Keplerini Kaçkar Daglari'nda Attilar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü ögrencileri mezuniyet törenlerini ders görüp kamp yaptiklari Kaçkar Daglari’nin zirvesinde yaptilar. Ögrenciler okul hayatlarini son çadirlarini kurarak mezuniyet keplerini siradisi bir mekanda Kaçkar Daglari’nda attilar.

Keplerini Kaçkar Daglari'nda Attilar
Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü ögrencileri Kaçkar Daglarinin zirvelerinde kamp yapip, uygulamali ders görmenin kendileri için heyecan verici oldugunu belirtirlerken, kep atma töreninin hayatlari boyunca unutamayacaklari bir ani oldugunu söylediler.

Mezun olan ögrencilerden Alp Turan, kamp kurduklari Kaçkar Daglarinda birçok yaban hayvani görme firsati bulduklarini, bu siradisi kep atma töreninin ömür boyu unutamayacagi bir ani oldugunu belirterek, “Kaçkar Daglarinin zirvesine yolculuk yaptik. Kamp alanimizda hem Ayilarla, Ur Keklikleriyle, Çengel Boynuzlu Dag Keçileriyle vakit geçirdik, gözlemler yaptik, hem de mezuniyet töreni kapsaminda keplerimizi havaya atarak kutlamamizi gerçeklestirdik. Bizim için ömür boyu unutulmayacak bir ani oldu. Bu bölüme gelmek zaten benim çocukluk hayalimdi. Hem de bölümü bu sekilde bitirmek de hayalimdi. Daha önce bizim gibi kutlama yapani görmedim” dedi.

Bir bayan olarak yaban hayvanlarini yakindan gördügünü ancak hiç tedirgin olmadigini belirten Hilal Asli Hatalmis ise “Mezuniyet törenini tam yerinde yaptik diyebilirim. Çünkü bölümümüzün isi daglarda. Yaban hayvanlarini görebilmek onlari daha yakindan taniyabilmek için daglardayiz. Bayan olarak korkum olmadi, yabani hayvanlari görmek yakindan tanimak istedik. Zaten grup olarak gittigimiz için hiç tedirgin olmadik. Bu kutlama bizim bölümümüz disinda baska bir yerde görmedim” diye konustu.



"Mezuniyet törenini 8 yildir Kaçkar Daginda yapiyoruz"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sagdan Baskaya, mezuniyet törenlerini 2016 yilindan beri daglarda yaptiklarini ancak sadece Korana virüs salgini nedeniyle 2 yil ara verdiklerini hatirlatti. Baskaya “Bölüm olarak 2012 yilinda egitim ögretime basladik. Ilk mezunlarimizi verdigimiz 2016 yilinda son arazi kamplarimizi Kaçkar Daginda yapiyoruz, burada karli havada, yagmurlu havada, doluda kep firlatarak ögrencilere bu farkli mutlulugu yasatmaya çalistik. Sadece salgin döneminde bunu yapamadik, diger bütün mezuniyet törenlerimizi son arazi kampimiz olan Kaçkar Daglarinda gerçeklestirdik. Bizim disimizda bu sekilde mezuniyet töreni yapani pek duymadik. Kaçkar Daginda kampimizi yaklasik 3 bin metre rakimli yerde kuruyoruz. Hem yaban hayatini yerinde gözlemeye çalisiyoruz, hem de ögrencilerimiz kamp hayatini birlikte yasiyorlar. Insanlar genelde yaban hayvanlari tanimadiklarindan onlardan korkarlar. Yaban hayvanlarini tanidikça, ekolojilerini, biyolojilerini ögrenip bildikçe, ona ne sekilde yaklasabiliriz, o bize ne yapabilir biz ona yapabiliriz, aradaki etkilesimi daha iyi ayarlar ve korku olayi azalir veya ortadan kalkar. En tehlikeli olarak bilinen Ayi, Kurt gibi türlerin kampimiza sokulduklari oluyor, bunlara gözlemlerimizde bire bir rastliyoruz. Yakindan karsilastigimiz, ani karsilastigimiz durumlar oluyor, ancak bir sorun yasamiyoruz. Dagda, arazide en büyük sikinti derslerde de anlatiriz örnegin yildirim olayi, tas düsmesi, sel gibi dogal hadiselerdir. Kamplardaki mevcutlarimiz genelde 15-20 kisi bazen 25 olabiliyor. Zira, sinif mevcudumuz yogun arazi kamplarini yapabilecek sekilde 20 kisidir” diye konustu.

Kaynak: İHA