Akdeniz Için Aydin'da Toplandilar

Akdeniz’in kirlilige karsin korunmasi için yapilan Barcelona Sözlesmesi çerçevesindeki çalistay Istanbul’dan sonra Aydin’da yapildi.

Akdeniz Için Aydin'da Toplandilar


Akdeniz’in Kirlilige Karsi Korunmasi Sözlesmesi olarak bilinen Barcelona Sözlesmesi çerçevesinde Türkiye’nin yerine getirmesi gereken yükümlülükler, düzenlenen çalistay ile Aydin’da masaya yatirildi. Geçtigimiz günlerde Istanbul Adalar’da yapilan çalistayin ikincisi ise Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nin (EKODOSD) ev sahipliginde Kusadasi ilçesinde gerçeklestirildi.

Türkiye-AB arasindaki Sivil Toplum Diyalogu VI Hibe Programi destegi ile Dogal Hayati Koruma Vakfi (WWF-Türkiye) tarafindan yürütülen Deniz Kiyi Diyalogu Projesi çerçevesinde Deniz Koruma Alanlari’nin katilimci ve sürdürülebilir yönetimi konusundaki kapasitenin gelismesi için gerçeklestirilen 2 günlük egitim çalistayinda, yapilan çalismalara katki saglamak basta olmak üzere birçok konu üzerinde bilgi alisverisleri yapildi.

Çalistayda ayrica fok üreme alani, yunus türlerinin ve deniz kaplumbagalarinin önemli beslenme alanini olusturan Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi’nin zengin biyolojik çesitliligine, karasal ve denizel alanlarin bütüncül bir sekilde korunmasinin önemine vurgu yapildi.

Egitim çalistayinda, Deniz ve Yaban Hayati Programi’ndan Nilüfer Araç ve Ebru Çelik ile Deniz Koruma Danismani Güner Ergün tarafindan, Deniz Koruma Alani Tanimi, Mevzuat ve Uluslararasi Sözlesme Baglantilari, Türkiye’deki Deniz Koruma Alanlari ve Dilek Yarimadasi-Büyük Menderes Deltasi Milli Parki Örnegi, Deniz Koruma Alanlarinin Etkin Yönetiminde STK’larin rolü konularinda bilgi ve deneyim paylasimi gerçeklesti.

Proje çerçevesinde ayrica sivil toplum kuruluslarina yönelik deniz koruma alanlarinin korunmasinda savunuculuk ile ilgili bir kilavuz yayinlanarak, tüm STK üyelerine dagitimi gerçeklestirilecek. Çalistayin birinci günü EKODOSD üyeleriyle, ikinci günü ise kamu kurumlari ve STK’larla birlikte yapilirken, çalistaya Aydin Büyüksehir Belediyesi, Kusadasi Belediyesi, Aydin Doga Koruma ve Milli Parklar Il Sube Müdürlügü, Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Park Müdürlügü, Kusadasi Ticaret Odasi ve diger davetliler katildi.

Kaynak: İHA