Milli Egitim Bakani Özer, Son 20 Yildaki Okullasma Oranina Dikkat Çekti

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, gelismis ülkelerin 1950’li yillarda yakaladigi okullasma oranini Türkiye’nin son 20 yilda ancak yakalayabildigini ve gençlerin bu ülkenin niye 70 yil bekledigini sorgulamasi gerektigini kaydetti.

Milli Egitim Bakani Özer, Son 20 Yildaki Okullasma Oranina Dikkat Çekti
Adiyaman Valiligi toplanti salonunda gerçeklestirilen ‘Il Degerlendirme Toplantisi’ sonrasinda Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, egitim yatirimlariyla ilgili açiklamada bulundu. Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Adiyaman’in 2022 yilindaki 357 milyon TL olan egitim yatirimi miktarini 1 milyar 377 milyon TL’ye çikardiklari müjdesini verdi.

Bakan Özer’in Adiyaman’a müjdeleri açiklayarak, “Milli Egitim Bakanligi olarak Adiyaman’da mevcut yeni okul yapimlari, okullarin güçlendirilmesi, yik-yap çerçevesindeki yeni okullarin yapilmasiyla ilgili 2022 yatirim bütçesinde yaklasik 357 milyonluk bir yatirimimiz vardi. Bugünkü degerlendirme toplantisinda Adiyaman’in egitim kalitesini arttirma, özellikle ikili egitimin tamamini ortadan kaldirma ile ilgili çok genis bir degerlendirme yaptik ve 357 milyonluk yatirima ilave olarak Adiyaman’a 1 milyar 20 milyonluk ilave yatirim yapma karari aldik. Dolayisiyla Adiyaman’in yatirimlarini 1 milyar 377 milyona çikarttik. Sadece Adiyaman’da degil, tüm Türkiye’de depremlerle ilgili, güçlendirme, yik-yap çalismalarini nihayetlendirmek. Bunun için 2022-2023 egitim ögretim yilina kadar Adiyaman’da ki güçlendirme yapilmasi gereken tüm okullarimizi insallah nihayetlendirecegiz. Tüm bunun için 200 milyonluk bir ilave ödenegi Adiyaman’imiza kavusturmus olacagiz. Adiyaman’a 35 tane yeni bagimsiz anaokulu yapma karari aldik. Yine mevcut okullarin onarimlariyla ilgili ilave Adiyaman’imiza 20 milyon TL bir yatirim daha gönderecegiz. Yine yeni yatirimlardan hem merkez ve hem ilçelere 8 tane ilkokul, 8 tane ortaokul ve 4 tanede lise yapacagiz” dedi.

Milli Egitim Bakani Özer, Valilikteki açiklamasinin ardindan Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli ve isadami Hasan Tasar tarafindan yaptirilan Hatice Tasar Özel Egitim Uygulama 3. Kademe Okulu’nun açilisini yapti.

Kurdele kesiminden önce konusan Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, son 20 yildaki okullasma oranina dikkat çekti.

“Ülkemiz 70 yil neyi bekledi”

Bakan Özer, “Son 20 yil egitimde büyük degisimlerin yasandigi bir dönem oldu. Bu dönemi özellikle gençlerimizin hatirlamasi anlaminda tekrar etmekte büyük fayda var. 2000’li yillarda Türkiye’de 5 yasindaki okullasma orani kaç biliyor musunuz? Yüzde 11. Yüz ögrenciden sadece 11 tanesi okul öncesi egitime erisebiliyordu. Orta ögretimdeki okullasma orani ise yüzde 44’tür. Yüksekögretimdeki okullasma orani yüzde 14’tü. Bu gün 5 yasindaki okullasma orani yüzde 92, ortaögretimdeki okullasma orani yüzde 90’in üzerinde ve yüksekögretimdeki okullasma orani yüzde 48’i geçti. Yani gelismis ülkelerin 1950’li yillarda saglamis oldugu okullasma oranlarina Türkiye son 20 yilda ulasabildi. Onun için siz gençlerin söyle bir sey sormasi lazim. Bu ülke niye 70 yil bekledi? Okullasma oraninin artmasi için 2002’yi niye bekledi?” ifadelerini kullandi.

Törende TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani ve Adiyaman Milletvekili Ahmet Aydin, 2000’li yillarda Adiyaman’in tüm yatirim ödeneginin 10 milyon iken, bugün 1 kalemde 1 milyar TL’lik yatirimlar geldigine dikkat çekti.

Vali Mahmut Çuhadar ise konusmasinda, Cumhuriyetin kurulusundan 2002 yilina kadar 3 bin 513 derslik yapilirken, 2002 yilindan bu güne kadar 3 bin 678 yeni dersligin egitime kazandirildigini söyledi.



Belediye Baskani Süleyman Kilinç ise konusmasinda, egitim yatirimlari için Bakan Özer’e tesekkür etti.

Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçeklesen açilis töreni sonrasinda Tasar Ailesi’ne yaptiklari okul için tesekkür plaketi takdim eden Bakan Özer’e Adiyaman Milli Egitim Müdürlügü tarafindan hem kendisin hem de mozaik sanatiyla yapilmis tablo hediye edildi.
Kaynak: İHA