Izmir'de 44 Sirkete 572 Milyon TL Tesvik

Izmir Ticaret Odasinin (IZTO) meclis toplantisinda konusan Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, mayis ayi tesvik listesine göre Izmir’den 44 sirketin toplamda 46 yatirim karsiliginda 572 milyon TL’lik tesvikten faydalanacagini belirtti.

Izmir'de 44 Sirkete 572 Milyon TL Tesvik


IZTO temmuz ayi meclis toplantisi, oda binasinda meclis baskani Selami Özpoyraz idaresinde gerçeklesti. Toplantida dünya, Türkiye ve Izmir’e iliskin ekonomik degerlendirmelerde bulunan IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, “17 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayinlanan mayis ayi tesvik listesine göre Türkiye genelinde 824 yatirim tesvik belgesi verilirken, belge alan projelerin yatirim tutari ise 29,6 milyar lira olarak hesaplandi. Izmir’den aralarinda plastik, metal, otomotiv, ambalaj, tekstil, gida, saglik, mühendislik, lojistik, enerji, tarim, yazilim olmak üzere 44 sirket toplamda 46 yatirim karsiliginda 572 milyon TL’lik tesvikten faydalanacak. Bu oran, Türkiye genelinin yüzde 1,9’una denk geliyor” dedi.



“Kentimizin üretim ve sanayi gücünü bir kez daha tescilledi”

‘TOBB Sanayi Veritabani’na kayitli verilerden derlenen ‘Sanayinin Liderleri Programi’nin açiklandigini animsatan Özgener, söyle devam etti: “Bu sene ilki gerçeklestirilen çalisma sonucunda 2021 yilinda, 2020’ye göre 4 bin üründen 2 bin 463’ünde üretim kapasitesi artti. Sanayinin Liderleri Programi çerçevesinde iller incelendiginde Istanbul, bin 809 ürünün her birinde sahip oldugu üretim kapasitesiyle ilk sirada yer aldi. Istanbul’u bin 28 ürünle Izmir, 772 ürünle Kocaeli takip etti. Izmir gida, tütün ve rafine edilmis petrol sektörlerinde birinci sirada yer aldi. Illerin üretebildikleri ürünlerin çesitliliginin göstergesi olan analiz sonucunda ise Istanbul 2 bin 621, Izmir 2 bin 300 ve Ankara ise bin 954 farkli ürün üretebilme kapasitesiyle ilk üçte yer aldi. Üretimle ilgili bu yeni açiklama, kentimizin üretim ve sanayi gücünü bir kez daha tescilledi.”

“Izmir’imiz lider rol üstlenmeli”

Dünyadaki ekonomik gelismeleri degerlendiren Özgener, gübre tedarikinde sorunun büyüdügünü ve enerjide de yüksek fiyatlarin gündemde oldugunu vurgulayarak tüm bu gelismelerle birlikte bati dünyasinin yeni enerji hatti arayislarinin sürdügünü söyledi.

IZTO Yönetim Kurulu Baskani Özgener, “Haziran sonunda Bakü’de bir araya gelen Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan disisleri bakanlarinin görüstügü Trans-Hazar uluslararasi ulasim rotasinin Avrupa tarafindan benimsendigi yönündeki haberleri okumaya basladik. Bu gelismeler, ülkemizin hali hazirda sahip oldugu jeopolitik ve lojistik önemi daha da artirarak dünya için oldukça kritik hale getiriyor. Yeni lojistik rotalar kadar, yesil dönüsümün dayandigi temiz enerji kaynaklarinin kullanimi da sorunlarin çözümü açisindan oldukça önemli. Temiz enerji yatirimlarina verilecek destekler ve tüm faaliyetlerimizi tasiyacak ölçüde ve verimlilikte gelistirilmesi için yapilacak inovasyon çalismalari bu sorunlarin çözümü için atilmasi gereken önemli adimlar. Bu alanda, ülkemizin rüzgar enerjisinin yüzde 20’sine yakinini tek basina saglayan ve 300 günesli gün ile ciddi bir potansiyel tasiyan Izmir’imiz lider rol üstlenmeli. Ayni zamanda, üretim ve ticaret biçimlerimizde çevreye uyumlu tercihlerde bulunmamiz ve karbonsuzlasma için çalismamiz da yasadigimiz sikintilarin hafifletilmesinde önemli adimlar olacaktir. Içinde bulundugumuz bu konjonktürde, en yogun ticari iliskilerimizin oldugu, yesil dönüsüm ve enerji geçisi konusunda Yesil Mutabakati ile birlikte dünyada öncü rol oynayan Avrupa Birligi ile iletisim halinde olmamiz özel bir önem tasiyor” diye konustu.



“Yesil dönüsüm odakli B2B etkinlikleri”

Geçen hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Yönetim Kurulu’nun Brüksel ziyaretine, Ege Bölgesi Sanayi Odasi Baskani Ender Yorgancilar ile birlikte katildiklarini hatirlatan Özgener, “Önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa Birligi Yesil Mutabakati ve yesil dönüsüm çerçevesindeki projelerimizde, Avrupa Birligi is dünyasinin Yesil Mutabakatin gerektirdigi düsük karbonlu çözümlere iliskin tedarikçilerinden ve is ortaklarindan beklentilerimiz olacak. Yesil dönüsüm konusunda iyi uygulama örneklerinin yer alacagi ‘Sen de Yapabilirsin’ seminer serimiz çerçevesinde yesil dönüsümünü tamamlamis Avrupa Birligi firmalarini davet ederek sizlerle bir araya getirecegiz. Avrupa Birligi’nden is insanlari ile üyelerimiz arasinda yesil dönüsüm odakli B2B etkinlikleri de ajandamizda yer alan çalismalar arasinda olacak. Eurochambers çatisi altindaki Odalarin eslestirilmesi ile kentimizin sahip oldugu yeni proje, is birligi ve yatirim potansiyelinin hayata geçirilmesinin önü açilacak. Izmir’in ve siz degerli üyelerimizin öncelikli konularina göre bir is birligi kurgusu olusturmak hususunda mutabik kaldik. Bu konudaki çalismalarimizi en kisa zamanda planlayacagiz” ifadelerini kullandi.

Baskan Soyer’i ziyaret edecekler

Brüksel temaslarinda en çok heyecanlandiran diger bir gelismenin “Brüksel Izmir Evi” ziyareti oldugunu ifade eden Özgener, sözlerini söyle sürdürdü: “Brüksel Izmir Evi’nin ilk ziyaretçileri olduk. Brüksel Izmir Evi, kentimiz özelindeki ihtiyaçlara ve taleplere hizla cevap verme kapasitesine sahip. Ayrica kentimizin tanitimina da önemli bir katkisi olacagina inaniyoruz. Yarin Ege Bölgesi Sanayi Odasi Baskanimiz Ender Yorgancilar ve Izmir Ticaret Borsasi Baskanimiz Isinsu Kestelli ile birlikte Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer’i ziyaret ederek Izmir Brüksel Evi ile yapabilecegimiz proje ve isbirlikleri hakkinda kendisini bilgilendirecek ve destegini isteyecegiz. Baskana Izmir için stratejik öneme sahip bir projeye imza attigi için tesekkürler ediyoruz.”
Kaynak: İHA