Hereke Halisinin Son Iki Ustasi Zamana Direniyor

Mardin’in Artuklu ilçesi Halk Egitim Merkezi Müdürü Ufuk Çete, ellerinde Hereke halisinin son iki ustasi oldugunu ve merkez ilçelerde isi yapacak gençlere ulasamadiklarini söyledi.

Hereke Halisinin Son Iki Ustasi Zamana Direniyor
Mardin’in Artuklu ilçesinde halicilik meslegi yok olmak üzere. El dokumasi olan Hereke halilari, satis maliyetinin yüksek olmasi ile pazarda alici bulamiyor. Meslegi ögrenmek isteyen ögrencilerin olmamasi ise kurslarin azalmasina ve meslegin yok olmasina yol açti.

Ilçede yapimi devam eden dört hali tezgâhinin oldugunu söyleyen Artuklu Halk Egitim Müdürü Ufuk Çete, 4 adet halinin islendigini ifade etti.

Ilçede hali isleme isinin eskiye nazaran bayagi düstügünü aktaran Çete, “Su an burada bu isi yapan son 2 hocamiz diyebiliriz. Açikçasi bu isi canli tutabilmek adina ticari faaliyet haline getirip kâr etmeye çalisiyoruz. Kar edelim ki sonraki ürünlerimize hammadde bulabilelim istiyoruz. Ama elimizdeki mevcut büyük halilarimizi maalesef pazara sunamadigimiz ve alici bulamadigimiz için su an küçük minyatür halilar üzerinde çalismaya basladik. Minyatür halilarda kazanç elde edip bir sonraki kurslarda malzeme bulabilmek adina bu ürünlerin satisini gerçeklestirecegiz. Bu meslegin ölmesi içimizi yakiyor. Meslegi devam ettirebilmek adina hocalarimiza her türlü destegi sunmaya özen gösteriyoruz. Özellikle bu isi merkez ilçemizde yapacak gençlere ulasamiyoruz. Ama köylerde az da olsa bu isi yapmak isteyen gençler var. Köylerde bu kurslari açmamizin nedeni de onlara bir meslek edindirip istihdam alani olusturabilmek. 3 metrekare el dokuma Hereke halinin yaklasik satis fiyati ise 15 bin lira” dedi.



“Attigim her ilmik çok güzel bir duygu”

Çok küçük yaslarda haliciliga basladigini söyleyen usta ögretici Sükran Turan, ablalarinin bu isi yaptigini ve onlarin yanina gidip ögrendigini kaydetti.

Hocasinin tesvikiyle haliciliga devam ettigini dile getiren Turan, “Okulumu bile halicilikla bitirdim. O asamada usta ögreticilik belgemi aldim. 2015’te halk egitim merkezinde usta ögretici olarak çalismaya basladim. Çok güzel bir is. Ben, isimi çok seviyorum, asigim. Her bir ilmegi attigimda o çok güzel bir duygu. Ham maddelerimizin maliyetini halk egitim merkezi karsiliyor. Onlar bize takim seklinde getiriyorlar. Biz çözgülerimizi hazirliyoruz. Daha sonra desenlerimizi ayarliyoruz ve desene göre haliyi dokuyoruz. Bu meslegi köy kizlari da seviyor ve ilgi duyuyordular" diye konustu.

Kaynak: İHA