosit dedigimiz hücrelerden kaynakli bir kanser türüdür ve çok hizli yayilim gösterir. Erken dönemde tanisi konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilir. Skuamöz hücreli karsinom özelikle yüz bölgesinde, el sirtinda uzun süreli günes maruziyetlerinden sonra ortaya çikan bir kanser türü. Bu da yine erken dönemde müdahale edilmezse ölümcül olabilen ve iç organlara metastaz yapabilen bir kanser türü” dedi.



“Vücudunda benleri olan hastalarimiz varsa bunlari belli aralikla kontrol etmek zorunda”

Bazal hücreli karsinom ise en sik karsilastiklari deri kanseri türü oldugunu belirten Dr. Aktas, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ama en zararsiz olan kanser türü. Deri kanserlerinde en önemli risk faktörümüz günes. Ultraviyole deri kanserlerinin gelismesinde en önemli risk faktörü. Bunun disinda genetik yatkinlik çok önemli. Vücutta çok sayida ben olmasi, ailede deri kanseri öyküsünün olmasi diger risk faktörleri arasinda sayilabilir. Arsenik, katran, zift gibi kimyasallara uzun süreli maruziyet, disarida sürekli güneste çalismak, açik tenli olmak önemli risk faktörleridir. Eger vücudunda benleri olan hastalarimiz varsa bunlari belli aralikla kontrol etmek zorunda. Ihtimal bir kanseri erken yakaladigimizda tedavisi de çok daha erken oluyor. Cilt kanserinde korunabilmek için yapmamiz gereken en önemli sey günesten korunmak. Günese çikmadan 15-20 dakika önce mümkünse 30 faktör ve üzeri bir günes kremi sürmek.”

“Gündüz 10.00 ile 16.00 saatleri arasinda çikmamak önemli”

Uzun süre güneste kalinacaksa 4 saatte bir günes kremi sürülmesi gerektigini kaydeden Dr. Aktas, “Genis siperlikli sapkalar kullanarak fiziksel bir koruma saglamak önemli. Günesin yogun oldugu saatlerde çikmamak. Gündüz 10.00 ile 16.00 saatleri arasinda çikmamak önemli. Bölgemiz günesi çok alan bir bölge. Bu nedenle fiziksel koruyucular kullanmak çok önemli. Uzun kollu, pamuklu açik renkli kiyafetler giymek. Mümkünse günese maruziyet süresini kisaltmak. Disari da çalisiyorsak ara ara dinlenmek. Çocukluktan itibaren uzun süre günese maruziyetler bir kümülatif doz olusturur ve ileriki yaslarda bizim için ciddi bir risk faktörü meydana gelir. O yüzden çocukluktan itibaren günesten çok iyi korunmak gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA