Macron'dan 'Avrupa Siyasi Toplulugu' Önerisi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ukrayna’nin Avrupa Birligi’ne (AB) katilmasinin onlarca yil alacagini ifade ederek, cografi olarak Avrupa’da bulunan ve degerlerini paylasan ülkeleri AB’ye baglamanin bir yolu olarak “Avrupa siyasi toplulugu” önerisinde bulundu.

Macron'dan 'Avrupa Siyasi Toplulugu' Önerisi
Fransa’nin Strazburg kentinde bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Avrupa Birligi’nin (AB) 1 yildir düzenledigi Avrupa’nin Gelecegi Konferansi’nin kapanisi yapildi. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron AP’ye yaptigi hitabinda, Ukrayna’nin AB katilim sürecine deginerek, “Ukrayna’nin katilma sürecinin gerçekten birkaç yil, muhtemelen on yillar alacagini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Katilim standartlarini düsürmeye karar vermedikçe ve Avrupa’mizin birligini yeniden düsünmedikçe gerçek bu" dedi.

Ukrayna’nin üyelik sürecini hizlandirmak için AB’nin kati üyelik kriterlerini askiya almak yerine “Avrupa siyasi toplulugu”nu düsünmesi gerektigini belirten Macron, bunun cografi olarak Avrupa’da bulunan ve degerlerini paylasan ülkeleri AB’ye baglamanin bir yolu olacagini aktardi.

AB, Ukrayna’nin üyeligi konusunda haziranda görüs bildirecek

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, Komisyon’un Ukrayna’nin AB üyeligi ile ilgili ilk görüsünü haziran ayinda yayinlayacagini aktardi. Ukraynali yetkililer ise, Ukrayna’nin AB üyelik basvurusunun ikinci bölümünü AB’ye sundugunu dogruladi.

Öte yandan Ukrayna, AB’ye katilmak için basvuru sürecini Rusya’nin 24 Subat’ta baslattigi saldirilardan 4 gün sonra baslatmisti.
Kaynak: İHA