Saglik Il Müdürü Dr. Damkaci Sicak Havalara Karsi Uyardi

Bilecik Saglik Il Müdürü Dr. Ferhat Damkaci, sicak havalara karsi vatandasi uyararak, “Asiri sicaklar çesitli saglik problemlerini de beraberinde getirmektedir” dedi.

Saglik Il Müdürü Dr. Damkaci Sicak Havalara Karsi Uyardi
Bilecik’te son günlerde yükselen hava sicakligi nedeniyle Saglik Il Müdürü Damkaci vatandaslara uyarilarda bulundu. Özellikle yasli, bebek ve kronik hastalarin sicak havalarda korunmasi gerektigini ifaden eden Damkaci, “Asiri sicaklar çesitli saglik problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sicaklik ve nem artisina bagli olarak vücut isisi artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum saglamaya çalismaktadir. Normalde terleme ile vücut isisi dengede tutulmaya çalisilir. Ancak asiri sicaklarda sadece terleyerek vücut isisi dengede tutulamaz. Yaslilar, bebekler ve kronik hastaligi olanlarda terleme mekanizmasi ile vücut isisinin dengede tutulmasi her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem orani yüksekse terleme suretiyle vücut isisi yeterli düzeyde düsmeyebilir. Ayrica sismanlik, herhangi bir hastaliga bagli yüksek ates, asiri sivi kaybi, kalp hastaligi, ruh ve sinir hastaligi, alkol ve uyusturucu madde kullanimi ile tedavi amaçli bazi ilaçlarin kullanimi da sicak havalarda terlemeyi etkileyen diger faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut isisi beyin ve diger hayati organlarda hasara yol açabilir” sözlerine yer verdi.

Il Müdürü Damkaci, asiri sicaklardan en çok etkilenen gruplarin; yalniz yasayan 65 yas ve üzerindeki yaslilar, dört yasindan küçük çocuklar, bakima ihtiyaci olanlar, hamileler, açik alanda çalisanlar, asiri kilolular, kronik hastaligi olanlar, sürekli ilaç kullanan kisiler, sokak çocuklari oldugunu ifade ederek, özellikle kronik hastaligi bulunan ve yalniz yasayan yaslilar en çok risk tasiyan grup oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA