Bagirsak Kanserinde Bu Yöntem Hastalarin Yüzünü Güldürüyor

Genel Cerrahi Uzmani Dr. Ihsan Oruk, son yillarda açik cerrahi yerine kullanilan laparoskopik cerrahi ile hemen her evredeki hastada yasam kalitesini yükselten sonuçlara ulasilabildigini belirtti.

Bagirsak Kanserinde Bu Yöntem Hastalarin Yüzünü Güldürüyor
Dünyada en sik rastlanan kanser türlerinden olan bagirsak kanseri tedavisinde cerrahi önemli bir yer tutuyor. Özellikle metastaz yapmamis erken evre olan hastalardaki cerrahi tedaviyle yüz güldürücü sonuçlara ulasilabiliyor. Kanser sik rastlanan bir hastalik özellikle de bagirsak kanseri Dünyada her yil yaklasik 1 milyon kisi bu hastalikla tanisiyor, 500 bin kisi ise yine ayni hastalik nedeniyle hayatini kaybediyor. Türkiye’de ise durum çok farkli degil; tüm kanserler içinde kolon ve rektum kanserleri erkeklerde üçüncü, kadinlarda ise dördüncü siklikta görülen kanser türleri. Üstelik görülme orani her geçen yil daha da artiyor.

Tedavide cerrahi ilk sirada yer aliyor

Bagirsak kanseri hastalarinda özellikle erken evre hastalarinda tümörlü bölümün ortadan kaldirilmasi için cerrahi tercih ediliyor. Hastanin durumuna göre de sonrasinda kemoterapi tedavisine yer veriliyor. Ancak, akciger, karaciger ya da kemik metastazi söz konusuysa cerrahi tedavi pek kullanilmiyor ve hastaya kemoterapi uygulaniyor. Bununla birlikte, özellikle tümörün bagirsagi tikayarak normal yasamin etkilendigi hastalarda zaman kaybetmeden ameliyat karari aliniyor. Dr. Ihsan Oruk, hastaligin tedavileri hakkinda sunlari söyledi:

“Bagirsagin tikali bölümü çikariliyor ve mümkünse kalanini dikiliyor. Bazen ostomi yani kalin ya da ince bagirsagi disari çikartarak uygulanabilecek geçici, rahatlatici tedaviler de gündeme geliyor. Bu yöntem hastaya göre geçici ya da kalici uygulaniyor. Hasta daha önce cerrahi islem geçirdiyse, acil sartlarda geldiyse ya da uzun süreli cerrahiyi kaldiramayacak durumdaysa zaman kaybedilmeden açik cerrahi yapilmasi zorunlu oluyor. Genellikle dört porttan gerçeklestirilen ve ortalama I,5 saat süren laparoskopik cerrahi sonrasinda hastanin çok daha küçük kesileri oldugundan, hem agrisi azaliyor he de hastanede yatis süresi kisaliyor. Laparoskopik yöntemin hem hastaya hem de cerraha avantajlar sagliyor. Özellikle hastanin iyilesme hizinin yükseltirken enfeksiyon riskini de düsürmesi nedeniyle daha çok sayida hastaya uygulaniyor. Açik cerrahide hastanin ameliyati çok daha büyük kesilerden yapildigi için agri siddeti artiyor ve süresi uzuyor. Laparoskopik cerrahide ise islem çok daha küçük kesilerle yapiliyor. Böylelikle hastanin ayaga kalkma süresi kisaliyor ve gündelik hayata daha hizli dönebiliyor. Hastada agriyi yapan etkenlerden biri de kas agrisi. Kesi ne kadar az olursa, agri o kadar az oluyor. Bu durum hastanin agri esigiyle ilgili olsa da çok uzun sürmüyor. Laparoskopik ameliyatin 24 saat sonrasinda hasta yataginda gazete okuyabilecek kadar iyi hale geliyor. Cerrahi sirasinda ne kadar az kesi olursa, enfeksiyon da o kadar azaliyor. Bu sayede hasta daha çabuk iyilesiyor” dedi.

Kaynak: İHA