Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Isyancilar Sinir Kasabasini Ele Geçirdi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ’M23’ adindaki isyanci grubun ülkenin dogu sinirinda bulunan Bunagana kasabasini ele geçirmesinin ardindan 30 bin kisi çatismalar nedeniyle Uganda’ya kaçti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Isyancilar Sinir Kasabasini Ele Geçirdi
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M23 adindaki isyanci grup, ülkenin dogusunda Uganda sinirinda bulunan Kuzey Kivu eyaletinin Rutgoga bölgesinde yer alan Bunagana kasabasini ele geçirdi. Isyanci grubun kasabayi ele geçirmesinin ardindan 30 bin kisinin bölgede devam eden çatismalar nedeniyle Uganda’ya kaçtigi bildirildi.

M23 Sözcüsü Willy Ngoma yaptigi açiklamada, "Birliklerimiz 13 Haziran Pazartesi sabahindan beri Bunagana kasabasini kontrol ediyor" ifadelerini kullandi. Hedeflerinin kasabayi almak olmadigini, ancak Kongo Demokratik Cumhuriyeti ordusu ve müttefik gruplarin tekrarlanan saldirilarindan sonra bunu yapmaya karar verdiklerini aktaran Ngoma, "Baskan Felix Tshisekedi’den bu faydasiz savasin yol açtigi siddete son vermek ve hareketimizle dogrudan müzakerelere baslamak için bu firsati degerlendirmesini bir kez daha istiyoruz" dedi.

Kuzey Kivu’nun askeri hükümet sözcüsü General Sylvain Ekenge yaptigi açiklamada ise, henüz Bunagana hakkinda herhangi bir bilgiye sahip olmadigini ifade etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, geçtigimiz nisan ayinda Kenya’da M23 ile sürdürdügü müzakereleri durdurmustu.

Uganda’nin Kisoro ilçesinde bölge yetkilisi olan Shaffiq Sekandi basina verdigi demeçte, çatismalar nedeniyle 30 binden fazla siginmaci ve 137 askerin Uganda’ya geçtigini bildirerek, "Sokaklar dolu, digerleri kiliselere gitti, agaçlarin altinda, her yerdeler. Gerçekten vahim bir durum" dedi.

Birlesmis Milletler (BM) tarafindan dün yapilan açiklamada ise, 25 bin kisinin siddetten kaçarak Uganda’ya geçtigi ifade edilmisti.
Kaynak: İHA