Emine Erdogan, Filistin Gençlik Orkestrasi Ve CSO Sanatçilarinin 'Baris Konseri'Ni Izledi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, daveti üzerine Türkiye’ye gelen Filistin direnisinin sembolü Mariam Afifi’nin de yer aldigi Filistin Gençlik Orkestrasi üyeleri ve Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi (CSO) sanatçilarinin verdigi "Baris Konseri"ni izledi.

Emine Erdogan, Filistin Gençlik Orkestrasi Ve CSO Sanatçilarinin 'Baris Konseri'Ni Izledi
Emine Erdogan, CSO Ada Ankara Tarihi Salon’da düzenlenen konseri, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakani Bekir Bozdag ile dinledi.

Emine Erdogan, konserin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, "Gerçekten çok güzel bir konser. 30 yillik bir orkestra bu ve Filistin’in bagimsizligi için mücadele ediyorlar, müzikleriyle besteleriyle mücadele ediyorlar. Tüm dünyaya haykiriyorlar, seslerini duyuruyorlar. Biz de onlarin seslerine icabet ettik." dedi.

Mariam Afifi ile tanisip onun bu orkestranin mensubu oldugunu ögrendikten sonra Türkiye’ye davet ettigini anlatan Emine Erdogan, "Bir sene oldu bu daveti yapali, simdi gerçeklestirebildik. Ben çok memnun oldum geldikleri için onlari mutlu görmek beni de çok mutlu etti. Insallah, bütün Müslüman ülkeler de bütün bati ülkeleri de davet ederler ve seslerini daha gür bir sekilde duyulmasina vesile oluruz." diye konustu.

Gençleri çok basarili bulduguna isaret eden Emine Erdogan, "Bizim orkestramizla birlikte icra ettiler, bu da bizi çok memnun etti. Gerçekten çok güzel bir sahne izledik hep beraber." ifadelerini kullandi.

Konser sonunda, davet üzerine sahneye gelen Emine Erdogan, müzisyenleri tebrik ederek çiçek verdi. Edward Said Milli Konservatuvari ve Filistin Gençlik Orkestrasi Direktörü Suhail Khoury de Emine Erdogan’a üzerinde Mescid-i Aksa’nin yer aldigi bir tablo hediye etti.

Filistin Gençlik Orkestrasi ve CSO sanatçilariyla hatira fotografi çektiren Emine Erdogan, salondan ayrilirken konseri izlemeye gelenlerle sohbet ederek öz çekim yapti.

“Baris için bestelenen iki eser sanatseverlere sunuldu”

Emine Erdogan, Mayis 2021’de, Kudüs’te Israil’in Filistinlilere yönelik saldirilarinda Mescid-i Aksa’yi savunurken, basörtüsünden sürüklenerek gözaltina alinan ve bu sirada gülümsedigi görüntülerin sosyal medyada paylasilmasiyla direnisin sembollerinden biri haline gelen Filistinli sanatçi Afifi ile telefon görüsmesinde, Afifi’nin de üyesi oldugu Filistin Gençlik Orkestrasini Türkiye’de görmekten mutluluk duyacagini belirtmisti.

Davet üzerine, Filistin Gençlik Orkestrasinin bünyesinde bulundugu The Edward Said Ulusal Müzik Konservatuvari ile yapilan görüsme sonucu, CSO is birliginde Türkiye’de Istanbul ve Ankara’da konser düzenlenmesi karari alindi.

Kültür ve Turizm Bakanligi öncülügünde Türkiye’ye gelen Filistin Gençlik Orkestrasi üyesi müzisyenler, yogun bir hazirlik döneminin ardindan Baskentte sanatseverlerle bulustu.

Khoury, konser öncesi yaptigi konusmada, orkestranin kurulusuna iliskin bilgi verdi. Konserde kendilerine eslik eden Türk müzisyenlere sükranlarini sunan Khoury, Emine Erdogan’a da yanlarinda olduklari ve davetleri için tesekkür etti. Khoury, Türkiye’ye, Filistin’e yönelik dayanismalarini devam ettirmeleri çagrisinda bulundu.

CSO Sefi Cem’i Can Deliorman’in sefligini yaptigi Baris Konseri’nde, baris için bestelenen iki eserin dünya prömiyeri yapildi.

Iki ülkenin halk ezgilerinin icra edildigi "Baris Konseri" için Yusuf Yalçin’in besteledigi "Anadolu Rapsodisi" ve Filistinli Bishara Kell’in bu konser için besteledigi "Altolarin Dansi" eserleri, ilk kez sanatseverlere sunuldu.

Baris Konseri’nde ayrica Asik Veysel, Suhail Khoury, Tamer Al-Sahouri, Kemani Sebuh Efendi, Antonin Dvorak’in eserleri de yer aldi.

Konseri, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, AK Parti Genel Baskan Yardimcilari Çigdem Karaaslan, Özlem Zengin, Jülide Sarieroglu, Hamza Dag ve Ömer Ileri, AK Parti Kadin Kollari Baskani Ayse Kesir, AK Parti Gençlik Kollari Baskani Eyyüp Kadir Inan ile yabanci misyon temsilcileri de izledi.
Kaynak: İHA