Avrupali Liderlerden Ukrayna'nin AB Üyeligine Destek

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Olaf Scholz, Italya Basbakani Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaskani Klaus Iohannis, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile düzenledikleri ortak basin toplantisinda, Ukrayna’nin Avrupa Birligi (AB) üyeligine destek verdiklerini belirtti.

Avrupali Liderlerden Ukrayna'nin AB Üyeligine Destek


Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rus saldirilari devam ederken Ukrayna’yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Olaf Scholz, Italya Basbakani Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaskani Klaus Iohannis ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Basin toplantisinin açilis konusmasini yapan Zelenskiy, kendilerine destek veren ülkelerin liderlerine ayri ayri tesekkür etti. Rusya’nin basin toplantisi sirasinda dahi saldirilarina devam ettigini ve bütün batili ülkeleri tehdit etmeye devam ettigini söyleyen Zelenskiy, “Devlet liderlerinin Irpin’deki tren istasyonunu ziyareti sirasinda bile ülkenin hemen hemen tüm kentlerinde hava saldirisina dair sirenler çaliyordu. Bu da Rusya’nin kimi ne zaman tehdit edecegini seçmedigini, Avrupa’ya güvenlik saglamadigini gösteriyor. Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari her birimize, Avrupa’nin tamamina ve ortak degerlerimize karsi saldiridir. Buna karsi cevabimiz sadece birlik olmalidir. Ukraynalilar, Rusya saldirilarina karsi en ön saflarda yer aliyor ancak bugünkü toplantimizda yalniz olmadigimizi hissettik” dedi.

Rusya’nin roket saldirilarina dikkat çeken Zelenskiy, “Rus saldirilarinin basladigi ilk günden itibaren Ukrayna’ya 3 binden fazla roket atildi” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna’ya silah destegini konustuk”

Sözlerinin devaminda batili ülkelerin liderleriyle gerçeklestirdikleri toplantinin içerigine dair bilgiler veren Zelenskiy, “Liderlerle birbirimize karsi tam anlayisla Ukrayna’nin savunmasini güçlendirme konusunu görüstük. Bugün üzerinde anlasmaya varilan ilgili adimlar için minnettarim. Ukrayna’ya ekonomik destek ve savas sonrasi yeniden yapilanmaya yönelik koordinasyon üzerinde görüstük. Savas sonrasi yeniden yapilanma konusunu daha detaylica görüsme üzerine anlastik. Ayrica Rusya’nin, Ukrayna vatandaslarina, sirketlerine ve Ukrayna’ya yol açtigi ekonomik kaybi tanzim etmesine yönelik çalismalari da ele alacagiz. Devletimiz bu konuda çok aktif bir sekilde çalisiyor” dedi.



Küresel gida krizi ele alindi

Zelenskiy, kendisini ziyaret eden ülkelerin liderleriyle küresel gida krizini de ele aldiklarindan aktararak, “Ayrica küresel gida krizinin nasil duracagina dikkat çektik. Ukrayna, limanlari önündeki engelleri kaldirmak için her seyi yapiyor ancak bu ablukayi baslatan Rus filosu tarafindan kaldirilmali. Diger taraftan Tuna Nehri boyunca Ukrayna tahilinin tasinmasina destek oldugu için Romanya’ya tesekkür ederim” dedi.



Macron’dan Ukrayna’ya AB üyeligi konusunda destek

Zelenskiy’in ardindan söz alan Macron ise, Ukrayna’ya verdikleri destekleri hatirlatti. Rusya’ya karsi mücadele eden Ukrayna’ya her alanda destek olmaya devam edeceklerini belirten Macron, “Konuk liderlerin tümü Ukrayna’ya ‘Acil Aday Statüsü’ teklifini destekliyor. Ukrayna’nin, Avrupa’nin bir parçasi oldugunu göstermek istiyoruz” dedi.

Ukrayna’ya, Fransa olarak silah destegi sagmaya devam edeceklerini duyuran Macron, “Kendisini savunmasi amaciyla Ukrayna’ya 6 adet uzun menzilli Sezar silah sistemlerini gönderecegiz. Zaten bu silahlardan 12 adet gönderme taahhüdümüz bulunuyordu” ifadelerini kullandi.

Ukrayna’ya desteklerinin yani sira Rusya ile de tüm iletisim kanallarini açik tutmalari gerektiginden ve Ukrayna-Rusya müzakerelerinin sürmesi gerektigini bahseden Macron, “Ukrayna’nin kendi kaderini belirlemesi için gereken her seyi yapacagiz. Hangi noktada savasi durduracagina hangi noktada müzakere masasina oturacagina Ukrayna karar verecek. Zelenskiy ile görüsmelerimizde bundan yola çikarak Ukrayna’nin hangi kosullarda barisi getirecegini ele aliyoruz” dedi.



“Almanya 800 bin Ukraynali mülteciyi kabul etti”

Almanya Basbakani Scholz yaptigi açiklamada, Ukrayna halkina her zaman destek verdiklerini ifade ederek, “Almanya, 800 bin Ukraynali mülteciyi kabul etti. Almanya, Ukrayna’yi hem askeri hem de mali olarak da desteklemeye devam ediyor. Almanya, Ukrayna ve Moldova’nin, AB üyeligine iliskin kararlari destekleyecek. Biz Ukrayna’ya ihtiyaç duyulan her an destek saglamaya devam edecegiz” dedi.



Scholz’un ardindan söz alan Italya Basbakani Draghi ise, yine diger liderlerin ifadeleri dogrultusunda Ukrayna’ya destek verdiklerini duyurarak, “Rusya’nin isgaline karsi verdikleri mücadelede Ukrayna halkini destekliyoruz. Avrupa projesinin temelini olusturan demokrasi ve özgürlük degerlerini savunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA