NATO Çok Yüksek Hazirlikli Görev Kuvveti Grubu Komutasi Ispanya'dan, Türkiye'ye Geçti

NATO Daimi Mayin Karsi Tedbirleri Deniz Görev Grubu-2’nin (SNMCMG-2) komutasi düzenlenen törenle bir yil süreyle Türkiye’ye devredildi.

NATO Çok Yüksek Hazirlikli Görev Kuvveti Grubu Komutasi Ispanya'dan, Türkiye'ye Geçti


Marmaris’te bulunan Aksaz Deniz Üs Komutanligi’nda NATO çok yüksek hazirlikli görev kuvveti grubu 441.04 komuta görevi degisim töreni gerçeklesti. NATO’nun mayin harbine yönelik deniz harekat ve egitim faaliyetlerinden sorumlu çok yüksek hazirlikli görev kuvveti görev grubu 441.04’ün komutasi Türkiye’ye geçti. Planli faaliyetler çerçevesinde NATO üyesi ülkelerin ev sahipliginde icra edilecek mayin harbi tatbikatlarina istirak edilecek ve kiyidas ülkeler ile ikili deniz egitimleri gerçeklestirilecek. Törende, NATO Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu-2 Komutani Albay Yusuf Karagülle görevi devralirken, SNMCMG-2 Komodorunun forsu Sancak Gemisi TCG Yüzbasi Güngör Durmus’a bando esliginde toka edildi. NATO’nun mayin harbine yönelik deniz harekat ve egitim faaliyetlerinden sorumlu çok yüksek hazirlikli görev kuvveti görev grubu 441.04 ün komutasi 29 Haziran 2022 tarihinden 1 Temmuz 2023 tarihine kadar Türk Deniz kuvvetleri komutanligi tarafindan icra edilecek.

SNMCMG2 Komutani Yüzbasi Yusuf Karagülle, bu görevi devraldiklari için gurur duydugunu belirterek "Görev Grubu 441.04 olan SNMCMG2’yi komuta etme firsati ikinci kez yasiyorum. SNMCMG2 sürecinde ittifak birlikleri ile sürekli ve tam entegre bir sekilde tatbikatlar ve gerçekler dahil olmak üzere çok çesitli görevleri gerçeklestirmek için haziriz. MCM özelliklerine ek olarak SNMCMG2; Ittifak varligini kurar, dayanismayi gösterir, üye, ortak ve yabancilara rutin liman ziyaretleri yapar. NATO ülkeleri ve onlara çesitli deniz askeri yetenekleri saglar. Türk Komutanligi döneminde farkli MCM Gemileri Belçika, Bulgaristan, Fransa, Almanya, Yunanistan, Italya, Ispanya ve Romanya gibi müttefikler SNMCMG2’de farkli dönemlerde yer alacak ve NATO’nun ittifak ve dayanismasini gelistirmek için Akdeniz ve ayrica Karadeniz bu bölgelerde hazir yüksek egitimli ve yetenekli üyelerle birlikte çalismayi dört gözle bekliyorum. NATO ve NATO disi liman ziyaretlerinin yani sira tatbikatlara katilacagiz. Bu tür tatbikatlari düzenli olarak yürütmenin toplu olarak egitilmis ve birlikte çalisabilirlik yetenegi ile Amiral Gemisi personelimin ve mürettebatimin profesyonelligine ve bagliligina inaniyorum’’ dedi.



NATO Deniz Komutanligi Temsilcisi Pihilppe Manderlier’de törende yaptigi konusmasinda "Türkiye’nin bu görevi basari ile tamamlayacaklarina inancim ve güvenim yerindedir" diyerek Albay Karagülle ve komutasina basari dileklerini iletti. Törenin kapanis konusmasini yapan Harp Filosu Komutani Tüm Amiral Yalçin Payal, "Türkiye, çekirdek üye olarak NATO misyon ve operasyonlarina büyük bir istekle katkida bulunmus ve sorumluluklarini her zaman yerine getirmistir. Bu taahhüdümüzün açik bir göstergesi olarak, Daimi Deniz Kuvvetlerini sürekli olarak desteklemekte, birlik saglamaktadir. Türkiye’nin NATO görev ve operasyonlarina verdigi sürekli destegin bir baska göstergesi olarak, besinci Yüksek Hazirlik Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Karargahi olan TURMARFOR’un, baslangicindan itibaren NATO Mukabele Kuvvetleri Deniz Komutanligi rolünü alacagini hatirlatmak isterim. Bu üst düzey deniz karargahinin konuslandirilmasi Türkiye’nin NATO’ya katkilarini bir adim daha ileriye tasiyacaktir. Türkiye’nin komuta dönemindeki tüm görevlerin, komutanin, personelinin ve mürettebatin bilgi birikimi, profesyonelligi ve özverisi ile büyük bir basari ile yürütülecegine inancim tamdir" sözlerine yer verdi.

SNMCMG-2’nin Komutani Yüzbasi Yusuf Karagülle ve beraberindeki heyet, tören sonrasi gemilerin komuta ekipleri ile fotograf çektirdi.
Kaynak: İHA