Üreticilerden 'Sürdürülebilir Ve Dogru Tarim Uygulamalarina Agirlik Verilmeli' Çagrisi

Üreticiler, yanlis tarim uygulamalarinin topragin yapisal ve fiziki kimyasal özelliklerine zarar verdigine dikkat çekerek, bugdayin gelecegi için sürdürülebilir ve dogru tarim uygulamalarina agirlik verilmesi çagrisinda bulundu.

Üreticilerden 'Sürdürülebilir Ve Dogru Tarim Uygulamalarina Agirlik Verilmeli' Çagrisi
Pandemi, savaslar, küresel isinma sonucu ortaya çikan kuraklik ve yagislardaki dengesizlik dünyada tarim ve gida güvenligi sorunlarinin geri dönülemez hale gelmesine neden oluyor. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Baskani Emin Duru, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü nedeniyle sürdürülebilir ve dogru tarim uygulamalarina agirlik verilmesi çagrisinda bulundu.

"Sürdürülebilir tarimi desteklemek sart"

Kiraç arazi yapisina uygun bugday yetistirmenin önemine isaret eden Yönetim Kurulu Baskani Duru, çiftçilerin asiri sulama, ürün yetistirme sekli, aniz yakma gibi yanlis tarim uygulamalarinin da topragin yapisal ve fiziki kimyasal özelliklerine zarar verdigine dikkat çekti. Duru, bütün bu nedenler göz önünde bulunduruldugunda kurak arazi yapisina, kiraç arazilere uygun ürünler yetistirilmesinin zorunlu hale geldigini ekledi. Duru, “Eger sürdürülebilir bir tarim hedefliyorsak tarim yapilan arazilerde telafi edilemez degisiklikleri önlemeliyiz. Sürdürülebilir tarimi destekleyerek, dogal yasama katki sunmali, ekilebilir alanlarimizi daha iyi degerlendirmek ve besin degeri yüksek daha fazla ürün elde etmek zorundayiz. Türk bulgurunu dünyaya tanitma misyonunu sahipleniyoruz. Bulgur ve bakliyat ürünleri en yogun talep gören gidalarin basinda geliyor. Bulgur üretim kapasitemiz günlük 400 tonu asti. 2022 yilinda ihracat pazarlarinda daha da güçlenerek, ülke ekonomisine katkida bulunmak üzere üretim, yatirim ve Ar-Ge faaliyetlerimize hiz kesmeden devam ediyoruz” diye konustu.



"Bulgur üretimi modern ve otomasyona dayali olmali"

Paketli bulgurun yüzde 80’ini ihraç ettiklerini söyleyen Duru, “Bildiginiz gibi Anadolu, bulgurun tüm dünyada anavatani olarak kabul edilir. Bizim topraklarimizda yesermis böylesi bir zenginligi, dünyaya anlatma sorumlulugunu üzerimizde hissediyoruz. Bulgur üretiminin daha modern ve otomasyona dayali olmasi için sürekli gelistirme çalismalari yapiyoruz” dedi.

Üniversite-Sanayi is birligi dahilinde Türkiye’nin kiraç arazilerinde daha yüksek verimli ve hastaliklara dayanikli bugday türü üretimi için önemli bir proje yürütüldügünü söyleyen Duru, “Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi ile Duru Bulgur, Anadolu’da yüzlerce yildir ekilen fakat sertifikali olmadigi için son yillarda ekiminden vazgeçilen yerli bugday çesitlerini koruma altina aldi. Bu projelerimizle Türkiye’de bugday üretimindeki verimliligin arttirilmasina büyük katki saglayacagimiza inaniyoruz. Ayrica çevre dostu günes enerjisi paneli yatirimimizi da tamamladik. 2022 yili sonu elektrik tüketimimizin yüzde 85’ini günes panellerinden üretmeyi öngörüyoruz. Yapilacak bu çalisma ile yillik 3 bin 270 ton karbon saliniminin önüne geçip yaklasik 54 bin agacin kesilmesine de engel olacak, çevreye katkida bulunacagiz” dedi.

Kaynak: İHA