Obrador Açiklamasi 'Ülkedeki Cinayetlerin Yüzde 75'I Karteller Arasi Anlasmazlik Nedeniyle Isleniyor'

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, ülkede islenen cinayetlerin yüzde 75’inin karteller arasi anlasmazliklardan kaynaklandigini açikladi.

Obrador Açiklamasi 'Ülkedeki Cinayetlerin Yüzde 75'I Karteller Arasi Anlasmazlik Nedeniyle Isleniyor'
Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, Mexico City’deki Ulusal Saray’da yaptigi basin toplantisinda ülkedeki kasitli cinayetlerin son günlerde arttigina dikkat çekti. Söz konusu cinayetlerin yarisinin ülkedeki 32 eyaletten sadece 6’sinda gerçeklestigini belirten Obrador, kasitli cinayet oraninin çok yüksek oldugu Michoacan eyaletinde birbirleriyle sürekli çatisan 10 ayri suç örgütünün bulundugunu aktardi.

Obrador, tek bir kartelin kontrolündeki Sinaloa eyaletinde ise çatisma yasanmadigini ve kasitli cinayet oraninin düsük oldugunu açiklayarak, adlarini söylemeden ülkede en çok bilinen kartellerin Jalisco, Sinaloa, Guanajuato ve Tamaulipas eyaletlerinde yer aldigini belirtti.

Ülkesindeki siddetle mücadele politikasinda önceliklerinin siddete yol açan nedenleri ortadan kaldirmak olduguna vurgu yapan Obrador, bunun yani sira güvenlik sorunu yüksek olan eyaletlere de takviye güvenlik güçleri konuslandirildigini bildirdi.

2021 YILINDA ÜLKEDE 100 BIN KISIDEN 26’SI CINAYETE KURBAN GITTI

Kasitli cinayet oranlarinin çok yüksek oldugu Meksika’da 2020 yilinda toplam 34 bin 554, 2021 yilinda ise 33 bin 308 cinayet islendi. Istatistiklere göre 2021 yilinda ülkede 100 bin kisiden 26’si cinayete kurban gitti.

(Saim Sevinç/IHA)
Kaynak: İHA