Ayçiçegi Tarlalari Hasat Için Gün Sayiyor

Kocaeli genelinde 12 bin dekarda üretimi yapilan yaglik ayçiçegi, yüksek verimiyle çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Ayçiçegi Tarlalari Hasat Için Gün Sayiyor
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, sivi yag üretiminin artirilmasi ve tarimsal üretimin kesintisiz devam etmesi için hayata geçirdigi, “2022 Ayçiçegi Yetistiriciligini Destekleme Projesi” çerçevesinde, yaglik ayçiçegi yetistiriciligi yapan 500 çiftçiye 360 ton yüzde 50 hibeli gübre destegi saglamisti. Büyüksehir’in desteklerin ardindan, mayis ve haziran aylarinda toprakla bulusturulan bitkilerin çiçek açmasiyla tarlalar sariya boyandi.

Mazot, gübre ve yem bitkisi tohumu destegi basta olmak üzere can suyu desteklerle çiftçilerin yüzü güldürülüyor. Tarimda katma degeri yüksek ürünlerin yetistirilmesi ve sivi yag üretimine artirilmasi amaciyla yaglik ayçiçegi yetistiriciligi yapan tüm çiftçilere yüzde 50 hibeli gübre destegi saglandi. Verilere göre, bir önceki yila göre ayçiçegi ekiminde yüzde 30 artis saglandigi bildirildi.



“Hem vatandas hem çiftçi hem de ülkemiz kazanacak”

Yaklasik 20 yildir çiftçilik yapan Kandira Incecik Mahalle Muhtari Fatih Bayin, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin sagladigi yüzde 50 hibeli gübre desteginden yararlandigini ve bu sene 25 dönüm yaglik ayçiçegi ektigini söyledi.

Iki sene öncesine kadar ayçiçegi ekmedigini, geçen yil çok güzel verim aldigini bu yil da daha iyi bir verim bekledigini anlatan Bayin, “Dönümde 300 kilogramin üzerinde verim bekliyoruz. Bu çok iyi bir rakam. Kocaeli Büyüksehir Belediyesinin bizlere çok büyük destekleri oluyor. Mazot, gübre, tohum, ayçiçegi, misir, yem bitkisi gibi her türlü destegi var. Yakinimizda Sakarya’nin Kaynarca ilçesi var, oradaki arkadaslar bize imreniyor. Tahir Büyükakin Baskanimiza desteklerinden dolayi çok tesekkür ediyorum. Devamini bekliyoruz. Insallah baska illerde de bu gibi destekler olur. Bu destekler sayesinde çok sayida tarlada ekim ve dikimler artti. Destekler sürdükçe hem vatandas hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanacak” diye konustu.



“Insan ürettigi kadar özgürdür”

Kandira Karadivan Mahallesi’ndeki 36 dönüm tarlasina ayçiçegi eken Kamil Yilmaz ise, “Ben bu tarlayi üretmek için aldim, satmak için almadim. Ayçiçegi ektigim tarlamin etrafina da meyve agaçlari diktim. Ülkeme, yöreme katki saglamak için kar gayesi gütmeden, hizmet için ayçiçegi ektim. Tahir Büyükakin Baskanimiz da gübre destegi verdi. Destekler çok iyi oldu. Dönümünde 300-350 kilogram mahsul çikacagini söylüyor ziraat mühendisi arkadaslar. Verim güzel gözüküyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA