Gurbetçi Obez Aile Türkiye'de Sifa Buldu Açiklamasi 'Topluca Olsun Bitsin Dedik'

Almanya’da yasayan Murzoglu ailesi, obeziteden kurtulmak için Türkiye’de ameliyat oldu. Kizi, esi ve kendisi ameliyat olan Seyfuddin Murzoglu, “Belki inanmayacaksiniz, ben zaten az yemek yiyordum. Tek kizim için düsünüyorduk, bizim halimiz de belli, 125-126 kiloya ulasmistim. Dedik ki gelmisken topluca olalim, olsun bitsin. Türkiye’de daha fazla gelistigi için ameliyati burada olmaya karar verdik” dedi.

Gurbetçi Obez Aile Türkiye'de Sifa Buldu Açiklamasi 'Topluca Olsun Bitsin Dedik'
Almanya’da yasayan Murzoglu ailesi fazla kilolari nedeniyle tedavi yöntemi arastirmaya basladi.

2 çocuk sahibi olan ebeveynler, genetik olan hastalik nedeniyle 20 yasindaki kizlari Sühra Murzoglu’na mide küçültme operasyonu yaptirmaya karar verdi. Ameliyat için Köln’de arastirmalar yapan aile internet üzerinden Op. Dr. Ömer Avlanmis ile iletisime geçerek tetkikleri iletti. Dr. Avlanmis ile yapilan görüsmelerin ardindan aile kizlarinin Türkiye’de ameliyat olmasina karar verdi. Bu arada Eylem ve Seyfuddin Murzoglu çifti kendileri de obez oldugu için kizlariyla birlikte ameliyat olmaya karar verdi. Aile Türkiye’nin yolunu tutarken Op. Dr. Ömer Avlanmis ve ekibi de hazirliklara basladi.

Türkiye’de yapilan incelemelerin ardindan üçünün de ameliyat için uygun oldugu belirlenirken anne Eylem, baba Seyfuddin ve kizlari Sühra Murzoglu sirayla ameliyata alindi. Basarili geçen operasyonlara iliskin konusan Op. Dr. Ömer Avlanmis, Türkiye’nin obezitede Avrupa’da birinci oldugunu hatirlatarak hareket ve saglikli beslenmenin önemine dikkat çekti.

“Ayni aileden 3 kisiyi ameliyat ettik”

Anne, baba ve kizlarinin ameliyatini gerçeklestiren Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ömer Avlanmis, durumlarina yönelik bilgi vererek, “Bu üç kisi özel bir durumu var. Anne, baba ve kizlari ameliyat oldu. Kendileri Almanya Köln’de yasiyor. Yaklasik 1,5-2 aydir görüsmekteydik. Bize tibbi durumlarini ilettiler. Obezite hastaliginin oldugunu kanitladik ve obeziteye bagli birçok sorunlarinin oldugunu gördük. Kendilerini Istanbul’a davet ettik. Ayni aileden 3 kisiyi ameliyat ettik, kizlari ilk sirayi aldi, sonra annesi, babayi da en son olarak aldik. Herhangi bir komplikasyon bir uygunsuzluk yasamadik. Obezite cerrahisiyle is bitmedi aslinda yeni basliyor, büyük bir serüvene ve hayat degisikligine ilk adimi cerrahide attik. Daha konforlu daha uzun bir hayat insallah onlari bekliyor olacak. Morbit obezite sinirindaydi hepsi ve obeziteye bagli birtakim hastaliklari baslamisti. Biz cerrahi yönteme karar verdik. Mide balonu bu hastalarimiz için uygun degildi. Tüp mide, mide küçültme ameliyati uyguladik. Bu ameliyatla onlari obezite ve obeziteye bagli kronik hastaliklardan kurtaracagiz” diye konustu.



“Obezim ama saglikliyim böyle bir sey yok”

Türkiye’nin obeziteye karsi karnesinin iyi olmadigini, hareketsizlik ve olumsuz beslenme aliskanliklarina son verilmesi gerektigine dikkat çeken Op. Dr. Avlanmis, “Ülkemiz Avrupa’da su anda obezitede birinci siraya yükselmis durumda bunun sadece ameliyatla degil, yasam tarzi degisikligi, egzersizler diyetisyen kontrolleri ve dogru beslenmeyle, hareket etmeyle önlemini almak gerekiyor. Ülkece bir sonraki nesillere obez genleri aktarmamak için, bu sorunun altindan kalkmak için her seyi yapmaliyiz. Gidalar küçüldü ama kalori olarak büyüdü, her sey paketlerin içine girdi. Insallah bunu düzeltecegiz. Morbit obezite ve obeziteye bagli seker hastaligi hipertansiyon, uyku apnesi gibi hastaliklar bizi yakalamadan bu sorundan kurtulmak gerekir diye düsünüyorum. Ben obezim ama saglikliyim böyle bir sey yok” diye konustu.



“Istedigim seyi alip giyinemiyordum”

Ameliyat sürecini anlatan 42 yasindaki Eylem Murzoglu, “Aslinda buraya sadece bir arkadasimin tavsiyesi üzerine geldik. Esimde de çocugumda da kilo vardi diyet denedik ama yapamadik. Hep birlikte bu yönteme karar verdik. En yüksek 100 kilodaydim, eklem agrilarim vardi. Uyku düzenim yoktu, psikolojik olarak sorunum vardi. Bir dükkana gittiginde istedigim seyi alip giyinemiyordum. Herkesten çekiniyordum, ilk basta tedirgindik nasil olacak diye herkes bize sordu, ’size kim bakacak’ diye üçünüz birden ameliyat oluyorsunuz. Artik herkes birbirine bakacak baska bir yöntemimiz yok. Kizim için daha yasi genç, yapmak istedigi seylerin bir siniri oluyor, yapamiyor. Çok sey denedi, yapamadi ama bundan sonra onun için de yeni bir yasam, yeni bir hayat diyelim” dedi.



“125-126 kiloya ulasmistim, topluca olsun bitsin dedik”

Öncelikle ameliyati kizlari için düsündüklerini sonradan esi ve kendisinin de ameliyat olmaya karar verdigini söyleyen Almanya’da oto tamirciligi yapan 47 yasindaki Seyfuddin Murzoglu, “Kizima ilettim, ilk seferde pek yanasmamisti sonra bakti olacak gibi degil ‘tamam baba olalim’ dedi.

Tek kizim için düsünüyorduk. Sonra dedik ki, bu çocugun yaninda mecbur bizim de gitmemiz lazim, bizim halimiz de belli, çok kilomuz var. Problemlerimiz de artacak, yas da ilerleyecek. Hazir gitmisken biz de olalim dedik. 125-126 kiloya ulasmistim bir zamanlar. Aslinda ben simdi söylesem belki inanmayacaksiniz, ben zaten az yemek yiyordum. Kilo bir sefer oturdu mu onu vermek çok zor. Dedik ki gelmisken topluca olalim, olsun bitsin, bir daha gelmeyelim. Basta nasil olacak bilmiyordum ama geldigime çok memnun oldum. Orada pek gelismemis bu olay. Türkiye’de daha fazla gelistigi için burada tecrübe daha fazla oldugu için bizde buraya karar verdik” seklinde konustu.



“Yalniz degilim, birlikte zayiflayacagiz”

Anne ve babasinin da ameliyat olmasinin korkusunu yenmesini sagladigini anlatan 20 yasindaki Sühra Murzoglu, “Buraya gelmeden önce baya bir heyecanliydim, heyecanliydik ama birkaç ay önce de benim bir arkadasim olmustu. Bana ‘eger sen de kendine güveniyorsan yap’ demisti, ben pek kendime güvenememistim. Karar verdik, baska yolu yok dedik. Ben yalniz degilim onlarla birlikte zayiflayacagiz. Ameliyati burada olmak istedik, buranin daha çok tecrübesi var. Ilk basta ben olacaktim ben de yapayim mi yapmayayim mi diye düsünüyordum. Annemle babam da olmaya karar verince bana daha büyük bir güvence geldi, yapabilirim dedim. En yüksek kilom 100 kiloydu galiba en zor olan sey merdiven çikarken nefes nefese kaliyordum. Insanlar obezite yasiyorsa onlara tavsiye ederim ki tedaviye erken baslasinlar çünkü biz geç yaptik bu noktadayiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA