Dünyanin Tescilli Kekik Bahçesi Denizli'de Hasat Devam Ediyor

Dünyanin kekik bahçesi olan ve bu alanda ‘Cografi Isaret’ tescili bulunan Denizli’de, yeni sezon ürünlerin hasadina devam ediliyor. Bu yil rekoltesi ve kalitesi yüksek olan kekik, üreticisini memnun etti.

Dünyanin Tescilli Kekik Bahçesi Denizli'de Hasat Devam Ediyor


Buldan ilçesine bagli Türlübey Mahallesi basta olmak üzere çevre bölgede tibbi ve aromatik bitki yetistiren çiftçilerin tarlalarinda olgunlasan kekikler biçilmeye baslandi. Traktörlerin arkasindaki makineyle tarlalardan biçilen kekikler kurutma islemi için iki gün bekletildikten sonra toplanarak patozla dövülüp çuvallara doldurularak satisa hazir hale getiriliyor. Bölge halkinin en önemli geçim kaynagi arasinda yer alan kekik, aromasi ve tadiyla alicilara ulastiriliyor. Bölgede hasat zamani gelen kekiginin bu yil rekoltede artis yasandigi ancak fiyatinin düsük oldugu belirtildi.

“5 bin ton kekik üretimi gerçeklestiriyoruz”

13 yildir kekik üreticiligi yaptigini belirten Veli Uslu, geçtigimiz yil alicinin 25 TL’den aldigi kekige bu yil da ayni fiyat verdigini belirtti.

Uslu, kekik üretimin bölge halkinin geçim kaynagi oldugunu söyleyerek, “Kekik bölgemizin en gözde ürünüdür. Adeta bölgenin gülüdür. Mazot geçtigimiz yil 6 TL idi. Bu yil 26 TL oldu. Tüm girdi maliyetlerimizle birlikte tarladan toplayarak çuvalladigimiz ana kadar her sey iki üç misli artti. Her yil para kazandigimiz kekik bu yil üreticimizin yüzünü güldürmüyor. Türlübey mahallemizde bölgenin en kaliteli kekigi üretilmektedir. Biz her seyimizi kekige baglamistik. Hayvanciligi, tütün üretimini bile birakmistik. 5 bin ton kekik üretimi gerçeklestiriyoruz. Gençlerimiz köyümüze geri dönerek üretim yapmaya baslamisti. Ama artik tekrar eskisi gibi köyden kentte dönüsler olacaktir. Maliyetlerimizin artmasiyla sikintilarimizda çogaldi. Bu konuda yetkililerimizden destek bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA