Çaydan Deri Ürettiler

Türkiye’de ve dünyada sorun olan plastik kullanimina ve atik problemine odaklanan ögrenciler, bu sene hizli modaya dikkat çekmek için çaydan deri ürettiler.

Çaydan Deri Ürettiler
Her yil “GençBizz” adiyla düzenlenen yarismaya katilan Izmir’deki Bilfen Lisesi ögrencileri ilk 20’ye girip final sansi yakaladi. Ögrenciler, Türkiye’yi Avrupa’da temsil etmek için yarisacaklar.

Yüksek kaliteli giysiler yapmak için tekstil malzemelerinin üretiminde esas olarak bakterilerin kullanildigi yeni bir moda konsepti olan “Bio Moda” akiminin diger organik tekstil hammaddeleri ile çalisan firmalara göre birçok açidan avantajli oldugunu gören ögrenciler, yeterli zamanla az maliyetle ve sonsuz miktarda deri üretebilecegini fark ettiler. Böylece hayvan esasli deriye alternatif vegan, tamamiyla çevre dostu ve üretimi diger derilere kiyasla ucuz bir deri üretmeye basladilar. Bunun için bakteri ve maya kültürünün birlesiminden ortaya çikan bir biyomateryal olusturdular. Hali hazirda saglik yararina kullanilan fermente edilmis Kombuça çayinin ana maddesi olan bu kültür, Kombuça çayinin bakteri ve maya ile bulustuktan sonra açiga çikardigi kimyasal süreç sonucunda sivinin üst kisminda biriken jelatine benzeyen tabaka hasat vakti geldiginde toplanip kurutuluyor ve kullanima hazir hale geliyor.

Tekstilde biyomateryal kullanimi yakin zamanda oldukça popülerlesirken ve plastik gibi geri dönüstürülemez, zararli maddelerin kullanim ihtiyacini azaltmaya basladi.

Bu biyomateryal ile daha iyi ve sürdürülebilir bir dünya hayallerini gerçek yapmaya daha da yaklasmis oluyorlar.
Kaynak: İHA