Yalova Altinova Tarihinin Sifir Noktasina Iniliyor

Yalova’nin Altinova ilçesindeki Helenopolis Antik Kenti’nde yüzey çalismalarinda bulgular milattan önce 7. yüzyila kadar ulasti. Bu yaz baslayacak kazilarda Yalova ve ilçe tarihinin bilinen en eski bulgularinin elde edilmesi bekleniyor.

Yalova Altinova Tarihinin Sifir Noktasina Iniliyor
Ilçede Çobankale ile baslayan arkeolojik kazilar Marmara Denizi’nde sular altinda kalan 2 antik kent ile devam etmisti. Bu yaz Bizans Imparatoru Konstantin’in annesinin ismini tasiyan Helenopolis Antik Kentinde kazilar basliyor. Ilçede Kültür ve Turizm Bakanligi ile yürüttükleri çalismalar hakkinda bilgi veren Belediye Baskani Metin Oral, Altinova’daki Çobankale’de önemli bulgulara ulasildigini belirterek, “Daha sonra biliyorsunuz deniz içinde bulgularimiz var. Antik kentlerimiz var. Onlarla ilgili 5 yillik programimiz devam ediyor. Helenopolis’te de 3 yillik bir yüzey arastirmasi devam ediyordu. Kazi çalismalarina karar verildi.

Bu sene ekipler geliyor. Kültür ve Turizm Bakanligimizin öncülügünde bizim sponsorlugumuzda insallah Helenopolis kazilari basliyor. Bu bölgenin Osmanli, Selçuklu ve önceki dönemini ortaya çikarmak istiyoruz” dedi.

Bölge tarihinin en eski bulgularina ulasilacak

Helenopolis Antik Kentinde gerçeklestirilen yüzey arastirmalari sonucu ilçe tarihinin ilk bulgularin milattan önce 7. yüzyila uzandigin tespit edildigini anlatan Oral, söyle konustu:

“Burasi Osmanli köyü. Hersekzade Ahmet Pasa’nin vakfiyesinin oldugu, camisi, medresesinin oldugu bir yer. Dolayisiyla biz Hersekzade Ahmet Pasa, Osmanli, Selçuklu ile ilgili ne varsa bu çalismalarla toparlamak, ortaya çikarmak istiyoruz. Insallah bu sene ciddi bir kazi ekibi ile bu kazilar baslayacak. Bundan sonraki süreçte de hizli bir sekilde tamamlamak istiyoruz. Buranin tarihe ciddi isiklar tutacagina inaniyoruz. Yüzey arastirmalarindaki bulgularla Altinova’daki tarih bir anda milattan önceye geçti. Insallah yapilacak çalismalarla da daha fazlasini bulacagimiza inaniyorum”.

Altinova tarih turizmi ile anilacak

3 bölgede yapilacak arkeolojik çalismalarin önemine deginen Baskan Oral, “Bundan sonraki süreçte Altinova’ya tarih turizmini de kazandirmis olacagiz. Yakin zamanda Deniz Müzesi Fenerimizi ilk etapta tarih ile ilgili açmis olacagiz. Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü tarafindan restorasyonu yapildi. Bu yaz açariz diye düsünüyorum” diye konustu.

Deniz altinda batik bulundu

Marmara Denizi kiyisinda su alti çalismalari sirasinda Osmanli batigi bulundugunu ifade eden Oral, geminin içinde Altinova’ya has od tasi oldugunu belirtti.

Bölgenin tarihsel açidan önemli bir konumda oldugunu söyleyen Oral, söyle konustu:

“Su alti çalismalarinda arkadaslarimiz bir Osmanli batigi buldular. Bu bölgeye has binalarda, insaatlarda kullanilan od tasini tasiyan bir batik olmasinin bizim için ayri bir özelligi var. Çünkü Hersakzade Ahmet Pasa Camisinde de kullanilan ve sadece bu bölgeye has olan tas yüküyle battigi tespit edildi. Çalismalar yapildikça ayrintilar gün yüzüne çikacak. Arkadaslarimizin çalismasiyla daha çok bilgilerin gelecegine inaniyorum.”
Kaynak: İHA