Sosyolog Adem Palabiyik Açiklamasi 'HDP Ve Bilesenleri, Çiftçiyi Ve Köylüyü Ekinlerini Yakmakla Tehdit Ediyor'

Sosyolog Doç. Dr. Adem Palabiyik, bölgede ekinlere zarar vermek isteyenler oldugunu belirterek, “Bölge illerinden ekinlerini eken köylü vatandaslari, HDP ve bilesenleri ekinlere zarar vermekle ve yakmakla tehdit ediyor” dedi.

Sosyolog Adem Palabiyik Açiklamasi 'HDP Ve Bilesenleri, Çiftçiyi Ve Köylüyü Ekinlerini Yakmakla Tehdit Ediyor'
Doç. Dr. Adem Palabiyik, IHA’ya yaptigi açiklamada, bölge halkinin bütün gücüyle ekim yaptigini ve ekimlere devam etmek istedigini fakat bazi tehditlerle karsi karsiya kaldigini ifade etti.

Palabiyik, “Dünyada ciddi anlamda bir gida sorunu yasaniyor. Bunun asil sebebinin Rusya ile Ukrayna arasindaki krizin oldugu açik ama bir taraftan da ekim sürecini sabote etmek isteyen yapilar da peyda olmaktadir. Özellikle Cumhurbaskanimizin çiftçilere ve köylü vatandaslarimiza yönelik destek çagrilari birilerini ciddi anlamda rahatsiz etmektedir. Devletin verdigi destekler ile birlikte tarlalarini eken çiftçiler ve köylüler, özellikle HDP ve bilesenlerinin tehditleri ile karsi karsiya kaliyor. Açik biçimde ‘ekmeyin’ diyerek tehditlerini dile getiren terör ögeleri, mahsullerin yakilmasina varacak kadar ileri gidebiliyorlar. Ülkemiz, dünya genelinde meydana gelmesi muhtemel olan gida sorununda ambar görevi görecegi için terör odaklari bunun önüne geçmeye çalismaktadir. Bana kalirsa bu süreçte terör bilesenleri özellikle ABD ve AB ülkeleri ile yakin temas içinde hareket ediyorlar. Ukrayna’daki tahilin ülkemiz üzerinden dünyaya iletilmesinin de önüne geçme sebepleri arasinda ayni kötü niyetler yatiyor. Bu sebepten bölge halki da elinden geldigince ekim yapiyor fakat ekinlerinin korunmasini istiyorlar. HDP ile yakinlik kurmayan kirsal bölgeler, HDP’nin ‘ekinleri yakariz’ tehdidi ile karsi karsiya kaliyorlar ” dedi.

“Devletimiz ‘Tarim Koruma Kuvveti’ kurmali” diyen Sosyolog Palabiyik, “Devletimiz her türlü soruna karsi çözüm üretebilecek güce sahiptir. Bu sebepten gida sorununa dair ortaya koydugu desteklerin sonuçlarinin alinmasina yönelik adimlar da atacaktir. Özellikle terör bilesenlerinin tehditlerine karsi kolluk kuvvetleri kurmalidir. En azindan Tarim Kolluk Kuvvetleri ile ekin süreci bitene kadar bölgede güvenligi saglamasi kazanç getirecektir. Çünkü çiftçi ve köylü vatandaslarimizin, bu tür bilesenler ile bas edebilme imkani mevcut degildir. Koruyucu köyleri kendilerini muhafaza edebilir ama birçok köyün böyle bir imkani yoktur. Bir de asil sorun, özellikle olgunlasmis tarlalara verilecek zararin kolay olabilmesidir. Ekin yapan aileler bu sebepten oldukça tedirgin bir süreç geçiriyor. Mevcut tedirginligi ortadan kaldirmak için devletimizin ekinlerin olgunlasmasini beklemeden tedbirlerini almasi mühimdir. Mesela sulama sistemlerinde yasatilacak sikintilarin ekinlere zarar vermesinden de çekinenlerin sayisi oldukça fazla. Elektrik sistemlerine sabotaj yapilasindan da ciddi anlamda endise duyuyorlar. Aileler, çocuklarini yalniz basina tarlalara gönderemiyorlar. Bu sebepten koruyucu kuvvelerin, bizzat devlet kontrolünde süreci takip etmesi bölge halkina güven verecektir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA