Suriye'ye Daha Kapsamli Bir Operasyon Iddiasi

Gaziantep Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Doç. Dr. Hüseyin Seyhanlioglu, Türkiye’nin Suriye’ye yapacagi operasyonun 30 kilometre ile sinirli kalmayacagini belirterek, ’’Ben kapsamli bir operasyon bekliyorum. Yani sadece Tel Rifat, Menbiç odakli degil Hatay’dan Haseke’ye kadar, 150 kilometre derinlige kadar kapsamli bir stratejiye ’ihtiyaç var’ diyorum’’ dedi.

Suriye'ye Daha Kapsamli Bir Operasyon Iddiasi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in operasyon sinyali sonrasi gözler Suriye’nin kuzeyine yapilacak operasyona çevrildi. Gaziantep Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Doç. Dr. Hüseyin Seyhanlioglu,yilanin basinin küçükken ezilmesi gerektigini belirterek, yapilacak operasyonun Haseke ve Halep’in bir kismini da içine alacak sekilde 150 kilometre derinlige kadar inilmesini bekledigini söyledi

“Iran bölgeye yerlesmeye basladi”

Rusya’nin Ukrayna savasi dolayisiyla çekildigi bölgelere Iran’in yerlestigini belirten Seyhanlioglu, “Suriye son 10 yilda Iran, Rusya, ABD ve terör örgütleri tarafindan isgal edildi. Merkezi otoritesi hemen hemen dagildi. Suriye dagitildiktan sonra esas hedef terör koridorunun olusturulmasidir. Yani burada PYD terör örgütünün kontrolünde Amerika Birlesik Devletleri’nin çikarlarina hizmet edecek bu bölgeyi daimi olarak isgal altinda tutacak. Iran’la çikarlari dogrultusunda Suriye’yi parça parça edecek bir yapi ortaya çikarmakti. Maalesef suanda Rusya’nin Ukrayna savasindan dolayi kismen geri çekilmesi Iran’in bölgeyi daha fazla doldurmaya basladi” dedi.

“30 kilometre yetmez 150 kilometrelik bir alanda olmasi gerekiyor”

Yapilacak harekatin 30 kilometre degil 150 kilometrelik bir alanda olmasi gerektigini söyleyen Seyhanlioglu, “Burada Türkiye 3 hedefi tamamlamak zorundadir. Birincisi Baris Pinari, Firat Kalkani ve Zeytin Dali operasyonlariyla açikta kalan Tel Rifat, Kobani ve Haseke’ye kadar olan kismin Menbic dahil kontrolüdür. Ikincisi ise Halep’in bir kisminin ele geçirilmesi gerekiyor. Çünkü Halep tarafi olmazsa Türkiye’de bulunan siginmacilarin geri dönmesi zor olacak. Derinligi olmayan bir alan kendi basina yeterli degil. Üçüncüsü ise PKK/PYD terör örgütünün bu derece güçlenmesine izin vermemek gerekiyor. Bu bölgenin Iraklasmasi, Yemenlesmesi ile Türkiye bundan korkunç zararlar görür. Çünkü Türkiye’nin dibinde olan bir alandan bahsediyoruz. Türkiye ne pahasina olursa olsun bu bölgeye girmelidir. Çünkü ABD binlerce kilometreden geliyor. Rusya öyle Iran’da Irak üzerinden atlayarak geliyor. Bunlarin bahanesi ne olursa olsun bu kabul edilemez bir durumdur. Bununda birinci asamasi 3 operasyonla açikta kalan Halep, Menbic ve Firat’in dogusundaki Haseke’ye kadar girmek gerekiyor. Çünkü 30 kilometre yetmez 150 kilometrelik bir alanda olmasi gerekiyor. Yoksa ne Suriye istikrara kavusur nede siginmacilar döner. Ben kapsamli bir operasyon bekliyorum. Yani sadece Tel Rifat, Menbiç odakli degil Hatay’dan Haseke’ye kadar 150 kilometre derinlige kadar kapsamli bir stratejiye ihtiyaç var diyorum” seklinde konustu.

“Zamanlamasi Türkiye’nin lehinedir”

Yapilacak operasyonun zamanlamasinin Türkiye’nin lehine oldugunu belirten Seyhanlioglu, “Bu operasyon elzemdir. Zamanlamasi Türkiye’nin lehinedir. Çok ciddi riskleri var ama diger riskler hiç kabul edilemez. Yilanin basi küçükken ezilmelidir. Türkiye sinirindan 150 kilometre güneye dogru Halep, Rakka, Deyrizor’u etkileyecek bir operasyon olmazsa derinligi olmayan bir operasyon olur” diye konustu.

Kaynak: İHA