Baskan Kaya'dan Gazetecilik Meslek Yasasi Vurgusu

Karabük Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Baskani, Metin Kaya sansürün kaldirilisinin yildönümü olan 24 Temmuz Basin Dayanisma Günü nedeniyle bir mesaj yayimlayarak, Gazetecilik Meslek Yasasi vurgusu yapti.

Baskan Kaya'dan Gazetecilik Meslek Yasasi Vurgusu
Haziran ayinda TBMM gündemine gelen ve Ekim ayinda yeniden görüsülmek üzere ertelenen, kamuoyunda ‘dezenformasyon yasasi’ olarak bilinen yasal düzenlemenin basinin gelecegi açisindan büyük önem tasidigini ifade eden KGC Baskani Kaya, açiklamasinda su görüslere yer verdi: “Türk basininda sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçeklestirdigi onurlu direnis sonucu kalkmis, ancak süreç içerisinde yapilan çesitli yasal düzenleme ve baskilarla yeniden gündeme gelmistir. Basinimiz 2022 yilinin 24 Temmuz’una da, geçtigimiz yillarda oldugu gibi birçok sorunla giriyor. Bu sorunlarin basinda da, TBMM’de görüsülmesi ertelenen 40 maddelik ‘Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’ gelmektedir. Kanun Teklifi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak dile getirdigimiz mesleki sorunlarin bir bölümüne çözüm getirecek içerikte olsa da, birçok maddede düzenleme yapilmasi gerekmektedir.”

Kanun degisikliginin gerekçesi olan dezenformasyonun dünyanin ortak, önemli ve acil çözüm bekleyen sorunlarindan biri oldugunu ifade eden Kaya, “Bu soruna yasal düzenleme ile çözüm aranmasini destekliyoruz. Ancak bu düzenleme, basin özgürlügünü engelleyici yönde olmamalidir. Kanuna iliskin karar verici konumdaki tüm taraflara, basinin sansürlenerek degil, özgürleserek topluma ve demokrasiye katki saglayabilecegini hatirlatmak istiyoruz. Sektörümüzde yasadigimiz en öncelikli sorunumuz, diger sorunlarin da kaynagi olan ‘Gazetecilik Meslek Yasasi’ olmamasidir. Medya, gerçek anlamda islevini yerine getirebilmesi için, gazetecilik meslegini ve bu meslegi kimlerin yapabilecegini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasasi’na acilen ihtiyaç duymaktadir. Bu çarpik durumu ortadan kaldirmak için, gazetecilik meslegini kimlerin yapabilecegini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasasi’ acilen çikarilmalidir” dedi.

Kaynak: İHA