Uzmanlardan 'Bogulmayin' Uyarisi

AFAD Baskanligi tarafindan Kayseri’de akredite edilen tek dernek olan Türkuaz Arama ve Kurtarma Dernegi’nin Operasyon Sorumlusu Deniz Temel, havanin isinmasiyla birlikte meydana gelebilecek bogulma vakalarina karsi vatandaslari uyardi. Temel; "Yapilmasi gereken en dogru sey; suyu bilmiyorsaniz ve güvenlik ekipmanlariniz yoksa suya girmemektir" dedi.

Uzmanlardan 'Bogulmayin' Uyarisi
Kayseri’de, sualti ve akarsu arama kurtarma operasyonlarina katilan ve AFAD Baskanligi tarafindan akredite edilen Türkuaz Arama Kurtarma Dernegi Operasyon Sorumlusu Deniz Temel, iki alanda faaliyet gösteren Türkiye’de tek örnek olduklarini söyledi.

Temel, "Dernegimiz, 1996 yilinda kurulmus bir dernektir. Özellikle sualti ve akarsu arama kurtarma alaninda uzmanlasmis bir dernektir. Dernegimiz; geçen yil itibariyle de AFAD Baskanligi’nin planlamis oldugu STK’larda akredite edilmis dernek olarak Türkiye’nin 8. dernegi olarak bu basariyi elde ettik. Kayseri’de tekiz, aslina bakarsaniz akarsu ve sualti olarak ikisini birlikte yapan Türkiye’de tek dernegiz. Suanda 32 kisilik bir ekibimiz, 12 kisilik çekirdek grubumuz var. Bu çekirdek grup bütün operasyon faaliyetlerinde bulunmaktadir" dedi.

Havalarin isinmasiyla birlikte meydana gelebilecek bogulmalara karsi vatandaslari uyaran Temel, "Malum pandemi sürecini yasadik, evlerde bir süre kapali kaldik. Mesire alanlari, piknik alanlari kapaliydi. Insanlar disariya çikamadilar. Kis bu sene biraz daha geç geldi. Havalarin isinmasiyla birlikte insanlar artik piknik alanlarina gidiyorlar, daha serin yerlere, balik tutmak için irmaklara, göletlere gidiyorlar. Bu da dogal olarak yine bogulmalari getirecek. Kayseri’de yilda ortalama 15 bogulma sayimiz var. Irmaklarin ve göletlerin kenarlarinda ’Suya girmek tehlikeli ve yasaktir’ diye yazar her zaman. Ama bu uyarilari insanlarimiz dinlemiyor., kötü sonuçlarla karsilasiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Güvenlik ekipmanlariniz yoksa suya girmeyin"

Kentteki sularin kaldirma kuvveti olmadigini ve bu yüzden riskli oldugunun altini çizen Deniz Temel, "Kayseri’deki sular ’kapali su’ dedigimiz kaldirma kuvveti olmayan sulardir. Buradaki sularda yüzmeye geldigi zaman insanlar hareketi birakinca çökme baslar. Çökme basladigi zaman insanlar bogulacagi panigiyle kendi sonlarini hazirlamis oluyorlar. Burada yapilmasi gereken en dogru sey; suyu bilmiyorsaniz ve güvenlik ekipmanlariniz yoksa suya girmemektir. Bir balik tutmaya giden insan o kadar kaliteli malzeme aliyor, ama bir yüzdürücü veya can yelegi almayi düsünemiyorlar. Bunlar da üzerlerinde olmadigindan dolayi suya düstüklerinde ya hipotermi ya da bogulma tehlikesiyle karsi karsiya kaliyorlar" seklinde konustu.

Kaynak: İHA