Emine Erdogan Açiklamasi 'Nerede Insan, Kadin Ve Çocuk Haklari Ihlal Ediliyorsa Kalbimiz Orada Atmalidir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, “Nerede insan haklari, kadin haklari, çocuk haklari ihlal ediliyorsa, hepimizin kalbi orada atmalidir. Çünkü gerçek vicdan, dökülen tüm gözyaslarina esit yakinliktadir” dedi.

Emine Erdogan Açiklamasi 'Nerede Insan, Kadin Ve Çocuk Haklari Ihlal Ediliyorsa Kalbimiz Orada Atmalidir'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, daveti üzerine ’Baris Konseri’ vermek üzere Türkiye’ye gelen Filistin Gençlik Orkestrasi ve Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi (CSO) sanatçilari ile Cumhurbaskanligi Külliyesi Devlet Konukevi’nde bir araya geldi. Iki orkestranin dinletide bulundugu programa Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ve programin mimarlarindan Filistin asilli sanatçi ve aktivist Meryem Afifi de katildi.

Katilimcilara yönelik bir konusma yapan Emine Erdogan, dünyada yasanan zulümlerin görmezden gelinerek tarih sayfalarina eklendigini söyledi.

Dünyanin zor sinamalarindan çikis yolunun medeniyet reçetelerine müracaat etmek oldugunu aktaran Erdogan, “Dünya topraklari her an masum insanlarin döktügü gözyaslariyla islaniyor. Bu zulümler çogu zaman sessizlige gömülüp görmezden gelinerek tarih sayfalarina ekleniyor. Oysa tarih savasla yazilmak zorunda degildir. Baris, hosgörü ve merhamet de tarih yazabilecegimiz kalemlerdir. Bugün hala Müslümanlar, Hiristiyanlar ve Museviler bu topraklarda birlikte dostça yasar, komsuluk yapar, özgürce ibadet eder. Oysa günümüzde tüm dünyada insanlari inançlari üzerinden birbirine düsman etmek için büyük bir gayret ortaya konuyor. Bunun yaninda irkçilik, maalesef ki tedavi edilememis bir hastalik olarak kalplerimize bulasiyor. Dünyamizin bu zor sinamalarina ve dertlerine bir sifa ariyorsak, medeniyet reçetelerine müracaat etmeliyiz. Hosgörü kültürünü ihya etmeli, ona bir can simidi gibi tutunmaliyiz. Bunun için en basta tüm insanlari bir kardeslik halkasinin parçalari olarak kabul etmemiz lazim” dedi.



“Nerede insan haklari ihlal ediliyorsa kalbimiz orada atmalidir”

Emine Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

“Insanliga karsi islenen suçlar müsterek derdimiz olmalidir. Istisnasiz her biri uluslararasi toplumun gündemine girmelidir. Nerede insan haklari, kadin haklari, çocuk haklari ihlal ediliyorsa, hepimizin kalbi orada atmalidir. Çünkü gerçek vicdan, dökülen tüm gözyaslarina esit yakinliktadir. Bu noktada sanatin insanlara en hizli ulasan, fikirleri ve duygulari en rafine haliyle tasiyan bir araç olduguna inaniyorum. Zira sanat, birlestirici güçler arasinda en ön sirada yer alir. Çünkü sanat, tüm önyargilarin arasindan sizarak kalbin en hassas, en masum ve hakikate en yakin mevkiine varir. Insana huzuru ve birligi hatirlatir. O yüzden insana kaybettigi duyarliligi kazandiracak bir ilaç varsa o da sanattir.”

“Dünya bir savas ve yikim yeri olmamali”

Dünyanin birçok yerinde sicak savaslar ve çatismalarin var oldugunu söyleyen Emine Erdogan, Ukrayna-Rusya savasinin yasanmasiyla birlikte zorla yerlerinden edilen insanlarin sayisinin rekor bir düzeye eriserek 100 milyon oldugunu kaydetti.

Emine Erdogan, “Dile söylemesi kolay olan bu rakamin ardinda insan hayatlari, dagilan aileler, korku içinde çocuklar var. Bu insanlar, savastan, zulümden kaçiyorlar ve gittikleri her yerde yabanci oluyorlar. Birlesmis Milletler, mülteci sayisinin 100 milyona ulasmasinin alarm verici oldugunu söylüyor. Dünya bir savas ve yikim yeri olmamali. Zorla yerinden edilmis 100 milyon insan, dünya nüfusunun yüzde 1’ini temsil ediyor. Bu rakam, dünyanin en kalabalik 14’üncü ülkesine denk. Ancak bizim rakamlara degil, bu yikimin ardindaki insanlarin hikayelerine vakif olmaya ihtiyacimiz var. Sanatin her daliyla, savaslarin beseriyete verdigi zarari anlatmamiz ve yine sanatin eliyle bu zarari tamir etmemiz lazim. Halihazirda bu küresel krizlerin üstesinden insani yardimlarla gelmeye çalisiyoruz” diye konustu.

Emine Erdogan, “Esas olan savaslarin yiktigi yerleri yeniden imar etmek ve savasa geçit vermeyecek bir zihniyet kalkani olusturmaktir. Bu zihniyet ise ancak barisa, insanin insana emanet olduguna inanmis vicdanlarla olusabilir. Bunun yolu da her insanin hakkini kendi hakkimiz, onurunu kendi onurumuz saymaktan geçer” diyerek konusmasini sonlandirdi.

“Tüm bakanlar olarak Filistinli kardeslerimizin her türlü ihtiyaçlarinda yanlarindayiz”

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ise Türkiye’nin her zaman Filistin’in yaninda oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi:

“Ülkemiz ile Filistin arasinda hem diplomatik hem siyasi ama en önemlisi gönülden gönle kuvvetli baglar var. Türkiye hem ikili iliskiler çerçevesinde hem de uluslararasi platformlarda Filistin ve Filistinli kardeslerimizi hiç yalniz birakmamistir ve birakmayacaktir. Sizlerin araciligiyla tüm Filistinli kardeslerimize sevgilerimiz ve muhabbetlerimizi yolluyoruz. Onlara iletiniz lütfen. Tüm bakanlar olarak Filistinli kardeslerimizin her türl ihtiyaçlarinda yanlarindayiz. Tarih güçlü olanlari degil, hakli olanlari yazacaktir.”

Filistin Gençlik Orkestrasi ve Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi is birliginde 19 Temmuz’da CSO ADA Ankara’da, 21 Temmuz Persembe günü ise Atatürk Kültür Merkezi’nde Baris Konseri gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA