Ispanya'da Bogulmak Üzere Olan Çocuk Dron Yardimiyla Kurtarildi

Ispanya’da denizde bogulmak üzere olan bir çocuk, dron ile havadan atilan can yelegi sayesinde kurtarildi.

Ispanya’nin Valencia kentine bagli Saguntum’da denizde bogulmak üzere olan 14 yasindaki çocuk dron ile havadan atilan can yelegi sayesinde kurtarildi. Yetkililer, 1 Temmuz’da yasanan olayda çocugun denizdeki akinti ve yüksek dalgalar nedeniyle kiyiya yaklasamadigini ve bitkin düstügünün fark edilmesi üzerine harekete geçtiklerini ifade etti.

Can yelegini güçlükle de olsa giyen çocuk, ardindan bölgeye jet ski ile gelen cankurtaranlar tarafindan kiyiya çikarildi. Hastaneye kaldirilan küçük çocugun 1 günlük tedavinin ardindan taburcu edildigi belirtildi.

Saguntum’da 2017’den bu yana dronlar hizmet veriyor

Saguntum Belediyesi yetkilileri, bölgede 2017 yilindan bu yana denizi gözlemek ve olumsuz durumlara aninda yanit vermek için dronlari kullandiklarini belirterek, bu yil yaz sezonunda 5 kisiye dron ile can yelegi ulastirilarak kurtarildigini aktardi. Yetkililer, dron sayesinde can yeleklerinin çok kisa sürede ulastirilabildigini ve bu sayede cankurtaranlar olay yerine varmadan önce zaman kazanarak daha fazla hayat kurtarmanin mümkün olduguna dikkat çekti.

Ispanya’da 22 plajda dron kullaniliyor

Ispanya genelinde 22 plajda cankurtaranlara destek olan 30’dan fazla dron pilotu bulunuyor. Dronlar, cankurtaranlarin fiziksel olarak olay yerine ulasmasindan önce potansiyel bir bogulmanin kritik anlarinda hizli tepki verilmesini sagliyor.

Dron fikri eski bir cankurtaran tarafindan hayata geçirildi

Bölgede dron ile cankurtaran hizmetini saglayan General Drones adli sirketin Genel Müdürü Adrian Plazas, kendisinin hayat kurtarmaya tutkulu bir eski cankurtaran oldugunu belirterek, yillar önce yaptigi kurtarma çalismasinda birkaç saniye önce yetisemedigi için bir kadinin hayatini kaybetmesiyle sonuçlanan olaydan etkilendigini ve çözüm arayisina girdigini ifade etti.

Sonunda rüzgara, neme ve günese dayanikli dron ile can yeleklerinin hizlica teslim edilebilecegi fikrine ulasarak sifirdan üretim yapmaya basladigini söyleyen Plazas, dönemin belediye baskaninin fikri begenerek kendisine yardimci oldugunu ve plajda hizmet vermeye basladigini ifade etti.



Ispanya’da ilk 6 ayda 140 kisi boguldu

Ispanya Kraliyet Can Kurtarma ve Kurtarma Federasyonu’na göre 2022’nin ilk 6 ayinda Ispanya’da bogulma nedeniyle 140 kisi hayatini kaybederken, 2021’in ayni dönemine göre bogulmaya bagli can kayiplari yüzde 55 artti.
Kaynak: İHA