Hopa'dan Denize Açilarak Yelkenli Tekne Ile Marmaris'e Kozalak Getirdiler

‘Gelecek Için Yelken Açiyoruz" sloganiyla Artvin’in Hopa ilçesinden Hatay’a kadar gitmeyi planlayan yelkenli ekibi geçtigimiz yaz orman yanginlari ile mücadele eden Marmaris’e ulasarak çam kozalaklari ve tohumlari Marmaris’e getirdi.

Hopa'dan Denize Açilarak Yelkenli Tekne Ile Marmaris'e Kozalak Getirdiler


Çigli Belediye Baskani ve Avrupa Komisyonu tarafindan Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyükelçisi seçilen Utku Gümrükçü ile Bear Sailing Yelken Takimi, 22 Nisan’da minimum Karbon Ayak Izi hedefiyle ‘Gelecek için Yelken Açiyoruz’ yolculugu baslatti. Motor kullanilmadan yalnizca yelkenle yaptiklari tur çerçevesinde 17 gün sonra Marmaris’e ulastilar. Atatürk Meydanindaki karsilamaya Marmaris Belediye Baskani Mehmet Oktay ve Baskan Yardimcilari da katildi.



Yelken egitmeni Murat Tan, Emre Diyar, Levent Çelik’ten olusan üç kisilik ekip ve Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyükelçisi Umut Gümrükçü, Hopa’dan ve durduklari diger noktalardan yanan ormanlara dikilmesi için kendilerine emanet edilen çam kozalaklarini Marmaris Belediye Bakani Mehmet Oktay’a teslim etti.

Iklim krizine dikkat çekmek için Istanbul, Çanakkale ve Çesme’nin ardindan Marmaris’te de demirleyen yelkencilerden Levent Çelik ‘’ Artvin Hopa’dan yola çiktik. Sadece yelken ve günes enerjisiyle yani rüzgar ve günes enerjisiyle yaklasik bin 200 mil yol kat ettik. Hazir gidalardan, dondurulmus gidalardan uzak durarak, ev yapimi reçeller, eristeler gibi gidalarla ihtiyaçlarimizi karsiladik. Teknede plastik atik olarak, sadece pet su siseleri var. Mümkün oldugu kadar sifir karbon ayak izi ile turumuzu sürdürüyoruz ‘’dedi.



Teknenin kaptani Murat Tan ‘Karbon ayak izi, sera gazi salinimi ve bununla alakali bir farkindalik olusturmak için ortak bir proje ürettik. Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyükelçisi Utku Gümrükçü ile birlikte bizler denizci ekip olarak Marmarisli arkadasimiz Levent, ben Murat, Izmir’den Onur, üç kisilik bir ekip olarak ülkemizin bütün kiyilarina dokunan, dokusuna her noktasini dokunarak, su alarak, analizler yaptiracak sekilde numuneler alarak geçmek istedik. Asil konumuz su bu denizler tüm ülkemizin, Tokat’in da denizi, Yozgat’in da denizi yani kiyidaki halkin denize zarar vermesi Yozgat’taki hemserimizi de etkiliyor, Van’daki hemserimiz de etkiliyor. Beraber ortak bir sekilde güzel bir gelecek olsun diye dikkat çekmek anlaminda bu projeyi yaptik. Yaklasik 20 gündür denizdeyiz bunun gidisi de vardi, yoldayiz, mutluyuz. Insanlarin iklim degisikligine karsi farkindaligi artiyor. Insallah gelecek günlerde büyüklerimiz, baskanlarimiz nezdinde onlarin yaninda hep beraber daha güzel projeler, daha büyük projeler, hep birlikte her sehirde, her köyde, her kasabada böyle bir etkinlikler yapabilirsek gelecekte güzel olacagini düsünüyoruz ‘’ diyerek çocuklara güzel ve temiz bir dünya birakmak istediklerini belirtti.



‘Yanginlar da sabotajdan ziyade iklim degisikliginin faktörü büyük ‘

Yelkencileri ve Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü’yü Atatürk Meydaninda karsilayan Baskan Mehmet Oktay ‘ “Dünyamizin yakin gelecekte karsi karsiya oldugu en büyük tehditlerden biri küresel isinma ve buna bagli olarak iklim degisikligi. Böyle bir önemli projeye, böyle güzel bir çalismaya, iklim degisikligi ile alakali farkindalik olusturmak için çok da örnegi olmadigini düsündügüm bir projeye imza attigi için basta Çigli Belediye Baskanimiz, sevgili dostum Utku Gümrükçü ye çok tesekkür etmek istiyorum. Bakildiginda hakikaten çok zor bir is. Netice itibariyla bin 300 mile yaklasan bir seyir hali ve bunu da neredeyse hiçbir ekstra enerji kullanmadan, yani yenilenebilir enerji kaynaklari üzerinden farkindalik olusturacak büyük bir proje. Marmaris olarak büyük bir yangin felaketini hep birlikte yasadik. O dönemde de sag olsun basta Utku Baskan’im diger baskan arkadaslarimiz bizleri hiç yalniz birakmadilar, her konuda destekçi oldular. Simdi bu yanan yerlerle alakali telafi için de Hopa’dan bu çam kozalaklari tohumlarini getirdiler ve Marmaris’imizin tekrar o eski güzel yesil günlerine daha hizli ulasmasi için onlar da bu çorbaya tuzlarini atiyorlar. Ben tekrar kendilerine çok çok tesekkür etmek istiyorum” seklinde konustu.



Yelkenciler ile birlikte tekneden inen Çigli Belediye Baskani ve Avrupa Komisyonu tarafindan Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyükelçisi seçilen Utku Gümrükçü yanlarinda getirdigi Kozalaklar haricinde denizde yelkenlinin kirilan makaralarindan yapilan bir hatira plaketini Marmaris Belediye Baskani Mehmet Oktay’a hediye ettiler.

‘Sürdürülebilir enerji kaynaklarina farkindalik olusturmak adina bir adim ‘

Kasim ayinda Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyük Elçisi ilan edilen ve Türkiye’deki ilk 20 kisiden biri olan ve Çigli Belediye Baskani Gümrükçü ‘’ Yaklasik 17 gündür ekibimiz denizde, Hopa’dan basladilar, Cumartesi günü Çesme’de de bugün Marmaris’e ulastilar. Türkiye’nin üç tarafini minimum mazot sarfiyati ile günes enerjisi ve rüzgar enerjisini kullanarak geziyorlar. Bu sürdürülebilir enerji kaynaklari ile ilgili bir farkindalik olusturmak hem de Marmaris’in geçen yil etkilendigi orman yangini basta olmak üzere seller, yagis rejiminin degismesinden kaynakli, dolular gibi felaketlerin de içinde barindiran sebep olan küresel iklim degisikligine, iklim krizine karsi bir mücadele çagrisi amaci ile baslattigimiz bir çalisma. Türk yurttasi olarak dünyadaki bu krize dikkat çekmek için biz de bu çalismanin içinde yer aldik. Türkiye’nin 81 ili arasinda dostluk köprüsü kurabilmek için Marmaris’in yaralarina bir nebze olsa çözüm saglayabilmek için Artvin Hopa’dan getirdigimiz bu kozalaklari ve bin tane tohumu belediye baskanimiza bugün burada armagan ettik. Bundan sonra da çalismalarimiz bu sekilde devam edecek ‘’ seklinde konusarak bu projenin Önümüzdeki Cumartesi günü Hatay’da sonuçlanacagi bilgisini verdi.

Atatürk Meydaninda Sehit Ahmet Benler Ilkögretim okulu ögrencilerinden olusan folklor ekibinin gösterileri ile biten karsilama töreninden sonra yelkenli ekibi Hatay’a gitmek üzere yola çiktilar.
Kaynak: İHA