Doga Harikasi Acarlar Longoz'u Yeni Yüzüyle Ziyaretçilerine Kapilarini Açti

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek parça halindeki en büyük longoz olma özelligi tasiyan sakli cennet Acarlar Longozu, törenle misafirlerine kapilarini açti.

Doga Harikasi Acarlar Longoz'u Yeni Yüzüyle Ziyaretçilerine Kapilarini Açti


24 kilometrelik alanda 200 çesitten fazla göçmen kusa ve 2 bin 300 civarinda bitki türüne de ev sahipligi yapan Acarlar Longozu, son yillarda sadece Sakarya’nin degil, Türkiye’nin gezilip görülmesi gereken turistik noktalarindan biri haline geldi. Nilüfer ve göl laleleri, endemik bitki örtüsü, basta disbudak olmak üzere diger agaç türleri, kus ve balik çesitleri barindiran longoz, yilin her döneminde farkli bir güzellige bürünüyor. Bir süre önce Sakarya Büyüksehir Belediyesinin uhdesine geçen longoz, yapilan düzenleme ve degisikliklerle görenleri kendisine hayran birakan bir görünüme kavustu. 1. derece dogal sit alani, tabiat koruma alani ve yaban hayatini gelistirme sahasi olarak tanimlanan longoz, dünyada nadir görülen 3 endemik bitkinin de ev sahipligini yapiyor. Içinde yer alan yürüyüs alanlari, yeni olusturulan sosyal tesisler ve hiç dokunusun yapilmadigi dogal bölümleriyle tüm dünyanin ilgi odagi olma yolunda ilerleyen longoz, yeni yüzüyle kapilarini misafirlerine açti.

Açilisa Vali Çetin Oktay Kaldirim, Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Nijerya’nin baskenti Abuja Valisi Abubakar Sani Bello ile beraberindeki heyet, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, Müftü Hasan Basis, Doga Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, ilçe belediye baskanlari ve çok sayida katilimci yer aldi. Açilis kurdelesini kesen Baskan Yüce, Türkiye’nin 2’nci büyük su basar ormani olan Acarlar Longozu’nun dünya tarafindan kesfedilmesi için hummali bir çalisma yürüttüklerini söyledi.



“Sakarya’miz dünyada nadide güzelliklere sahip bir sehir”

Sakarya’nin nadide güzelliklere sahip bir sehir oldugunu belirten Vali Çetin Oktay Kaldirim, “Bu ise emek veren, katki veren herkesi tebrik etmek lazim. Sakarya’miz dünyada nadide güzelliklere sahip bir sehir. Dogayi bir hazine gibi birinci siraya koymak gerekir. Sakarya’da dogasini korumakta kararli. Bu çalisma da bize bunu gösteriyor. Büyüksehir Belediyemizi tebrik ediyorum” derken Milli Parklar Bölge Müdürü Fahrettin Ulu ise, “Burasi Türkiye’nin alan olarak birinci longoz ormani. Insallah belediyemiz burayi dogaseverler için en iyi sekilde koruyacak ve isletecek. Bölge ekonomisine de katki sunacagini düsünüyorum. Hayirli olsun” diye konustu.



“Hassas bir ekosisteme ve dogal kaynaklara sahip bir bölge”

Acarlar Longozu’nun dünyanin önde gelen su basar ormanlarindan oldugunu belirten Ekrem Yüce, “Hem Sakarya’dan hem de çevre illerden pek çok ziyaretçiyi agirladigimiz, sehir merkezine yaklasik 60 km uzaklikta olan Acar Longozu, ülkemizin 2’nci en büyük su basar ormani. Longoz içerisinde pek çok bitkinin yaninda kilyos dügmesi, sahil sigirkuyrugu ve Istanbul kardeleni gibi 3 endemik tür bulunuyor. Longozumuz bu nadide bitkilerin yaninda; 74 familya, 187 cins ve bu cinslere ait 226 taksona ev sahipligi yapmaktadir. Longozumuzun alani yaklasik 23 bin 200 kilometre kare iken genisligi bin 250 metreye kadar çikmaktadir. Derinligi mevsimine göre degiskenlik gösterirken 5 metreye kadar çikmaktadir. 1. Derece Dogal Sit Alani ve Yaban Hayati Gelistirme Sahasinda, Yaban Hayati Gelistirme Sahasinda, TR111 kod ile Uluslararasi Öneme Sahip Sulak Alanlari Listesi‘nde kayit altina alinmis bir alan. Bu nedenle oldukça hassas bir ekosisteme ve dogal kaynaklara sahip bir bölge.” dedi
Kaynak: İHA