Nöroloji Uzmani Güzel'den Vertigo Uyarisi

Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Isil Güzel, vertigo belirtileri, tani ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler verdi.

Nöroloji Uzmani Güzel'den Vertigo Uyarisi
Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Isil Güzel, vertigo ile ilgili açiklamalarda bulunarak Vertigo’nun kisinin etrafindakileri dönüyormus gibi algiladigi bir dönme ilizyonu oldugunu söyledi.



Dr. Güzel Vertigo’nun Bir hastalik olmaktan ziyade birçok farkli hastalikta ortak olarak görülebilen bir belirti oldugunu vurguladi. Dr. Güzel, Iç kulak, beyin ve bu ikisi arasindaki sinir yolaginda meydana gelen rahatsizliklar vertigoya neden olabilecegini belirtti.

“Her bas dönmesi vertigo degildir”

Her bas dönmesinin vertigo olmadiginin altini çizen Dr. Güzel, “Ataklar belli belirsiz olabilecegi gibi, kisinin günlük islerini yapmasina engel olacak kadar siddetli de olabilir, geçici bir durum olabilecegi gibi kisiyi uzun süre etkileyerek yasam kalitesini bozabilir” dedi.

“Vertigo, kendi içerisinde farkli gruplara ayrilabilir”

Vertigo’nun kendi içinde farkli guruplara ayrildigini belirten Dr. Isil Güzel, “Çevresel (Periferik) Vertigo, Toplam vertigo vakalarinin yaklasik yüzde 80’inde görülür. Genellikle iç kulakla ilgili bir sorun sonucunda ortaya çikar. Iç kulakta yer alan küçük organlar yerçekimi algilamak ve beyne kisinin pozisyonu ile ilgili bilgiler göndermekle görevlidir. Bu baglanti sayesinde kisiler ayaktayken dengesini saglayabilir. Bu baglantidaki herhangi bir sorun vertigo olusumu ile sonuçlanir. Menier hastaligi denilen vertigo, tipinde ise bas dönmeleri uzundur, kulagin denge kanallarinin içindeki endolenf denilen sivida artisa bagli olusmaktadir. Menier hastaliginda çok siddetli ataklar halinde gelen bir vertigo, kulakta çinlama, dolgunluk hissi, ugultu ve duyma kaybi mide bulantisi ve siddetli kusma görülmektedir. Merkezi (Santral) Vertigo, Beyin kökü veya beyincik ile yani merkezi sinir sistemi ile ilgili problemler merkezi vertigo olusumuna sebebiyet verir. Toplam vertigo vakalari içerisinde merkezi olanlarin orani yaklasik yüzde 20’dir” seklinde konustu.

“Bas Dönmesi (Vertigo) Belirtileri”

Vertigo’nun belirtileri hakkinda bilgiler veren Dr. Güzel, “Bas dönmesi ve denge bozukluguna bagli olarak kisinin düserek yaralanmasina sebep olabilir. Zihinsel karisiklik ve muhakeme bozuklugu korku ve endise sonucunda bas dönmesi yasayan kisi yürürken zorlanabilir, mide bulantisi yasayabilir, yeterli beslenmekte zorlanabilir. Basit agri kesicilere yanitsiz bas agrilari olabilir. Eger daha önce bir bas dönmesi (vertigo) sorunuyla karsi karsiya kalmadiysaniz, aniden basladi ve uzun süredir düzelmediyse mutlaka en kisa süre içinde bir doktora basvurunuz. Bas dönmesi (vertigo) kendi basina bir belirti oldugu için bas dönmesine bagli belirtiler bulunmaz, fakat altta yatan sebeplere bagli gelisen çesitli bulgular eslik edebilir, bunlar; Tansiyon düsmesi, kulakta basinç hissi, çinlama, duyma kaybi, kuvvet kaybi, vücutta duyu bozukluklari, karar vermede bozukluk, konusamama, dilde pelteklesme, görme bozuklugu, çift ve bulanik görme, göz kararmasi, mide bulantisi, yemek yiyememe seklinde siralayabiliriz” ifadelerini kullandi.

“Vertigo Tedavisi Nedir”

Vertigo bazi durumlarda tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliginden geçebilecegini belirten Uzm. Dr. Isil Güzel, “Ancak vertigonun kalici olarak düzeltilebilmesi için bu duruma sebep olan durumun ortadan kaldirilmasi gerekir. Benign pozisyonel vertigoda kristal oynamasinin oldugu vertigo tipi düzeltme manevralariyla tedavi edilebilmektedir. Dix-Halpike testi ile tani konulup Epley manevrasiyla düzeltilebilmektedir. Manevralardan önce hastalara ilaç verilmemesi gerekmektedir. Düzeltme manevralari seanslar seklinde olmaktadir ve seanslar 4-5 günde bir tekrarlanabilir. Bas dönmeleri çok siddetliyse ve kulakta birkaç kanalda birden kristal oynamasi olmussa ayni zamanda ilaç tedavisi de yapilmaktadir. Enfeksiyona bagli gelisen vertigo tedavisi için antibiyotik veya antiviral ilaçlar tedavide kullanilabilir. Vertigoyla birlikte görülebilen mide bulantisi, kusma, yol tutmasi gibi belirtilerin hafifletilmesi için hastaya bulanti önleyici ilaçlar verilebilir. Vertigonun tedavisinde cerrahi islemler de diger tedavi seçeneklerinin ise yaramadigi durumlarda tercih edilebilir. BPPV ve akustik nörinom, tedavisinde cerrahinin kullanilmasinin uygun oldugu iki rahatsizliktir” diye konustu.

Kaynak: İHA