Inci Kefalinin Korunmasi Için Geceli Gündüzlü Denetim

Van Gölü’nün sodali suyunda yasayan ve 15 bin insanin ekmek kapisi olan inci kefalinin üreme döneminde yapacagi zorlu göç sürecinde geceli gündüzlü denetim yapiliyor.

Inci Kefalinin Korunmasi Için Geceli Gündüzlü Denetim
Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve üreme döneminde suyun akisinin tersine yüzerek, tatli sulara göç eden inci kefalinin engel tanimayan "muhtesem yolculugu" havalarin isinmasiyla birlikte basladi.

Izleyene görsel sölen sunan inci kefalinin korunmasi için Tarim ve Orman Il Müdürlügü, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve zabita ekipleri, 7 gün 24 saat nöbet tutuyor.

Bu çerçevede Tarim ve Orman Il Müdürlügü Balikçilik ve Su Ürünleri Sube Müdürü Muhammet Demir öncülügündeki ekipler de Van Gölü’ne dökülen akarsularda geceli gündüzlü nöbet tutmaya basladi.

Ekipler, kaçak avciligi önlemek amaciyla bir taraftan nöbet tutarken, diger taraftan da göç sürecinde herhangi bir olumsuzlugun yasanmamasi amaciyla göle dökülen akarsularin sicaklik derecesi ve oksijen miktarini ölçüyor. Ekipler, özellikle kaçak avcilarin ag attigi mansap alaninda nöbetlerini sikilastirdi.

IHA muhabirine konusan Su Ürünleri Sube Müdürü Muhammet Demir, inci kefalinin üremek için tatli sulara göç etmeye basladigini belirtti.

Göç süresince 3 aylik av yasaginin uygulandigini animsatan Sube Müdürü Demir, “Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak bir ay öncesinden tüm hazirliklarimizi tamamladik. 7 gün 24 saat esasli jandarma, sahil güvenlik, emniyet ve zabita birimleri sahada görev almaktadir. Inci kefalinin üreme bölgesinden biri olan Akköprü Deresi’nin Van Gölü’ne döküldügü yerde denetimler yapmaktayiz. Bu denetimlerde su an herhangi bir olumsuzluga rastlanmadi” dedi.



“Gece gündüz sahadayiz”

Av yasaginin basladigi günden bu yana 9 ton inci kefaline el konuldugunu dile getiren Demir, “Bu denetimlerde 11 bin metre uzunlugunda da ag malzemesine el konuldu. Denetimlerimiz mansap alanlari ve akarsularda devam edecektir. Gece gündüz sahadayiz. Çarsi merkezinde de emniyet ve zabita birimleriyle denetimlerimiz yapiliyor. Kaçak avciliga asla müsaade edilmeyecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA