Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Açiklamasi 'Enflasyon Bizim Için Birinci Mücadele Alani'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, dünyanin ortak sorunu olan enflasyonun kendileri için birinci mücadele alani oldugunu belirterek, "Ekonomideki büyük basari tüm dünyanin dikkatini çekiyor. 2008’de kriz teget geçti. 2020 yili herkesi sasirtti, 2021’de öyle oldu. Özellikle aramizdaki bir kisim insani da sasirtti. 2022’de öyle olacak insallah.” dedi.

Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Açiklamasi 'Enflasyon Bizim Için Birinci Mücadele Alani'


Gaziantep’te baslayan 2. Türk Arap Is Zirvesi’nin gala yemegi düzenlendi.

Uluslararasi Is Forumu (IBF) tarafindan organize edilen zirvenin gala yemegi Erikçe Mutfak Sanatlari Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Yemege Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Vali Davut Gül, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ve AK Parti Il Baskani Eyup Özkeçeci’nin yani sira çok sayida Arap ve Türk is insani katildi.



“Türkiye avantajlari sayesinde güçlü büyüme performansi gösterdi”

Yemekte yaptigi konusmada dünyanin en rekabetçi sehirlerinden biri olan Gaziantep’te düzenlenen bu zirveyle güçlü isbirliginin daha da derinlesmesini temenni ettigini ifade eden Bakan Nebati, Gaziantep’in bu programa muhtesem sekilde ev sahipligi yaptigini söyledi.

Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu, güçlü sanayi altyapisi, girisimci is dünyasiyla gelisme ve kalkinma açisindan önemli avantajlara sahip bir ülke oldugunu aktaran Nebati, “Türkiye bu avantajlar sayesinde güçlü büyüme performansi gösterdi. Küresel ekonomiyi sert bir sekilde vuran salginda da bu gerçek degismedi. 2020’yi pozitif büyüme ile kapatan 2 ülkeden biri oldu. 2008’de de kriz teget geçti. 2020 yili herkesi sasirtti, 2021’de öyle oldu. Özellikle aramizdaki bir kisim insani da sasirtti. 2022’de öyle olacak insallah. 2021’de yüzde 11 büyüyerek son 10 yilin en büyük performansini yakaladik. 2022 yilinin ilk çeyreginde de yüzde 7.3 reel büyümeyi sagladik. Her çeyrekte oldugu gibi dengeli büyümeyi devam ettiriyoruz. 2022 Nisan ayi itibariyle ülkemizde 30,4 milyon istihdama ulastik. Istihdam da güçlü büyümeye eslik etti” ifadelerini kullandi.

“Ekonomideki büyük basari tüm dünyanin dikkatini çekiyor”

Türkiye’nin korona virüs salgini öncesine göre issizlik oranini en çok düsüren, istihdami da en çok arttiran ülke oldugunu sözlerine ekleyen Nebati, “Geçen yilki ihracatimiz 225 milyar dolarken Mayis 2022 itibariyle 242 milyar dolar ihracati astik. Bu cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Güçlü kamu maliye dengesi bizim için tavizsiz bir alan olmaya devam ediyor. Bankacilik sektörü kriz ve soklara ragmen büyümeye güçlü kalmaya devam ediyor. Bankacilik sektörünün aktif büyüklügü geçen yila göre artarak 9,2 trilyona ulasti. Ekonomimizin son 2 yilda gösterdigi büyük basari tüm dünyanin dikkatini çekiyor. Kardeslerim isinize bakin, isinize odaklanin. Türkiye örnek alinan bir ülke oldu. Türkiye büyüyor ve gelisiyor. Önde olan ülke vasfini her geçen gün perçinliyor. Küresel ve bölgesel krize ragmen ihracat ve istihdam olusturmaya devam ediyor” diye konustu.



“Dar gelirli vatandaslarimiza pozitif ayrimcilik uyguluyoruz”

Bu basariyi Türkiye ekonomi modeliyle basardiklarini aktaran Nebati, “Politikalarimizin odaginda üretimi, ihracati, istihdami ve yatirimlari arttirmak yer aliyor. Bu çerçevede isletmelerin finansa erisimini kolaylastiriyoruz. Selektif kredi politikamizla da uyumlu olacak sekilde hazine destekli KGF paketlerini uygulamaya koymaya devam ediyoruz. Ihracatçilara ve turizm girisimcilerine uygun faizli TL cinsinden kredi imkani sunuyoruz. Paketin büyüklügü yaklasik 150 milyar lira. 2 yila kadar geri ödemesiz 10 yil vadeli kredi verecegiz. Kredilerin maliyeti yillik yüzde 9’lara kadar inebiliyor. Tüketici kredilerinde de dar gelirli vatandaslarimiza pozitif ayrimcilik uyguluyoruz. 50 bin liraya kadar ki ihtiyaç kredilerde azaltmaya gitmedik. Dar gelirli vatandaslarimiza farkli sekillerde de destek vermeye devam edecegiz” seklinde konustu.



“Enflasyon bizim için birinci mücadele alanidir”

Döviz kurundaki istikrari Kur Korumali Mevduat hesabiyla sagladiklarini belirten Nebati, Ukrayna savasina ragmen döviz kurundaki istikrarin bozulmadigina dikkat çekti. Gelire Endeksli Senetlerin ihraç edilecegini açikladiklarini hatirlatan Nebati, “GES’ler bankalarimiz talep toplamaya baslayacagiz. GES getiri DHMI ve Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügünden bütçeye aktarilan paya endeksli olacaktir. Enflasyon dünyanin ortak sorunu bu sorun ülkemize de yansiyor. Enflasyon bizim için birinci mücadele alanidir. Enflasyonla mücadelede ekonomi yönetiminin tüm kurumlariyla seferber olduk. Enflasyonla mücadeleye hep birlikte ve kararli bir sekilde hareket ederek bakmamiz lazim. Bu hepimizin ve dünyanin sorunu. Biz ekonomi yönetimi, parasal politikalar ve kamu maliyesi olarak her türlü enstrümani kullanarak yolumuza devam edecegiz” ifadelerine yer verdi.

“Birlikte hareket edip, birlikte kazanacagiz”

Küresel ölçekte ortaya çikan sorunlara karsi Türk ve Arap is insanlarinin beraber gelistirecegi iliskilerin dostlugu daha da pekistirecegini vurgulayan Bakan Nebati, “Bu zirve çerçevesinde yapilan görüsmeler ve oturumlarin karsilik ticareti güçlendirmesini ve yatirimlarin hizlandirmasini bekliyoruz. Birlikte hareket edip, birlikte kazanacagiz. Birlikten berekete dogru hep birlikte yürüyecegiz. Beraber yürüyecegiz. Bereket en önemli kavramlardan bir tanesi. Bunu da buradaki hazirun saglayacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA