ABD'den Putin Ve Rus Elitlerine Yeni Yaptirimlar

ABD, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e yakin olan Rus elitlerini ve Putin ile baglantisi olan yatlari hedef alan yeni yaptirimlari duyururken, yaptirim listesinde Putin’in denizasiri mal varliklarini yönettigi iddia edilen Sergey Roldugin ve aile üyeleri de yer aldi.

ABD'den Putin Ve Rus Elitlerine Yeni Yaptirimlar
Beyaz Saray, Rusya’nin Ukrayna’yi isgali üzerine Rusya’ya uygulanan yaptirimlari genisleterek, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e yakin olan Rus elitlerini hedef alan yeni yaptirimlari duyurdu. Hazine Bakanligi ve Disisleri Bakanligi tarafindan belirlenen yeni yaptirimlar ile Rusya’nin mevcut yaptirimlarin etkisinden kaçmasini engellemenin amaçladigi belirtildi.

ABD Hazine Bakanligi Yabanci Varliklari Kontrol Ofisi (OFAC) tarafindan yapilan açiklamada, Putin de dahil olmak üzere yeni yaptirimlarin Rusya’nin elitlerini hedef aldigi aktarilarak, "Bugünkü eylem, Kremlin ile uyumlu bir yat komisyoncusunu, önde gelen birkaç Rus hükümet yetkilisini ve Baskan Putin’in yat servetinin koruyucusu olan yakin bir ortagini hedef aliyor" dedi.



Listede Putin’in denizasiri mal varliklarini yönettigi iddia edilen Roldugin de var

Bakanlik yaptirim uygulanan isimler arasinda, Putin’in kizlarindan birinin vaftiz babasi ve denizasiri mal varliklarini yönettigi iddia edilen Sergei Roldugin ile esi Elena Yuryevna Mirtova, bir Rus uçak sirketinin Baskani Yury Slyusar, Ulastirma Bakani Vitaly Savelyev, Kalkinma Bakani Maxim Reshetnikov, Insaat, Iskan ve Kamu Hizmetleri Bakani Irek Envarovich Faizulin ve Basbakan Yardimcisi Dmitriy Yuryevicg Grigorenko’nun yer aldigini belirtti.



ABD’den Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Zaharova’ya yaptirim

Açiklamada, Avrupa’nin en zenginlerinden olarak bilinen God Nisanov, Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Maria Zaharova, Severgroup’un Baskani ve Rusya’nin en zengin milyarderlerinden olan Alexey Mordashov ve iliskili aile üyelerinin de yaptirima tabi tutuldugu belirtildi.

Putin’in geziye çiktigi yatlarda hedefte

Bakanlik, Rusya Bayrakli "Graceful" ve Cayman Adalari Bayrakli "Olympia" adli iki lüks yati, Putin ile baglantili olan bir mülk olarak tanimladi. Bakanlik, Putin’in bu yatlarla çok sayida geziye çiktigini belirtti.

Yatlarla ilgili yaptirimlarin devami olarak, Shellest ve Nega adli iki yat daha hedef alindi. Yaptirim listesinde Imperial Yachts SARL adli firma ve Baskani Evgeniy Borisovig Kochman da yer aldi

“Putin ve seçkinlerinin kendilerini zenginlestirdigi yozlasmis sistemleri ifsa etmeye devam edecegiz”

Hazine Bakanligi Müstesari Brian Nelson yaptigi açiklamada, “Baskan Putin de dahil olmak üzere Rusya’nin seçkinleri, zenginliklerini ve lüks varliklarini saklamak, tasimak ve korumak için karmasik destek aglarina güveniyor. Bugünkü eylem, Hazine’nin bu haksiz çikarlari korumaktan ve sürdürmekten sorumlu olanlarin pesinden gidebilecegini gösteriyor. Yaptirimlarimizi uygulamaya ve Baskan Putin ve seçkinlerinin kendilerini zenginlestirdigi yozlasmis sistemleri ifsa etmeye devam edecegiz” dedi.



ABD Ticaret Bakanligi’ndan Rus ve Belaruslu 71 sirkete yaptirim

ABD Ticaret Bakanligi ise, Rusya ve Belarus’tan 71 sirketin ABD’den teknolojik ürün almasini engelleyerek, Rus ordusunun saldirganligi sürdürmek için ihtiyaç duydugu teknolojilere erisiminin kisitlandigini belirtti.

Kaynak: İHA