'16 Binada 36 Bölümün Agir Hasarli Oldugu Veya Yikik Oldugunun Tespitini Yaptik'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki Il Koordinasyon Merkezinde yaptigi açiklamada, “Selden etkilenen tüm illerimizde hasar tespit çalismalari bugün itibari ile yapilmis, 259 binada bin 554 bagimsiz bölüde hasar tespit çalismalari bugün için yapilmistir. Bu çerçevede 16 binada 36 bölümün agir hasarli oldugu veya yikik oldugunun tespitini yaptik” dedi.

'16 Binada 36 Bölümün Agir Hasarli Oldugu Veya Yikik Oldugunun Tespitini Yaptik'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki Il Koordinasyon Merkezinde katildigi toplantinin ardindan açiklamalarda bulundu. Tüm ekiplerin sorunlari çözmek için sahada oldugunu belirten Bakan Kurum, “Vatandaslarimizin sikintilarini gidermek, sorunlari ve sikintilari çözmek için tüm bakanliklarimiz, AFAD, Kizilayimiz, UMKE’miz, jandarmamiz, arama kurtarma ekiplerimiz, emniyetimiz ve saglik ekiplerimiz Türkiye Aft Plani çerçevesinde sahada canla basla çalismaktadir. Valilerimizin koordinasyonunda AFAD’la yaptigimiz sürecimizi 2 saat esasina göre yürütmekteyiz. Su anda Bozkurt’ta Kastamonu Il Koordinasyon Merkezindeyiz. Yagislari ilk basladigi ilk andan itibaren bilgileri milletimizle bagislamak için bir aradayiz” dedi.



“Vatandaslarimizin önüne uyarilar anlik olarak düstü ve vatandaslarimiz da önlemlerini aldilar”

Erken uyari sistemi sayesinde vatandaslarin güvenli alanlara yönlendirilmesinin önemine dikkat çeken Kurum, “Bu ilk defa erken uyari sistemi devreye girdi. Bu da dünyada ender ülkelerin uyguladigi bir sistemdir. Kirmizi uyari verdigimiz Düzce, Zonguldak, Bartin, Karabük, Kastamonu, Sinop’ta toplamda 13 il AFAD müdürlügü ve diger il kurulu kurulus görevlerinden tüm illerde 4 bin 884 personel ve 954 araçlarla sahadayiz. Kastamonu’da sel nedeni ile Küre Ikizciler köyü mevkiinde bir vatandasimiz kayip. Ekiplerimiz arama çalismalarini ara vermeden yürütmektedir. Bu selden önce ilk defa Türkiye’de bu uyari sistemi devreye girdi Meteorolojiden aldigimiz bilgileri AFAD’a ulastirarak vatandaslarimizi selden etkileyecek alanlardan bir fiil valiliklerimiz, belediye baskanlarimiz ve kaymakamlarimizin koordinesinde uzaklastirdik. Böylece yasanmasi muhtemel can kayiplarinin önüne geçtik. Vatandaslarimizin önüne uyarilar anlik olarak düstü ve vatandaslarimiz da önlemlerini aldilar. Yagislardan etkilenecek 7 ildeki vatandaslarimiza dikkatli olmalari ve güvenli alanlara intikal etmeleri, dere güzergahlarindan uzaklasmalari için SMS gönderildi. Kirmizi tehlike gördügümüz alanlar içinde hücresel veri mesajlarini vatandaslarimiza gönderdik” diye konustu.



“INEBOLU’DA 24 SAAT IÇERISINDE METREKAREYE 159 KILOGRAM YAGIS DÜSMÜSTÜR”

Yagisin boyutuna dikkat çeken Bakan Kurum, “Yaptigimiz ölçümlere göre, geçen yil Agustos ayinda yasadigimiz siddetin hemen hemen aynisini bu yil Kastamonu Bozkurt, Abana, Inebolu’da bir fiil görmüs olduk. Inebolu’da 24 saat içerisinde metrekareye 159 kilogram yagis düsmüstür. En çok yagis düsen bölgelerimiz Inebolu, Küre ve Çatalzeytin ilçelerimizdir” seklinde konustu.



YAGISLARLA ILGILI UYARDI

Beklenen yagislarla ilgili uyarilarda bulunan Bakan Kurum, “29 Haziran saat 06.00’ya kadar da beklenen yagilarimiz var. Bursa, Balikesir kuzey kesimleri, Zonguldak, Bartin, Karabük, Kastamonu, Amasya ve Ordu çevreleri ile Samsun’un iç kesimlerinde yerel olarak yagisin kuvvetli olmasi bekleniyor Meteoroloji Genel Müdürlügünden yapilan uyarilara göre bu illerde sari uyari verilmistir. Bu anlayisla AFAD’imiz valilerimiz ile birlikte, bu saydigim illerde koordinasyonu yapmaktadir” ifadelerini kullandi.

“824 PERSONELLE BIN 180 KARDESIMIZ TAHLIYE EDILMISTIR”

Sel bölgelerinde verilen hizmetlerle ilgili bilgi veren Kurum, “Sahada Türkiye Afet Plani çerçevesinde ekiplerimiz var. Afet saglik gurubumuz, ambulans ve UKE ekiplerimiz olmak üzere toplada bin 955 personel ve 262 araçla bir fiil vatandaslarimizin taleplerini karsilamaktayiz. 6 ilde kirmizi seviyede alarm verdigimiz bölgelerde 177 vatandasimiz tahliye edilmistir. Su ana kadar 5 bin 114 vatandasimiza beslenme hizmeti erilmistir. 5 ilimizde jandarmamiz, AFAD’imiz, gönüllerimiz de olmak üzere 824 personelle bin 180 kardesimiz tahliye edilmistir. Gelen talepler dogrultusunda 409 vatandasimiz misafirlerimiz, oteller ve yurtlarimiza yerlestirilmistir” seklinde konustu.



“ATILMASI GEREKEN ADIMLAR ATILMIS, ÇALISMALAR DEVAM ETMEKTEDIR”

“Enerji grubu, bütün illerde yogun bir sekilde faaliyet göstermekte” ifadelerine yer veren Kurum, “118 köye 26 bin abone bu sellerden etkilenmis durumda. Tüm illerimizde koordineli halde müdahaleler yapilmakta. Haberlesmeye iliskin 7 baz istasyonu kurulmus, talepler dogrultusunda vatandaslarimizin ihtiyaçlari giderilmektedir. Hasar tespit çalismalarini Yapi Isleri Genel Müdürlügümüz valiligimizin koordinesinde ve gelen sikayetler üzerine yapmaktadir. Kastamonu, Bartin’da Yapi Isleri Genel Müdürlügümüz ve çevre illerden gelen tüm ekiplerimizi sevk ettik. Mobil laboratuvarlarimiz, dronlarimiz, insansiz hava araçlari ve lazer tarama araçlari selden etkilenen alanlarda hazir bir sekilde beklemektedir. Yol ve köprülerde hasarlar var. Valiliklerin sorumluluk alanlarinda, Karayollari Genel Müdürlügümüz görev alanindaki yollarda hasar tespit çalismalari yapilmis, bu çerçevede atilmasi gereken adimlar atilmis, çalismalar devam etmektedir” dedi.



“16 BINADA 36 BÖLÜMÜN AGIR HASARLI OLDUGU VEYA YIKIK OLDUGUNUN TESPITINI YAPTIK”

Kapanan köy yollari ile ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, “Kastamonu özelinde Cide, Doganyurt, Inebolu, Özlüce mevkii ve Zarbana köprüsü hasar gördügü ulasima kapanmistir. Agli-Senbazar arasindaki Valay-1 köprüsü ile Kesmekayrak köprülerinin dolgusu zarar görmüs, onarim çalismalari devam etmektedir. Selden etkilenen tüm illerimizde hasar tespit çalismalari bugün itibari ile yapilmis, 259 binada bin 554 bagimsiz bölüde hasar tespit çalismalari bugün için yapilmistir. Bu çerçevede 16 binada 36 bölümün agir hasarli oldugu veya yikik oldugunun tespitini yaptik. Kastamonu da 2 bina, 3 bagimsiz bölüm, Bartin’da 7 bina, 29 bagimsiz bölümün agir hasarli oldugu, Karabük’te 5 bina 12 bagimsiz alanin agir hasarli oldugunu tespit ettik. Düzce de de 2 bina ve 2 bagimsiz bölüm agir hasarli olarak tespit edildi. Köy yollarimiz da kapanmalar var. Derelerin tasmasi ve dere islahlarinin bozulmasi sebebiyle bazi köylerimize ulasma konusunda dün itibari ile sikintilar vardi. Bugün itibari ile gerek DSI, Tarim Bakanligimiz, Valiliklerimiz köylerimize ulasim konusunda seferlik anlayisi ile çalismalarini sürdürmekte. Ulasimin saglanamadigi köylerde ihtiyaçlar ekiplerimiz tarafindan karsilanmakta. Altyapi yatirimlarina baktigimizda, Bozkurt ilçesindeki bir mahallemize su verilemiyordu. Verilmeye baslandi. Abana ve Inebolu’ya dünden itibaren kisi olarak su verilmistir, yarin itibari ile ilçelere su verilecektir. Senpazari’ndaki arizalar giderilmistir. Kastamonu merkezde sehrin yüzde 40’ni besleyen hatta zarar var. Içme suyu hattinda Iller Bakasi ve belediyemiz ortak bir çalisma yürüterek vatandaslarimizin ihtiyaçlari giderilecek. Bartin’daki kisi arizalar giderildi, Sinop Türkeli içme suyu hattindaki arizlar giderildi. Düzce merkezi besleyen içme suyu hattinda da onarim çalismasi yapilacak” dedi.



“BÜYÜK BIR FELAKETIN ÖNÜNE GEÇTIGIMIZI SÖYLEYEBILIRIZ”

Alinan tedbirlerin olasi faciayi önledigini belirten Kurum, "Geçen yil Kastamonu’da bir sel meydana geldi ve en çok etkilenen ilçemiz Bozkurtumuz olmustu. Ayni metrekareye düsen yagis bu yil da yasandi. Geçen yil burada aldigimiz kararlar sayesinde dere yatagindaki tüm binalarin kaldirilmasi, ilçemizdeki yagmur suyu hatlarinin yapilasi ile yasadigimiz milatla, tedbirlerle yikimin, zararin büyümesine engel olunmustur. Büyük bir felaketin önüne geçtigimizi söyleyebiliriz” seklinde konustu.



“SEFERBERLIK RUHU IÇERISINDE ÇALISMALARIMIZI YÜRÜTÜYORUZ”

Devletin tüm kurumlari ilse sahada olduguna dikkat çeken Bakan Kurum, “Milletimizin sunu iyi bilmesini isterim; Cumhurbaskanimizin talimatlari dogrultusunda devletimizin tüm kurumlari, kusursuz bir sekilde bir koordinasyon içerisinde, ilgili tüm bakanliklarimizin, yetkili kuruluslarimizin destekleri ile vatandasimiz ve milletimizle seferberlik ruhu içerisinde çalismalarimizi yürütüyoruz. Milletimizin acilarini dindirebilmek, ihtiyaçlarini giderebilmek için 7 gün 24 saat esasli çalisiyoruz. Bu isler tamamlanana kadar bütün ekiplerimiz sahada olacak. Hasar tespit çalismalari yapilmaktadir, daha önceki afetlerde, sellerde oldugu gibi vatandaslarimizin tüm yaralarini saracagimizi ifade ediyorum” diyerek selden etkilenenlere “geçmis olsun” dileklerinde bulundu.

(Vedat Yunus Ikizoglu - Hasan Ay/IHA)
Kaynak: İHA