Güneydogu'dan 6 Ayda 6 Milyar Dolarlik Ihracat

Güneydogu Anadolu’da haziran ayindaki ihracat bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 5 oraninda artarak, 1 milyar 59 milyon 325 bin dolar oldu.

Güneydogu'dan 6 Ayda 6 Milyar Dolarlik Ihracat
Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB), Haziran ayi Bölge ihracatina iliskin rakamlari kamuoyuyla paylasti. Haziran ayinda Bölge ihracati, bir önceki yilin ayni ayina göre %5 oraninda artarak 1 milyar 59 milyon 325 bin dolar olarak gerçeklesti. Gaziantep ise Haziran ayini 922 milyon 965 bin dolarlik ihracatla tamamladi. Bu rakamlarla hem Gaziantep hem de Bölge için en yüksek Haziran ayi seviyesine ulasildi. GAIB Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, “Geçtigimiz ayla birlikte toplam 190 ülkeye ihracat gerçeklestiren Bölgemiz, ihracat pazarindaki ürün çesitliligini de her geçen gün arttirarak istikrarli büyümesini sürdürmektedir. Tüm haziran aylari içinde en yüksek seviyeyi yakaladigimiz bu ayda; ihracata gönül veren, aklini kilavuz edinen ve gücünü alin terinden alan tüm ihracatçilarimiza bölge ve ülke ekonomisine sunduklari katkilar için gönülden sükranlarimi sunuyorum.” dedi.



Ilk 6 ayda 6 milyar dolarlik ihracat

2022 yilinin kümülatif ihracat rakamlarini da paylasan Kileci, “Ocak-Haziran 2022 döneminde Bölgemiz, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,5’lik artisla 6 milyar 33 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Ayni dönemde Gaziantep de 5 milyar 195 milyon dolarlik ihracatiyla bir önceki yila göre yüzde 8 seviyesinde bir artis kayda aldi’’ ifadelerini kullandi. Ihracatçi sayisi ve ihraç edilen ürün çesidi açisindan Haziran ayi rekoru kirdiklarini ifade eden Kileci, “Bölgemiz, Haziran ayi boyunca 2548 firmasiyla ihracat gerçeklestirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayisi ise 1813 olarak hesaplandi. Bu rakamlarla hem bölgemiz hem de Gaziantep ihracatçi sayisi bakimindan en yüksek Haziran ayini geride birakti. Basta bölgemizin lokomotif sehri Gaziantep olmak üzere Bölgemiz topraklarindan dünyaya açilan ve sayilari her geçen gün artan ihracatçilarimizin basarisi ile gurur duymaya devam ediyoruz’’ seklinde konustu.



En fazla ihracat Irak, ABD ve Suriye’ye

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin ihracatinda en büyük paya sahip ülkeler arasinda Ortadogu ülkeleri yüzde 39,1 payla ilk sirada yer alirken, AB ülkeleri yüzde 17,7 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise %16,4 payla üçüncü sirada bulunuyor. 2022’in Ocak-Haziran aylari arasinda toplam 190 ülkeye ihracat yapildigini vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, Ingiltere, Italya, Almanya, Iran, Libya, Cibuti ve Israil; Bölgemiz ihracatinda ilk siralarda yer alan ülkelerdir. En çok ihraç edilen ürün gruplari arasinda makine halilari, pastacilik ürünleri, iplikler, kumaslar, degirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, hububat-bakliyat yagli tohumlar ve mamulleri hali, kimyevi maddeler ile agaç ve orman ürünleri yer aliyor’’ ifadelerini kullandi.

Gaziantep 5.’ligini koruyor

Gaziantep, son 12 aylik dönemde 10 milyar 465 milyon dolarlik ihracatiyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçeklestiren 5. ili olmaya devam ediyor. Ihracatin ithalati karsilama oraninda Gaziantep’in yüzde 127,2’lik seviyesinde yer aldiginin altini çizen GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci, “Kaydedilen ihracat rakamlariyla Bölgemizin öncü sehri olmayi sürdüren Gaziantep, dis ticaret verileriyle ülkemiz için de örnek teskil etmektedir. Öncelikli hedefimiz, kadim geçmisimizin zengin ticari mirasina sahip olan Gaziantep’imizi ülkemizin en fazla ihracat gerçeklestiren illeri siralamasinda daha yukarilara tasimaktir’’ diye konustu.

Baskan Kileci ayrica, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, hali, kimyevi maddeler ile agaç ve orman ürünleri oldugunu da sözlerine ekledi.

2022 yili Haziran ayinda GAIB’e bagli diger illerin ihracat rakamlarini da kamuoyuyla paylasan Baskan Kileci, Kahramanmaras’in 137,7 milyon dolar, Mardin’in 86,3 milyon dolar, Malatya’nin 32,7 milyon dolar, Diyarbakir’in 24,7 milyon dolar, Sanliurfa’nin 18,8 milyon dolar, Kilis’in 8,2 milyon dolar ve Adiyaman’in 5,4 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçeklestirdigini duyurdu.
Kaynak: İHA