Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Teklif Kabul Edildi

-Saglikla ilgili Bazi Kanunlarda degisiklik yapilmasina dair teklif kabul edildi.

Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Teklif Kabul Edildi


AK Parti Kayseri milletvekili Ismail Tamer ve Antalya milletvekili Tuba Vural Çokal ile 52 AK Parti milletvekilinin imzasiyla Saglikla Ilgili Bazi kanunlarda ile 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun teklifi görüsmeleri düzenlendi ve görüsmeler sonunda kabul edildi.

01/01/2029 tarihine kadar sözlesmeli aile hekimi olarak çalismakta olanlar, tipta uzmanlik sinavi sonuçlarina göre, merkezi yerlestirmeye tabi olmaksizin, Tipta Uzmanlik Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde aile hekimligi uzmanlik egitimi yapabilir.

Tabip veya dis tabibi kadro ve pozisyonlari esas alinarak emekli, adi malullük veya vazife malullügü ayligi baglanmis olup, ayliklariyla birlikte makam tazminati ödenmesine hak kazanamamis olan tabip ve dis tabiplerinden ilgili mevzuatina göre uzman olanlara (26 bin) gösterge rakaminin, uzman olmayanlara (20 bin) gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarda her ay emekli ayliklariyla birlikte ilave ödeme yapilir.

Her bir saglik tesisinde ek ödemeye esas islemleri denetlemek üzere inceleme heyetleri olusturulacak.

Bakanlik Merkez Teskilati, Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunun tabip ve eczaci unvanli çalisanlar ile saglik ve yardimci hizmet siniflari döner sermayeden ödenecek ek ödeme oranlari belirlenecek. Oranlar; profesör ve doçentlerin ek ödeme orani yüzde 800’den yüzde 950’ye, uzman tabip ve uzman dis tabipleri ile uzmanlarin yüzde 700’den yüzde 850’ye, pratisyen tabip ile dis tabipleri ile uzman eczacilarin yüzde 500’den yüzde 650’ye, hastane müdürü ve hastanelerde görevli eczacilarin yüzde 250’den yüzde 305’e, diger personele ise yüzde 150’den yüzde 225’e yükseltilecek.

Sabit ek ödeme oranlari, sadece pratisyen tabip ve dis tabipleri için arttirilmis; yüzde 180’den, yüzde 265’e çikarilacak.

Saglik sigortasindan yararlanamayan gerçek kisilere sunulan saglik hizmet bedellerinden 31.12.2021 tarihine kadar tahsil edilememis tutarlarin 5 bin TL’ye kadar olan kismi silinecek.

Üniversite ögretim üyelerinin ek ödeme matrah tavanlari arttiriliyor.

Adli Tip Kurumu personelinin sabit ek ödemesinin de merkezi bütçeden karsilanacak.

Kuraya iliskin usul ve esaslar ile bunlarin Saglik Bakanligi’ndaki atama ve yer degistirilmelerine iliskin usul ve esaslar Saglik Bakanliginca çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

Sözlesmeli personel istihdam edilecek hizmet birimlerinin pozisyon sayisi 22 binden 27 bine çikarilacak.

Aile sagligi merkezlerinde görev yapan personel de ek ödemeden yararlanacak.
Kaynak: İHA