Akciger Zari Kanserine Sicak Kemoterapi Tedavisi

Samsun’da akciger zari kanseri için ameliyat uygulanan hastaya ayni seansta sicak kemoterapi tedavisi yapildi.

Akciger Zari Kanserine Sicak Kemoterapi Tedavisi
Samsun’a nefes darligi sikayeti ve akcigerde su birikmesi tanisiyla Tokat’tan gelen hasta Seher Demir, Medicana International Samsun Hastanesi’nde bu durumun akciger zari kanserinden (malign mezotelyoma) kaynaklandigini ögrendi. Hastanin tedavisi için total dekortikasyon (akciger zarinin komple çikartilmasi) ve takibinde de intraplevral sicak kemoterapi uygulamasina karar verildi.



"Sag kalimi artirmayi amaçladik"

Tedaviyi uygulayan Gögüs Cerrahisi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Çelik, “Ameliyatimiz basarili geçti. Total dekortikasyon ve plörektomi ameliyatini uyguladik ve sonrasinda ameliyathanede özel bir cihazla sicak kemoterapi islemi yaptik. Bu yaklasik 1 saat süren bir islem. Islemin amaci ameliyat sonrasi intraplevral boslukta geride kalmis mikroskobik düzeydeki, palpasyonla veya gözle görülmeyen, tümör hücrelerini ortadan kaldirmak ve hastanin ameliyat sonrasi dönemdeki sag kalimini artirmaktir. Hastamiz ameliyat sonrasi yaklasik 6 gün servisimizde yatti ve daha sonra sifa ile taburcu ettik” dedi.



"Bu teknigi bölgemizde ilk defa uyguladik"

Sicak kemoterapinin tedaviye katkisini ve kimlere uygulanabilecegini de anlatan Prof. Dr. Çelik, “Daha önce malign mezotelyoma ameliyatlarini tabii ki yaptik. Yillardir yapiyoruz ama bu teknigi bölgemizde ilk defa uyguladik. Bunun için bir teknik ekipman gerekiyor. Hastanin yasinin ve hastaligin evresinin uygun olmasi gerekiyor. Biz cerrahide akcigerin hem üzerindeki hem disindaki zari tama yakin temizliyoruz. Ama vücudun içerisinde ya da akciger parankiminin daha derinlerinde olan tümör hücrelerini tespit etme sansimiz yok. Bunu da kemoterapiyle yaklasik 1 saat süren, ameliyat sonrasinda hasta uyandirilmadan 42 derecede isitilarak verilen, hastanin kilosuna ve boyuna göre hesaplanan bir dozda kemoterapik ilaç uygulaniyor, bu da o bölgedeki tümör hücrelerini yok ediyor. Bu islem hastanin sag kalimina, tedavi sonrasi yasam kalitesine katkida bulunuyor” diye konustu.



"Hiç düsünmeden kabul ettim"

Ameliyat ve sicak kemoterapi uygulamasi sonrasi kendini çok iyi hissettigini belirten Seher Demir (51) ise, “Tokat’tan geliyorum. Ilk önce Tokat’ta nefes darligiyla biraz öksürükle hastaneye gittim. Cigerlerde su oldugunu söylediler. Arastirip Samsun’da Burçin hocayi bulduk. Allah razi olsun. Çok memnunum. Buraya geldigimde tahlillerim her seylerim yapildi ve bana bu tani konuldu. Tekrardan kontrole geldigim zaman ameliyat gerektigi söylendi. Ben de hiç düsünmeden kabul ettim. Çünkü sonuçlarini bana her seyini detayli anlattilar. Sükürler olsun ameliyat sonrasi bir sikinti da olmadi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA