Hobisiyle Dükkanini Müzeye Çevirdi

Aydin’da 50 yildir tornacilik yapan Kemal Göçgeldi, eski esyalara olan merakiyla 40 yilda topladigi yüzlerce ata mirasini sergileyerek, dükkanini adeta bir müzeye çevirdi. Efelerin kullandigi tüfeklerden, bakir bakraçlara kadar birçok ürünü toplayan Göçgeldi, yörük kültürüne sahip çikarak gelecek nesillere aktarmak istiyor.

Hobisiyle Dükkanini Müzeye Çevirdi
Aydin’da yasayan 66 yasindaki Kemal Göçgeldi, tornacilik meslegini yarim asirdir sürdürüyor. Göçgeldi, terziligin yaninda hobi olarak da ata mirasi esyalari biriktirmeye basladi.

Çocuklugundan beri meraki olan eski esyalari yillardir biriktiren Göçgeldi, eski tüfeklerden, gaz lambasina, bakraçlardan, hayvan çanlarina kadar eski dönemlerde kullanilan esyalari dükkaninda sergiliyor. Özellikle yörük kültürünün unutulmamasi için çaba sarf ettigini ifade eden Göçgeldi, topladigi esyalarla dükkanini adeta bir müzeye çevirdi.

Çocukluk merakini tutkuya dönüstüren Göçgeldi, 40 yilda gaz lambasi, ibrik, tüfek, kiliç, hayvan çanlari gibi yüzlerce ürün topladi. Daha sonra topladigi antikalari yaklasik 15 metrekarelik torna dükkaninda sergilemeye basladi.

Adeta müzeye dönen torna dükkani, müsterilerine de tarihte yolculuk yaptiriyor.

Yörük kültürüne sahip çikmaya çalistigini ifade eden Kemal Göçgeldi; “Ben de yörük çocuguyum. Atalarimiz yörük, çobanliktan geldik. Onun için büyüklerimizin kullandigi esyalari biriktiriyorum. Çocukluktan kalma da bir merakim var. Atalarimizin kullandigi esyalari, aletleri bos vakitlerimde topluyorum, bakimlarini yapiyorum. Çünkü çok eski ürünler oldugu için tamir yapiyorum. Geçmisimizi unutmayalim diye bunlara sahip çikiyorum. Burasi yari müze gibi aslinda. Atalarimizin kullandigi miraslari sergiliyorum. Geçmisimiz için toplamaya çalisiyorum. Esnaf oldugum için her türlü misafirimiz geliyor. Bunlari gördügü zaman ‘Bunu nenem dedem kullanmisti’ diyerek çocuklugu aklina geliyor. Sergiledigim ürünleri görenler geçmise yolculuk yapiyor. Kullanmadiklari eski esyalari da ‘Çöpe gitmesin, biz sahip çikamiyoruz’ diyerek bana hediye ediyorlar. Ben de tamirini ve bakimini yaparak buradaki ürünlerin yanina koyuyorum. Kisacasi geçmisimize sahip çikiyorum” dedi.



“Geçmise bakiyoruz”

Kültürün gelecek nesillere aktarilmasini istedigini belirten Göçgeldi; “Eskiden efelerimizin kullandigi biçaklar, kamalar, saldirmalar, tüfekler var. Koyun, deve çanlari var. Koyun kirkma makaslari, deve yularlari, at üzengileri var. Nenelerimizin kullandigi bakraçlar, hayvanlar var. Yani türlü çesit hatiralar var. Buldugum bütün ürünler arizali oluyor eski oldugu için. El emegimle tamir yapiyorum, sahip çikiyorum hem geçmisimizi unutmayalim hem de gençlerimiz ögrensin gelecek nesillere aktaralim diye sahip çikiyorum” dedi.



Hobisinin, komsu esnaflar tarafindan da çok begenildigini ifade eden Göçgeldi; “1978 yilinda Çine’den Efeler’e geldim ve 44 yildir ayni yerimdeyim. Bu sergiyi gören esnaf komsularim da çok iyi karsiliyor. Çogunun hosuna gidiyor. Gelip bakiyorlar. Genelde ögleden sonra çay demlerim esnaf arkadaslar gelir. Buradaki plaklardan da müzik açiyoruz. Hep birlikte canli müzik esliginde geçmise bakiyoruz. Onlar da esyalari görünce eski günlerini hatirliyor. Yörük dostlarimizla vakit geçiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA