Çay Müstahsilleri Yas Çay Sezonu Için Gün Saymaya Basladi

Çay bahçelerindeki hazirliklarini tamamlayan müstahsiller önümüzdeki günlerde açilmasi beklenen 2022 yas çay sezonu için gün saymaya basladi.

Çay Müstahsilleri Yas Çay Sezonu Için Gün Saymaya Basladi
Mayis ayina girilmesiyle 2022 yas çay sezonun açilmasina artik günler kaldi. Bu nedenle çay bahçelerine inen vatandaslar ilk olarak bahçelerinin temizliklerini tamamladi. Çay bitkisinin aralarinda çikan yabani otlar temizlenerek bitkilerin ve dikilmis oldugu bölgenin oksijen almasi kolaylastirildi. Sonrasinda ise gübreleme islemi basladi.

Öncesinde orani belirlenen gübreler temizlik isleminin hemen ardindan çay bahçelerine dagitildi. Bazi vatandaslar ise bu yil gübreye gelen zamdan ötürü bahçelerine gübre vermeyi tercih etmedi. Mart ayi ve Nisan ayi boyunca zaman zaman görülen kar yagisi ise bu yil gübre veren vermeyen bütün vatandaslarin isine yaradi. Ilkbahar mevsiminde de süren kar yagisinin ardindan yetkililer çay da verimin yüksek derece de artacagi ifade edildi.

“Kar berekettir”

Kar yagislarinin tüm bitkilerde oldugu gibi çayda da verimin artmasina neden olacaginin altini çizen Ziraatçilar Dernegi Baskani Müfit Akman “Kar yapisi geregi amonyak içerir. Havada yüzde 78 azot var, hidrojenle birlikte, topraga inmesiyle birlikte bitkilerin alamadigi kalsiyum, potasyum, demir gibi bilesiklerin alimini kolaylastirir. Hiçbir su bitkinin kök hücrelerine kadar inmez ama kar suyu iner. Bizde Dogu Karadeniz bölgesinde son yillarin, belki de 30-40 yilda yagmadigi sekilde mart ayini karla geçirdik. Gübre fiyatlarindaki artisla birlikte Mevla’nin bölgemize bahsettigi bu efsunlu ürüne bir katkisi diyorum ben. Çay bitkisi tarafindan alinamayan azotun kar sayesinde alimi kolaylasacak” dedi.

Yillardir vurulan gübre nedeniyle çay bitkisinde bir aliskanligi meydana geldigini bu nedenle gübre vermeyen üreticilere 1. sürgünden sonra gübre vermesi tavsiyesinde bulunan Akman “Su anda gübre alamiyoruz, pahali, vermeyecegiz gibi söylemler var. Bizim çay bitkimizin bir aliskanligi var. Kimyasal gübre vererek organik gübre veremedigimiz için bir takviyeye ihtiyaci var. Hiç gübre vermezsek üründe düsüs olur, toprakta ve bitkide stres olur. Biz geçen yil yasanan pademi de 1. sürgünü toplayin gübrenizi öyle verebilirsiniz. Su anda da üretecimiz gübre vermeyi düsünmüyorsa 1. Sürgünü topladiktan sonra geçen yil verdigi gübrenin yarisini versin. Hem israfi önlemis olur hem de bosa giden parasi olmaz. Bu nedenle de gübrelemede dikkat etmemiz gereken bazi hususlar var. Bizler üreticilerimize 1 dekara 60-70 kilogram gübre uygulamasi yapmasini bunu mart ayinin bitmesiyle nisan ayinda yüzde 60’ini, 1. sürgün sonunda da yüzde 40’ini vermelerini öneriyoruz” seklinde konustu.



"Fazla kimyasal gübre kullanmak fazla ürün almak degildir"

Çay bitkisinin yetismesi gerektigi Ph degerinin 5 buçuk olmasina ragmen bu degerin 4’ün altina düstügünün altini çizen Akman “Çay bahçelerine bakmadigimiz gibi 5 buçugun altina düsmüs bir PH degerleri var. Üreticilerimiz sadece ekonomik getiri bakimindan yesil aksama, sürgüne bakiyor ama toprak yapimiz hizla bozuluyor ve bozulmus. Su anda 4’ün altina düsmüs PH seviyesi var. Çay bitkisi 5 buçuk-6 buçuk PH’da yetisen bir bitki. Bizim bunu düzeltmemiz lazim. Gelecek günler daha zor günler, daha verimsiz günler, daha kalitesiz ürünler bekliyor bizi. Bunun için de 30 yildir devam eden bir budama projesi var. Çay bahçelerinin kazmasini üreticiye gerçeklestiremedik. Gönüllülük ilkesiyle yapan üreticilerimiz var ama bundan sonraki süreçte 7’de bir yapilacak 20 santimetre altinda yapilacak budamanin toprak düzenleyici dedigimiz tarim kireci dedigimiz bilesikleri atarak 8-10 santimetre çapalama yaparak çay bahçelerindeki topragin bozuklugunu giderip 2-3 yil içerisinde verimli hale getirebilir” diye konustu.

Gübrenin dekar basina 100 ile 150 kilogram arasinda verilmesi gerektigini hatirlatan Akman “Tarim kirecinin budanmis alanlarda uygulanmasi dekara 100-150 kilogram attiklari zaman bu yeterlidir. Üreticilerimize gübrelemede yaptiklari hatayi ve 8 bin 500 TL fiyatindaki gübreden tasarruf etmelerini öneriyoruz. Fazla kimyasal gübre kullanmak fazla ürün almak degildir. Bizim topraklarimizda PH degerleri düstügü için su anda mevcut 26 can gibi gübrelerde kullanilir. Bu gübreler yagisli bölgemizde çok çabuk eridigi için bitki azot ihtiyacindan fazla azot bulunduruyor ve asiri derecede üst üste bu gübreler kullanilirsa toprak yapisi bozuluyor. 3 yil sonra verimsizlesme ve bitkide kurumalar basliyor. Bu nedenle de üreticilerimize verilen bilgilendirmede analiz yaptirabiliyorlarsa yaptirsinlar. Yaptirilamiyorsa yaptirilmis olan analizler sonucuna göre tavsiye edilen 25-5-10 gübreyi kullanmalarini öneriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA