Ilkel Teleferikler Can Aliyor Ama Yöre Halki Vazgeçemiyor

Dogu Karadeniz Bölgesinde özellikle Rize, Trabzon ve Artvin’de yük tasimak için sikça kullanilan ilkel teleferikler ölümlere neden olmaya devam ederken, tüm tehlikesine ragmen yöre halki teleferiklerden vazgeçemiyor.

Ilkel Teleferikler Can Aliyor Ama Yöre Halki Vazgeçemiyor
Dogu Karadeniz Bölgesinde özellikle Rize, Trabzon ve Artvin’de yük tasimak için sikça kullanilan ilkel teleferikler tarim arazilerine yol gitmeyen yöre halki tarafindan her gün tehlikeli bir sekilde kullaniliyor. Geçtigimiz günlerde doludan kaçmak için kullandiklari ilkel teleferigin çelik telinin kopmasi sonucu Rize’de 1 kisi hayatini kaybederken, 1 kiside yaralandi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odasi Rize Sube Baskani Orhan Basdemirci, "Bilindigi gibi teleferikler bölgemizde olmazsa olmazlarimiz. Bölgemizin dik ve engebeli olmasi ve yamaçtan olusmasindan dolayi her bölgeye yol getirmemiz mümkün degil. Haliyle tarimla ugrasan çiftçilerimiz çaylarini yol olan veya yola en yakin yere çaylarini tasiyabilmek için teleferikleri kullaniyor. Bizim resmi kayitlar olmamasina ragmen yaklasik bölgede 20 bin teleferik oldugu tahmin etmekteyiz" ifadelerini kullandi.

"Çay tasimak için yapilan bu teleferiklere insanlarin binmemesi gerekiyor"

Yapilan teleferiklerin uygulanmasi gereken hiçbir teknige uygun yapilmadigini belirten Basdemirci, "Bu teleferiklerin hiçbiri teknige uygun yapilmamis. Teleferikler hiçbir mühendise sorulmadan vatandaslar tarafindan kafalarina göre yapiliyor. Çay tasimak için yapilan bu teleferiklere insanlarin binmemesi gerekiyor. Maalesef teleferiklerin bölge halkinin bindiginde ölümlü kazalar meydana geliyor. Bu da yaklasik son yillarda 20 civarinda ölüme sebep oldu. Bölgedeki teleferiklerin bir an önce standarda uygun hale getirilmesi için oda olarak elimizden gelen her seyi yapacagiz. Geçtigimiz günlerde meydana gelen ölümlü kazanin ardindan üniversiteyle görüstük. Vali beyle de konuyla ilgili nasil bir çalisma yapilabilecegini görüsecegim. Teknige uygun yapilip denetlemeye tabii tutulmasini saglamak için elimizden gelen her sey yapacagiz. Birde bunlara bir sorumlu atanmasi gerekiyor. Acemi olanlarin isini bilmeyenlerin yapmamasi gerekiyor. Çok kolay degil bunlari standart hale getirmek. yetkililer içinde kolay olmayacaktir" dedi.



"Kimsenin binip de canini tehlikeye atmasini istemiyorum"

Vatandaslarin tarim arazilerine yol olmadigi için genellikle teleferigi kullandigini ifade eden Tahir Yildirim isimli yöre sakini ise "Biz bindik ama kimsenin binmesini tavsiye etmiyoruz. Çünkü bunlar ölmekle bayilmakla ayni sey degil. Ondan dolayi kimsenin binip de canini tehlikeye atmasini istemiyorum. Vatandaslar çaresizlikten dolayi kullaniyor. Binen çok fazla olmuyor ama binenlerin basina da bazen kötü seyler geliyor. Binmemek için dikkat etmek lazim. Sadece çaylari göndermemiz gerekiyor. Yol olmadigi için genellikle kullaniliyor. Her kapiya yol gitmedigi için biniyorlar. Kimse binmesin" seklinde konustu.

Kaynak: İHA