2022 Yilinin Ilk Çeyreginde Aylik Kartli Harcamalar Ortalamasi Bir Önceki Yila Göre Yüzde 85 Artti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Visa, üçüncüsünü gerçeklestirdigi Kartli Harcamalar Analizi sonuçlarini açikladi. Analize göre 2022 yilinin ilk çeyreginde aylik kartli harcamalar ortalamasi bir önceki yila göre yüzde 85 oraninda artti.

2022 Yilinin Ilk Çeyreginde Aylik Kartli Harcamalar Ortalamasi Bir Önceki Yila Göre Yüzde 85 Artti
TOBB ve Visa, Covid-19’la baslayan ve devam eden süreçte Türkiye’de yapilan kartli harcamalarin incelendigi analiz çalismasinin üçüncüsünü kamuoyuyla paylasti. Kartli Harcamalar Analizi’nin üçüncüsünde 2020, 2021 yillari ve 2022’nin ilk 3 ayini kapsayan kiyaslamalar yapildi. Öne çikan sonuçlara göre ülkemizde harcamalarin 2021’de yaz aylarindan baslayarak normallesmenin hizlanmasi ve asilanmanin yayginlastirilmasi ile artti. 2020 senesi ile karsilastirildiginda kartli harcamalarin 2021’de sene bazinda yüzde 55 oraninda arttigi görüldü.

Pandeminin baslamasi ile düsüs gösteren istege bagli tüketim harcamalari da Mayis 2021 sonrasinda baslayan normallesme süreci ile artarak temel ihtiyaç harcamalarini yakaladi. 2022 yilinin ilk çeyreginin aylik kartli harcamalar ortalamasinin bir önceki yila kiyasla yüzde 85 oraninda büyümüs olmasi dikkat çekti.

Türkiye’nin 2021 performansi diger ülkelere göre daha iyi

Kartli Harcamalar Analizi’nde pandemi süresince farkli yaklasimlar izleyen ABD, Italya ve Isveç ile Türkiye’nin karsilastirmalari da yer aldi. Söz konusu üç ülke ile karsilastirildiginda Türkiye’nin kartli harcamalar bakimindan özellikle Haziran 2021 sonrasinda diger ülkelerin üzerinde bir iyilesme trendine girdigi, bunun 2022’nin ilk çeyreginde de artarak devam ettigi görüldü.

Ayrica tüm ülkelerin ayni dönemde bir iyilesme trendine girdigi ve özellikle 2021 yilinin ikinci yarisi itibari ile harcamalarin reel büyümeye geçtigi ortaya çikti.

E-ticaretin yükselisi ivmelenerek devam ediyor, ticari kredi kartlariyla yapilan harcamalar artiyor

Türkiye’de 2021 ve 2022 yillarinin ilk çeyregi kartli harcamalar açisindan kiyaslandiginda e-ticaretin yüzde 90, banka karti harcamalarinin yüzde 118 büyümesi, temassiz ödemelerin de üç katina çikmis olmasi, bu alanda devam eden büyümenin altindaki yapi taslarinin degismedigine isaret etti. Bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla e-ticaretteki büyüme hizinin yüzde 72’den yüzde 90’a çikmis olmasi trendin kaliciligina isaret ederken, dikkat çeken bir diger oran ise ticari kredi kartlariyla yapilan harcamalarin da bu dönemde yüzde 94 büyümesi oldu.

2020 ve 2021 yillik bazda kiyaslandiginda ise kartlarla yapilan harcama tutarlari, banka kartlarinda yüzde 62, kredi kartlarinda ise yüzde 47 büyüme kaydetti.

Pandemi döneminde banka kartlari temassiz ve online alisverislerde de daha fazla kullanilmaya baslandi.

Sektörlerin tümünde toparlanma yasaniyor

Analizde, farkli sektörler çerçevesinde gerçeklesen kartli harcamalara da mercek tutuldu. 3. Kartli Harcamalar Analizi, Mayis 2021 sonrasinda kisitlamalarin kalkmasi ve normallesme sürecine geçilmesi ile beraber hemen hemen tüm kritik sektörlerin toparlanma egilimine girdigini gösterdi. 2021’de bir önceki yila kiyasla özellikle seyahat (yüzde 116), yeme-içme (yüzde 81) ve giyim-aksesuar harcamalarinda (yüzde 58) dikkate deger bir artis görüldü.

2022 yilinin ilk çeyreginde ise seyahat harcamalarinda yüzde 201 büyüme gözlemlenirken, yeme-içmede bu oran yüzde 225 olarak gerçeklesti.

Ilk iki Harcamalar Analizi, pandemi kisitlamalarinin özellikle yemek (restoran) sektöründe düsüse neden oldugu, sonrasinda ise paket servise geçen ve internet üzerinden siparis almaya baslayan isletmelerin dijital dönüsüme uyum saglayarak toparladigini ortaya koymustu. Son Harcamalar Analizi ise normallesme sürecine geçilmesiyle birlikte yemek sektöründe Mayis 2021 itibariyla ciddi bir toparlanma oldugunu ve bunun 2022’de devam ettigini ortaya koyuyor.

“Güçlü ve dinamik KOBI altyapimiz sayesinde degisen kosullara hizli uyum saglayabiliyoruz”

Arastirmadan çikan sonuçlari degerlendiren TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, KOBI’lerin ülkenin ekonomik bel kemigi olduguna vurgu yaparak, “Geçtigimiz günlerde 27 Haziran’da Dünya KOBI Günü’nü kutladik. Yillardir söylüyoruz, KOBI’ler ülkemizde ekonomimizin bel kemigi, büyümenin motoru, istihdamin itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkinmanin temel taslari olarak yer aliyorlar. Çok güçlü ve dinamik bir KOBI altyapimiz var. Bu sekilde degisen kosullara çok hizli uyum saglayabiliyoruz. Bunun yansimasini kartli harcamalar raporunda da e-ticaretin ve temassiz harcamalarin yükselisinden de anlayabiliyoruz” ifadelerini kullandi.

Hisarciklioglu sözlerini su sekilde devam etti:

“Rapor 2022 yilinin ilk çeyreginde aylik kartli harcamalarin bir önceki yila göre yüzde 85 oraninda büyüdügünü, yine seyahat harcamalari ile yeme-içmede yüzde 200’ün üzerinde büyümelerin gerçeklestigini görüyoruz. Bunlar çok iyi oranlar.”

“Harcamalarda büyüme trendi devam ediyor”

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel de yapilan arastirmanin yasanan degisimi ortaya çikarmasi açisindan önemli bir rehber olduguna deginerek, “Pandeminin

birinci ve ikinci dalgasini, ardindan da normallesme sürecini kartli harcamalar açisindan düzenli olarak degerlendirildigi çalismamizin üçüncüsü ortaya koyuyor ki, 2021 itibariyla Türkiye’de harcamalar diger ülkelerle karsilastirildiginda daha hizli toparlandi. Pozitif trend 2022’nin ilk çeyreginde artarak devam etti. Online harcamalarin kayda deger bir ivmeyle 2021 yilinda da büyümesi, temassiz ödemelerin katlanarak artisi, banka karti sayilarindaki yükselis 2021 yilina da kartli harcamalar açisindan damga vurdu. Türkiye’nin güçlü ödemeler altyapisi ve tüm sektörel oyuncularin hizli adaptasyon kabiliyeti pandemi döneminde daha da belirginlesti. Biz de Visa olarak, tüm bu süreç boyunca ihtiyaçlardan yola çikarak gelistirdigimiz çözümlerle ekonomimize katkida bulunmaya devam ettigimizi düsünüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA