Fransa'daki Genel Seçim Kafa Kafaya Gidiyor

Fransa’da genel seçimin ilk turunda sandik çikis anketlerine göre, seçim yarisi basa bas gidiyor. Fransiz solunun kurdugu "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birligi" (Nupes) ittifaki oylarin yüzde 25,7’sini alarak seçimi önde götürüyor.

Fransa'daki Genel Seçim Kafa Kafaya Gidiyor
Fransa’daki yaklasik 48,7 milyon seçmen, milletvekili seçimlerinin ilk turu için sandik basina gitti. Halk, 6 bin 293 aday arasindan Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini seçmek için oy kullanirken, yerel saatle 08.00’de baslayan oy verme islemi bazi kentlerde 18.00’de, bazi kentlerde ise saat 20.00’de sona erdi.

Oy sayim isleminin baslamasi ile Ifop-Fiducial’in yayinladigi sandik çikis anketine göre, asiri solcu Fransa Boyun Egmeyen Partili (LFI) Jean-Luc Melenchon’un liderliginde sol görüslü partilerden olusan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birligi (Nupes) ittifaki oylarin yüzde 25,7’sini alarak seçimi önde götürüyor.

Kafa kafaya giden seçimlerde, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un liderligindeki Ensemble (Birlikte) ittifaki oylarin yüzde 25’ini, Cumhurbaskanligi seçiminde ikinci turda Macron’un rakibi olan asiri sagci Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) ise, oylarin yüzde 19.3’ünü aldi.

Melenchon oylamadan sonra destekçilerine verdigi demeçte, "Bu sonuç ve bize sundugu olaganüstü firsat, ortak vatanin kaderi göz önüne alindiginda, halkimizi önümüzdeki pazar günü Macron’un çogunlugunun feci siyasetini yenmeye çagiriyorum" dedi.

Le Pen ise seçmenlerine yaptigi çagrida, ikinci turda halktan yüzde 55’le kendisini iktidara tasimalarini istedi.

Son 20 yildaki en düsük katilim orani

Fransa Içisleri Bakanligi verilerine göre, Fransa anakarasinda (denizasiri bölgeler hariç) yerel saatle 17.00 ile seçime katilim oraninin yüzde 39,4 oldugu belirtildi. Söz konusu katilim orani son 20 yilda genel seçimlerin ilk turuna en düsük katilim orani olarak kayitlara geçerken, bu oran 2017’de ayni saatte yüzde 40,75 olarak bildirilmisti.

Seçimlerde basarisiz olan bakanlar istifa edecek

Fransa Basbakani Elisabeth Borne ve kabinedeki 14 bakanin aday oldugu genel seçim yarisinda, milletvekili seçilemeyen basbakan ve bakanlar kabineden istifa edecekler.

Seçimlerin ilk turunda salt çogunlugun saglanamamasi halinde, 19 Haziran’da seçimin ikinci turu düzenlenecek. Seçim bölgesinde oylarin yüzde 50’sinden fazlasini kazanan milletvekili adaylari ilk turda seçimi kazanirken, yüzde 50’nin altinda kalan ve oylarin en az yüzde 12,5’ini alan en fazla 4 milletvekili adayi ise kendi bölgelerinde ikinci turda yarisacak.
Kaynak: İHA