3 Senede Sadece Yüzde 5 Ilerlenen Kirazli-Halkali Metro Hattinda Çalismalar Durduruldu

Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin 3 senede sadece yüzde 5 ilerleme kaydettigi Kirazli-Halkali Metro çalismalari, yönetim tarafindan tekrar durduruldu. Metro çalismasiyla ilgili açiklama yapan AK Parti Istanbul Il Baskan Yardimcisi Batur, “Her yere dünyanin ayni anda 10 metro hatti yapan tek sehri diye yalanlari devam ediyor” dedi.

3 Senede Sadece Yüzde 5 Ilerlenen Kirazli-Halkali Metro Hattinda Çalismalar Durduruldu
Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan 170 milyon Euro borç alinarak yapimina tekrar baslanilan Kirazli-Halkali metro hattinin çalismalari yeniden durduruldu. AK Parti döneminde baslatilan ve yüzde 4’lerde su anki yönetime teslim edilen Kirazli-Halkali metro hattinda 3 senede sadece yüzde 5 ilerleme kaydedildi. Çalismalari durdurulan metro hatti dron ile görüntülendi. Konuya iliskin açiklamada bulunan Baskan Yardimcisi Batur, hattaki çalismanin hizlandirilmasi için yeniden ihale edilecegi söylemlerinin oldugunu iddia etti. Baskan Yardimcisi Batur, ihale süreçleriyle dönemi tamamlayacaklarini ifade ederek, “Aldiklari kredileri bu zaman zarfinda ne yapacaklari soru isareti” dedi.

“Her yere dünyanin ayni anda 10 metro hatti yapan tek sehri diye yalanlari devam ediyor”

10 metro hatti yapan tek sehri yalanlarinin devam ettigini dile getiren AK Parti Istanbul Il Baskan Yardimcisi Dr. M. Ejder Batur, “Kirazli-Halkali metro hatti bir süre evvel durduruldu. Bu hat bizim dönemimizde ihale edilmis 600 milyon Euro’ya ihale edilmis bir hat. Istanbul’un en kalabalik ikinci ilçesi Küçükçekmece, 3. ilçesi Bagcilari birbirine baglayan saatte tek yönde 70 bin yolcu kapasiteli bir hat. Bizim dönemimizin sonunda yüzde 4’lerde biraktigimiz bir hat. Aradan geçen 3 yilda su anki durdurulmus halindeki seviyesi yüzde 9. yani 3 yilda yalnizca yüzde 5 ilerleme kaydedilmis. 600 milyon Euro’ya ihale edilen bu hat için hani sik kullandiklari beceriksizliklerini bir maske olarak kullandiklari engelleniyoruz ibaresi var ya o engelleniyoruz dedikleri konulardan Büyüksehir Belediye Meclis grubu olarak çogunluk bizde oldugu için borçlanma konularinda meclis gündemine bu teklifi getirirler yine bu metro hatti borçlanmayla alakali bize bir teklif getirdiler ve Kirazli-Halkali metro hatti için tam 170 milyon Euro borçlanma yetkisi o engelleniyoruz demelerine ragmen verdik. 170 milyon Euro demek bu hatti yalnizca alinan kismiyla yüzde 28 seviyesinde ilerletebilmek demek. 3 yil içinde gelin görün ki yüzde 4’lerden alinan hat bugün itibariyle sadece yüzde 9’a ulastirilabilmis ve hatta durdurulmus vaziyette. Tekrar ihale etmekten bahsediyorlar. Oysa borçlanma miktari itibariyle bile yüzde 4’ten yüzde 32’ye çok rahat çikartabilecekleri geçen sene büyük törenlerle hizlandiriyoruz diye bahsettikleri bir hat. Öte taraftan daga tasa her yere dünyanin ayni anda 10 metro hatti yapan tek sehri diye dezenformasyonumuz yalanimiz devam ediyor. Büyüksehir Belediyesinin mevcut yönetimi maalesef bu. Ciddi bir becerisizlik basiretsizlik var. Bunu da maskelemek için kullandiklari engelleniyoruz ve simdilerde de biz hizlandirmak için tekrar bu durdurulmus iki hatti tekrar ihale edecegiz gibi söylemleri var. Tekrar ihale edecegiz demelerinin sebebi bu hattin su anki tespitleri resmi olarak yapilacak. Ihale süreçleri ve bu süreçlerle dönemi tamamlayacaklar herhalde. Tabii aldiklari kredileri bu zaman zarfinda ne yapacaklari ciddi bir soru isareti” diye konustu.

“Müteahhitlerin artik bu isi yeterli ödemeyi yapmadiginiz için altindan kalkamiyoruz diye çekilme hakki var”

Müteahhitlerin artik bu isi yeterli ödeme yapilmadigi için altindan kalkamiyoruz diye çekilme haklarinin oldugunu ve su anda bu problemin yasandigini sözlerine ekleyen AK Parti Istanbul Il Baskan Yardimcisi Batur, “Yüklenici firma açisindan da olaya baktigimiz zaman finansman ihtiyaci giderilmis olan bu projelerde isveren yeterli ödemeyi yapmiyorsa siz üretim yapamazsiniz. Üretim yapamayinca da is artik sizin açinizdan fizibil olmaktan çikar. Ister metro insaati ister herhangi bir üst yapi insaati olsun neticede büyük bir oranla yaklasilmamissa tek tarafli olarak da müteahhitlerin yüklenicilerin artik bu isi yeterli ödemeyi yapmadiginiz için altindan kalkamiyoruz diye çekilme hakki var. Su an bu problemi yasiyoruz. Ulastirma Bakanligi olarak Istanbul’da 5 farkli metro hatti yapiyoruz. Onlarin seviyeleri de Büyüksehir Belediyesi gibi 3 yilda yüzde 3 yüzde 5 ilerlemis seviyelerinden ibaret degil. 3 yilda yüzde 40 yüzde 50-60 ilerleme orani olan metro hatlari. Tam 91 km’lik metro hattini 2023 yilinda Istanbullu hemserilerimizin hizmetine sunacagiz. Bir kiyas yapabilmek için bir rakam vermek isterim. Ulastirma Bakanligi hat basina 3 yilda yillik 4.2 km ilerleme kaydetmisken Büyüksehir Belediyesinin kaydettigi miktar 3 yilda sadece 600 metre hat basina” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA