Yumurtalik Kanserinde Bu Belirtilere Dikkat

Acibadem Kayseri Hastanesi Kadin Dogum Uzmani Dr. Ayse Disli Gürler, erken dönemde belirti vermeyen yumurtalik kanserine karsi rutin jinekolojik kontrollerin çok önemli oldugunu söyledi. Dr. Gürler, bunun yani sira, “Hazimsizlik, sindirim sistemi problemleri, idrar yapmayla ilgili sikayetler, karinda sislik, ele gelen kitle, bazen regl düzensizlikleri” gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektigini vurguladi.

Yumurtalik Kanserinde Bu Belirtilere Dikkat
Yumurtalik kanseriyle ilgili bilgi veren Acibadem Kayseri Hastanesi Kadin Dogum Uzmani Dr. Ayse Disli Gürler, yumurtaliklarin, dogurganlik çagindaki kadinlarin hormonlarini salgilamakla ve saglikli bir kadin olmasini saglamakla görevli organlar olduguna deginerek, “Yumurtaliklar dedigimizde 2 tarz hücreyi anlamaliyiz. Epitelyum ve embriyonik döneme ait hücreler. Bu hücreler kontrolsüz çogaldiklarinda yumurtalik kanserine neden olduklarini görüyoruz ve kansere neden olduklarinda da bu hayati bir önem tasidigi için erken tanisini ve erken tedavisi çok önemli hale geliyor” dedi.

Yumurtalik kanserinin, diger jinekolojik kanserlerin aksine erken dönemde belirti vermedigine ve bu açidan risk tasidigina dikkat çeken Dr. Gürler, “Yumurtalik kanserini daha çok menopoz sonrasi yaslarda görüyoruz. Bu yaslarda gördügümüz kanserler daha çok epitelyum hücrelerinden olusuyor. Ancak regl dönemi baslamamis genç kizlarda da bu görülebilir. Onlarda da gördügümüz kanser orani daha çok yüzde 60 oraninda embriyonik hücrelerden gelismekte” diye konustu.

“Dogum yapmayanlarda risk artiyor”

Dr. Gürler, ailesel kanserler, bir takim meme kanserleri, yine yumurtalik ve rahim kanserleri görülen ailelerdeki kadinlarin risk grubunda yer aldigini belirterek, “Hiç dogum yapmayan hastalarda risk artmakta. Bununla beraber hormonal ve çevresel faktörlerde çok önemli ve yine bazi genlerdeki degisikliklerin de yumurtalik kanseriyle beraber görüldügü son dönemlerde biliniyor” dedi.

“Bu belirtilere dikkat”

Yumurtalik kanserinin çok az belirti verdiginin altini çizen Dr. Gürler, “Yine de vücutta yasanabilecek bir takim degisiklikler var. Bunlar da hazimsizlik, sindirim sistemi problemleri, yine idrar yaparken olan problemler olabilir, karinda sislik olabilir, ele gelen kitle olabilir, bazen regl düzensizlikleri olabilir. Yine bazi tümörlerde görülen seste kalinlasma, erkek tipi saç dökülmesi ve ya vücutta asiri tüylenme ve killanma gibi belirtiler hastalarimizi ciddi anlamda muayene için uyarmaktadir. Bu sikayetlerle basvuran hastalarda da yapilan ileri tetkik ve tani yöntemleri ile eger yumurtalik kanseri varsa tani koymaktayiz” diye konustu.

“Yillik rutin kontroller çok önemli”

Dr. Gürler, yumurtalik kanserinin, çok geç bulgu vermesi nedeniyle tedirgin edici oldugunu dile getirerek, “Bu yüzden rutin, yillik jinekolojik muayeneler yumurtalik kanserinin tanisinda çok önem tasiyor. Muayeneler sirasinda ele gelen kitle, yine yumurtaliklarda kist ya da kitle benzeri yapilar görmemiz, karinda serbest sivi görmemiz gibi bulgular bizi daha ileri tetkikler yapmak konusunda uyariyor. Daha ileri tetkikler noktasinda da doppler ultrasonografi ile kistin kanlanmasini ve kalinligini ölçmekteyiz. Bununla beraber kist kitleleri içerisinde yumusak dokular olup olmadigina önem veriyoruz. Yine karindaki serbest sivinin miktari bizim için bu noktada önemli” ifadelerini kullandi.

Yumurtalik kanserinin tanisi ve tedavisinde rutin kontrollerin büyük önem tasidigini vurgulayan Dr. Gürler, hangi evrede yakalanirsa yakalansin hastaya cerrahi tedavi uygulandigini söyledi.

Kaynak: İHA